Α. Ανδρέου: Ανήκουμε στους τυχερούς

Ανήκοντας σε κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και συγκεκριμένα στη βιομηχανία κρεάτων, η Άντρια Ανδρέου, εκ μέρους της εταιρείας Αδελφοί Ανδρέου - Arlyco, παραδέχεται ότι είναι εξ αυτών που δεν έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου ο κύκλος εργασιών τους. Ταυτόχρονα, δίνουν μεγάλη έμφαση, με καταρτισμό σχετικού πλάνου, στην προστασία και την τήρηση των διαταγμάτων για τον covid-19.
 
Ο χρόνος θα δείξει
Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις από τους οικονομικούς αναλυτές για το πόσο θα επηρεαστεί αρνητικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου για το 2020. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, επειδή βρισκόμαστε ακόμα σε ένα στάδιο στο οποίο πολλά πράγματα είναι αβέβαια και οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι πολλοί

Όλα θα εξαρτηθούν καταρχάς από τη χρονική διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο στη Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, την εξέλιξη της ασθένειας και φυσικά τον χρόνο του εγκλεισμού του πληθυσμού και τα μέτρα που θα παρθούν στο προσεχές μέλλον.

Μέτρο ο τουρισμός
Συγκεκριμένα, για την κυπριακή οικονομία θεωρώ ότι πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός. Κι αυτό διότι είναι ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Με βάση τα όσα ανέφερα, ακριβής εκτίμηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει, ειδικά για την Κύπρο, αφού επηρεάζεται άμεσα από τις αγορές άλλων κρατών. Προσωπική μου άποψη, πάντως, είναι ότι θα επηρεαστούμε αρνητικά, αλλά όχι σε βαθμό που να μην είναι εφικτό να επέλθει ανάκαμψη σχετικά γρήγορα.
 
Τυχερός ο κλάδος μας
Οι αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων είναι πολλές και κάποιες ακόμα ανυπολόγιστες. Ο δικός μας τομέας δραστηριότητας, όπως και κάποιων άλλων βιομηχανιών, κατατάσσεται στους σχετικά τυχερούς, επειδή ανήκει στον κλάδο των βασικών τροφίμων. Το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα είναι βασική πηγή πρωτεΐνης για τη διαβίωσή μας και από τα κύρια στοιχεία της διατροφής μας. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι ο επηρεασμός θα είναι ελάχιστος και θα προέρχεται από τη μείωση της τουριστικής κίνησης, παρά την ελάττωση της εγχώριας κατανάλωσης.

Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι η ανακατανομή του ποσοστού, που έχει γίνει στις κατηγορίες των πελατών μας, αλλά η συνολική πώληση δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα.
Ουσιαστικά, η δουλειά των χώρων εστίασης έχει μετακινηθεί στα κρεοπωλεία και σε υπεραγορές που εξυπηρετούν τους καταναλωτές.
 
Αυστηρά μέτρα
Όλο το προσωπικό της εταιρείας μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για την απρόσκοπτη προμήθεια προϊόντων σε όλα τα σημεία λιανικής, με προτεραιότητά μας την ασφάλεια των συναδέλφων και των συνεργατών μας.

Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας έγιναν ανακατατάξεις και ρυθμίσεις στον χώρο παραγωγής, στα γραφεία και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Στόχος είναι να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και να αποφεύγεται η στενή επαφή μεταξύ μας.

Δόθηκαν, επίσης, επιπρόσθετα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους, έγιναν εκπαιδεύσεις για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού και πραγματοποιούνται καθημερινές και τακτικές θερμομετρήσεις.
 
Ποιότητα με ασφάλεια
Στο ίδιο πλαίσιο, γίνονται συχνές απολυμάνσεις, με κατάλληλα χημικά, σε όλους τους χώρους παραγωγής, τα γραφεία, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά από το τμήμα καθαριότητάς μας και από επαγγελματίες εξωτερικούς συνεργάτες.

Οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι αναγκαστικά δουλεύουν εκτός των εγκαταστάσεών μας και χρειάζεται να κυκλοφορούν έξω στην αγορά, τυγχάνουν επιπρόσθετης στήριξης και έγιναν όλες οι δυνατές αλλαγές, ώστε να μειωθούν οι επαφές τους. Αλλάξαμε, επίσης, την οδό που εισέρχονται στους χώρους εργασίας για προληπτικούς λόγους.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες της κατάστασης που βιώνουμε ως άνθρωποι, αλλά και ως επαγγελματίες, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό καθημερινά για τη διατήρηση της άριστης ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων μας, αλλά και της εξυπηρέτησης των πελατών μας.
 
Νέα δεδομένα προστασίας
Σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση το βάρος στους ώμους μας φαίνεται ακόμα πιο βαρύ, αφού βλέπουμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με δυσκολίες τις οποίες δεν είχαμε προβλέψει. Στη δική μας περίπτωση, θεωρούμε ότι τα κανάλια και η διαδικασία πώλησης των προϊόντων μας δεν θα αλλάξουν ουσιωδώς. Αυτό το οποίο θα αλλάξει, σε μόνιμη βάση, είναι η προστασία των ανθρώπων που εργάζονται στην εταιρεία, για να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησής μας τόσο σε αυτή όσο και σε μελλοντικές επιδημίες που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε στο μέλλον.
 
Έτοιμοι για τις κρίσεις
Η αυξημένη συγκέντρωση πληθυσμού σε μεγαλουπόλεις, η παγκοσμιοποίηση και η ευκολία διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων θα δημιουργήσει και μελλοντικά παρόμοιες κρίσεις. Το να επιστρέψουμε πίσω στην απομόνωση των λαών του κόσμου δεν το βλέπουμε εφικτό. Επομένως, θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους αντιμετώπισης των κρίσεων με τη λιγότερη δυνατή ζημιά, παρά να προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε.
 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών