Στατιστική Υπηρεσία: Στο 0,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο 2020

Στο 0,8% υπολογίζει η Στατιστική Υπηρεσία ότι ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο φέτος, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες. 
 
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, πριν τη διόρθωση του ΑΕΠ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 υπολογίζεται σε 0.9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 0.8%, αναφέρεται.

H επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταποίηση", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών "και "Κατασκευές".

Προστίθεται ότι «η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και των σχετικών διαταγμάτων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της νόσου COVID-19 είχε άμεσο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία η οποία παρουσίασε επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Υπενθυμίζεται ότι τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε περιορισμούς στην διακίνηση των πολιτών καθώς και στο κλείσιμο επιχειρήσεων διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά «την παραγωγή της εκτίμησης του πρώτου τριμήνου του 2020 και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, η Στατιστική Υπηρεσία έπρεπε να προβεί σε ορισμένους υπολογισμούς στους βραχυπρόθεσμους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για τον μήνα Μάρτιο».

Αυτοί οι υπολογισμοί, προστίθεται, βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από πηγές διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή της εκτίμησης, όπως αναλυτικά στοιχεία για τις εβδομαδιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές και προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.

Ενημερώνει επίσης ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ήταν κοινή από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διάφοροι περιορισμοί στις πηγές δεδομένων, απόρροια της πανδημίας COVID-19, υποδηλώνουν ότι ενδεχόμενη μελλοντική αναθεώρηση της εκτίμησης μπορεί να έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το συνηθισμένο», καταλήγει η Στατιστική Υπηρεσία.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»