Η Βουλή ψήφισε τα νομοσχέδια για voucher και ενοίκια

Σε νόμο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά την παραχώρηση πιστωτικής σημείωσης (κουπονιού) από τουριστικές επιχειρήσεις με κυβερνητική εγγύηση προς καταναλωτές, που δεν απόλαυσαν τα προϊόντα που αγόρασαν και προπλήρωσαν λόγω ακυρώσεων που προέκυψαν από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας. 
 
Η Βουλή, που συνήλθε στην πρώτη κανονική συνεδρία στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια, ψήφισε και το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί φορολογίας εισοδήματος νόμου, με την οποία προτείνεται η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), με στόχο να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου από 30% μέχρι 50% μέχρι τρεις μήνες από 1η Ιουνίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2020. Προηγουμένως καταψήφισε δύο τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων.
 
Η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ψήφισε σε νόμο και τη πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, που παρατείνει την ισχύουσα αναστολή κάθε διαδικασίας προς ανάκτηση κατοχής ακινήτου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.
 
ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το κίνητρο και την κρατική αρωγή
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι, το νομοσχέδιο αφορά κίνητρα για μείωση των ενοικίων με την παραχώρηση πίστωσης φόρου ίσο με το 50% της μείωσης του ενοικίου, όταν ο ιδιοκτήτης προβεί σε μείωση ενοικίου για περίοδο μέχρι τριών μηνών εντός του 2020. Για να καταστεί δικαιούχος της πίστωσης, η μείωση του μηνιαίου ενοικίου θα πρέπει να είναι μεταξύ 30% και 50%.
 
Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το κίνητρο και την κρατική αρωγή, και να προβούν σε μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προς όφελος τόσο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων από τις οποίες αποκομίζουν εισοδήματα, όσο και για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται ότι, συμπληρωματικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση των εξώσεων για περίοδο δύο μηνών, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο με πρόταση νόμου.
 
Η ρύθμιση για voucher αφορά την παραχώρηση σε διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε εταιρίες κρουαζιέρας καθώς και σε επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, του δια νόμου δικαιώματος έκδοσης πιστωτικών σημειώσεων σε περίπτωση ακυρώσεων κρατήσεων λόγω της πανδημίας. Περιλαμβάνονται επίσης, πρόνοιες για έκδοση κρατικών εγγυήσεων προς όφελος των επιχειρήσεων σε περίπτωση αφερεγγυότητας, κάτι που διασφαλίζει στον επισκέπτη ή τον Κύπριο ταξιδιώτη ή τον τουριστικό πράκτορα ότι δεν θα υποστεί ζημιές σε περίπτωση αφερεγγυότητας της κυπριακής επιχείρησης με την οποία έχει κάνει την κράτηση. Το ύψος των εγγυήσεων που δύναται να παραχωρήσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε  €86.6εκ.
 
Ψηφίστηκαν τα Ν/σ Υπ. Εργασίας που άπτονται μέτρων για Covid-19
Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα 15 από τα 17 νομοθετήματα που είχε ενώπιον της τα πλείστα ομόφωνα. Δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και άπτονται των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, επίσης υπερψηφίστηκαν. Η Ολομέλεια καταψήφισε την πρόταση Λιλλήκα για υποχρεωτική μείωση ενοικίων.
 
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκαν σε νόμους τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας που άπτονται των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο ένας νόμος ρυθμίζει την επέκταση της περιόδου ισχύος του ισχύοντος νόμου για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφορούν το επίδομα ασθενείας, την παροχή ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς και για το ανεργιακό επίδομα, τα οποία αποσκοπούν στη καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020.
 
Με τον δεύτερο νόμο αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 και η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται κατά δύο επιπρόσθετους μήνες, για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις.
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα