anner-cyta-vodafone

Πακέτο εκπτώσεων σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές λόγω κορωνοϊού ετοιμάζει η Ενωση Δήμων

  21/05/2020 14:22
Πακέτο εκπτώσεων σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές λόγω κορωνοϊού ετοιμάζει η Ενωση Δήμων

Πακέτο εκπτώσεων σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές λόγω κορωνοϊού ετοιμάζει η Ενωση Δήμων

  21/05/2020 14:22
Πακέτο εκπτώσεων σε διάφορες φορολογίες που πληρώνουν στους Δήμους, σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές κατά τη διάρκεια των Διαταγμάτων της κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ετοιμάζει η Ενωση Δήμων.

RELATED ARTICLES


 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας «η θέση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ότι πρέπει να ετοιμαστεί μια κοινή πρόταση εκπτώσεων και βοήθειας προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους Δήμους, αλλά και τους δημότες».

Η πρόταση, είπε, «θα περιλαμβάνει την βοήθεια που πρέπει όλοι μαζί ως ένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης να βοηθήσουμε με τη σειρά μας στην ανάκαμψη της οικονομίας και να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της πανδημίας».
 
Δυστυχώς όμως, συνέχισε «αυτή η προσπάθεια περιορίζεται από το γεγονός ότι και οι Δήμοι ως οικονομικοί οργανισμοί, έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες συνέπειες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τους τελευταίους μήνες τα οικονομικά όλων των Δήμων και ακόμα χειρότερα των τουριστικών Δήμων έχουν επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό».
 
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, «είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που προετοιμάζουμε αυτό το πακέτο εκπτώσεων σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, καταλήγουμε σε κάποιες κοινές προϋποθέσεις όπως, ποιες θα είναι αυτές οι εκπτώσεις και τι συνέπειες θα έχουν στα οικονομικά των Δήμων. Στη συνέχεια θα ετοιμαστούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί και βάση αυτών των συμπληρωματικών προϋπολογισμών, αναμένουμε ότι θα τύχουμε και της ανάλογης οικονομικής βοήθειας από το κράτος για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πακέτο εκπτώσεων και βοήθειας και στήριξης της τοπικής οικονομίας».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Βύρας «η φιλοσοφία πίσω από το πακέτο εκπτώσεων είναι τα καταστήματα που ήταν κλειστά λόγω των Διαταγμάτων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, να τύχουν έκπτωσης είτε στις άδειες, είτε σε οποιεσδήποτε άλλες χρεώσεις τυγχάνουν από τους Δήμους. Η Ενωση Δήμων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει το ποσοστό της έκπτωσης που θα γίνει στα καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφεστιατόρια και όποιες άλλες επιχειρήσεις που ήταν κλειστά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «οι εκπτώσεις θα καλύπτουν επισιτιστικές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, ενοικιάσεις πεζοδρομίων, άδεια λειτουργίας, σκύβαλα και γενικά ό,τι είναι ανταποδοτικό τέλος ακριβώς θα τύχει της ανάλογης έκπτωσης». 

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον ζητήθηκε από τους Δήμους, από ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφεστιατορίων κυρίως, να τους δοθεί περισσότερος χώρος ακόμα και σε πεζοδρόμια για να βάλουν τραπέζια, δεδομένου ότι θα πρέπει να τηρείται συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων.
 
Αφού ανέφερε ότι «είναι πρόθεση μας να δώσουμε επιπλέον χώρο, αλλά εκεί και όπου είναι εφικτό. Υπάρχουν χώροι που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και με κανένα τρόπο δεν θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του πεζού, των οδηγών ή ακόμα και όσων παίρνουν το γεύμα, το δείπνο ή τον καφέ τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τα αιτήματα των ιδιοκτητών εστιατορίων και οποιονδήποτε άλλων χώρων εστίασης».
 
Ερωτηθείς ποιος θα είναι υπεύθυνος για τήρηση των οδηγιών που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, για τους χώρους εστίασης, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «ουσιαστικά τον έλεγχο θα διενεργεί η Αστυνομία. Ωστόσο ως Δήμος Λάρνακας έχουμε ορίσει δύο λειτουργούς οι οποίοι θα μπορούν να βγάζουν εξώδικα πρόστιμα, σε όσους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, καταλαμβάνουν στα πεζοδρόμια, περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά που τους έχουν υποδειχθεί».
 
Ερωτηθείς για το Δήμο Λάρνακας, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «έχουμε δεχθεί αιτήματα από ιδιοκτήτες εστιατορίων να κλείσει ο παραλιακός δρόμος των Φοινικούδων και να τοποθετηθούν τραπεζάκια, να κλείσουν πεζοδρόμια ακόμα και πλατείες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο όπου είναι εφικτό αυτό θα γίνεται αλλά με την ανάλογη χρέωση ώστε να μην υπάρχει άνισος ανταγωνισμός».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας