Αρχή με τον κατασκευαστικό τομέα και συνέχεια με τις επιχειρήσεις εστίασης

Με την άρση των περιορισμών στον κατασκευαστικό τομέα και στις παρεμφερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, που ήταν ένα από τα πιο επιτακτικά αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, θα κάνει το πρώτο βήμα ομαλοποίησης και επανεκκίνησης της οικονομίας της η Κύπρος στις 4 Μαΐου, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Παράλληλα, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, όπως θα καθοριστεί από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, είναι μία ακόμα σημαντική απόφαση που ευχαριστεί την επιχειρηματική κοινότητα. Σημειώνεται πως κλειστά παραμένουν τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Η πρώτη φάση των χαλαρώσεων στα μέτρα που πάρθηκαν κατά του Covid-19 προβλέπει επίσης, επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών, της πλανοδιοπώλησης και των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.

Επιπρόσθετα, από τις 4 Μαΐου θα λειτουργήσει πλήρως ο Δημόσιος και ευρύτερος Δημόσιος τομέας, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, πέραν όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Στις 21 Μαΐου, όταν θα τεθεί σε ισχύ η δεύτερη φάση, θα επανέλθουν και οι επιχειρήσεις εστίασης, αλλά μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση πρωτοκόλλων του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, θα επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Τέλος, από την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσουν ξανά πλήρως τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια και τα πρακτορεία στοιχημάτων.
 
ΟΕΒ: Τώρα είναι η δική μας ώρα
Ικανοποιημένη δήλωσε για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, τμήμα των αποφάσεων συμπίπτει με τις προτάσεις που υπέβαλε η ίδια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Ομοσπονδία λέει ότι τώρα η μπάλα βρίσκεται στις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να μεριμνήσουν για την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων και την ομαλή επιστροφή στην νέα πραγματικότητα.

«Από την συμπεριφορά κυρίως εμάς και των επιχειρήσεων μας, θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουμε την πορεία χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ή αν θα επιστρέψουμε ξανά σε συνθήκες lockdown», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η ΟΕΒ λίγο μετά το διάγγελμα του ΠτΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΟΕΒ, κάθε επιχείρηση πρέπει:

  • να προβεί αμέσως σε επικαιροποίηση της εκτίμησης κινδύνου στην βάση του Οδηγού της ΟΕΒ με το Checklist 80 Σημείων Ελέγχου, το οποίο είναι εγκεκριμένο από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας,
  • να προσαρμόσει ανάλογα το σχέδιο ασφάλειας υγείας στην εργασία,
  • να εκπαιδεύσει το προσωπικό της στα νέα δεδομένα,
  • να προμηθεύσει κάθε εργαζόμενο με όλα τα αναγκαία υλικά και εξοπλισμό για προστασία του ιδίου και του περιβάλλοντος χώρου,
  • να ελέγχει επισταμένα και να βεβαιώνεται ότι εφαρμόζονται διαρκώς οι οδηγίες για τον ασφαλή τρόπο επιτέλεσης της εργασίας και οι κανόνες υγιεινής
  • και να προβαίνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση σε αναφορά στις αρμόδιες Αρχές, περιορισμό και κατάλληλη διαχείριση οποιουδήποτε ύποπτου περιστατικού εργαζομένου ή άλλου προσώπου στην εργασία.

Τυχόν ασύγγνωστη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση με συνέπειες για την κάθε επιχείρηση χωριστά αλλά και για την οικονομία συνολικά, οι οποίες δεν θα είναι διαχειρίσιμες, προειδοποιεί η ΟΕΒ.
  

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου