ΥΠΟΙΚ: Θα προσφύγουμε στο ταμείο στήριξης πανδημίας του ΕΜΣ για κάλυψη δαπανών υγείας

H Κύπρος θα προσφύγει στο ταμείο στήριξης από την κρίση της πανδημίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για άντληση φθηνής ρευστότητας με στόχο την κάλυψη των αυξημένων δαπανών υγείας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
«Φυσικά θα αξιοποιηθεί ο ΕΜΣ για τις δαπάνες υγείας», δήλωσε ο κ. Πετρίδης στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπομπής Science Hoaxes.
 
Εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθούν οι δαπάνες υγείας που έχουν ήδη καταβληθεί ή θα καταβληθούν στη συνέχεια, όπως η νέα μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τα διαγωνιστικά τεστ για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι οι διαγνώσεις που έχουν γίνει για περιστατικά κορωνοϊού πλησιάζουν τις 90.000 από τις οποίες μεγάλο μέρος του κόστους έχει καταβληθεί από το κράτος.
  
«Ο σκοπός είναι να κοστολογηθούν (οι δαπάνες) και να αντληθεί δανειοδότηση από τον ΕΜΣ με φθηνή ρευστότητα», είπε.
 
Βάσει τον όρων που έχουν συμφωνηθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα δάνεια στο πλαίσιο του Ταμείου του ΕΜΣ συνολικής δυναμικότητας €540 δισ, δίνονται για κάλυψη των δαπανών υγείας και χωρίς προααπαιτούμενα.  Κάθε κράτος μπορεί να αντλήσει μέχρι το 2% του ΑΕΠ του το 2019. Η διάρκεια των δανείων είναι μέχρι 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, με τον Μηχανισμό να χρεώνει ένα ετήσιο περιθώριο, πέραν από το κόστος δανεισμού του ιδίου του οργανισμού. 

Δεν υπήρξε καλή θέληση
Για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Πετρίδης είπε πως «δεν υπήρχε καλή θέληση» από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη θέσπιση του χρηματοοικονομικού εργαλείου ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αυτεργοδοτουμένων εν μέσω της κρίσης.
 
«Κάναμε πολλές προσπάθειες (για εξεύρεση συναίνεσης)», είπε, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι τα κόμματα είχαν αρχικά 67 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου πολλές εκ των οποίων είχαν υιοθετηθεί, ακολούθως επιπρόσθετες 22 και μετά τη κατάθεση του τελικού σχεδίου υπήρξαν άλλες 22 τροπολογίες.
 
«Θα ήταν πιο καλό για την οικονομία και για τον τόπο αν από την αρχήν να έλεγαν εμείς διαφωνούμε θα το καταψηφίσουμε και να τελειώνει η ιστορία», είπε, προσθέτοντας ότι «γυρίζουμε σελίδα».
 
Πάντως δεν απεκάλυψε λεπτομέρειες για το σχέδιο Β της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα περιλαμβάνει τo στοιχείο της επιδότησης επιτοκίου και της απευθείας στήριξης.
 
«Δεν μπορώ να πω πολλά για το Plan B. Θα μιλήσουμε την επόμενη εβδομάδα όταν έχουμε ολοκληρωμένες κοστολογημένες τις προτάσεις μας», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα υποβάλει πρόταση που θα εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά.
 
O ΥΠΟΙΚ απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε φορολογική αμνηστία, ενώ τέλος εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως η ύφεση της κυπριακής οικονομίας θα κινηθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, κάνοντας λόγο για ύφεση που δεν θα ξεπεράσει το 6,5%.
 
Αυτούσια η συνέντευξη του Υπουργού:

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές