Χ. Αγκαστινιώτης: Προπληρωμή οφειλών από επιχειρήσεις που διαθέτουν την οικονομική ρευστότητα

Το ΚΕΒΕ με την τεχνογνωσία του και τους συμβούλους του έχει αφιερώσει άπειρες ώρες για να μελετήσει την κατάσταση και να ετοιμάσει εισηγήσεις στην κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μιλώντας στο πρώτο Online Cyprus Economic Summit Covid-19, με κύριο θέμα τις επιπτώσεις από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην κυπριακή Οικονομία. 
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο λεπτομερές πλαίσιο προτάσεων που έχει στείλει το ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με οριζόντια και τομεακά μέτρα.
 
Τα οριζόντια αφορούν κυρίως τη διαφύλαξη της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας, καθώς αν χαθεί, όπως είπε, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού.
 
Τα μέτρα που έχει προτείνει το ΚΕΒΕ περιλαμβάνουν φορολογική αμνηστία, πολεοδομική αμνηστία και δυνατότητα προπληρωμής οφειλών του 2021 από το 2020 σε επιχειρήσεις που διαθέτουν την οικονομική ρευστότητα με κάποιες εκπτώσεις.
 
Άλλος άξονας αφορά τη διοχέτευση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, θα πρέπει να γίνει μέσω των τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν την τεχνογνωσία και όχι απευθείας από την πολιτεία.

Σημαντικής σημασίας για το ΚΕΒΕ είναι και η επίσπευση των διαδικασιών ψηφιοποίησης, που θα πρέπει να προχωρήσουν οριζόντια σε όλα τα κομμάτια της Δημόσιας Υπηρεσίας, «γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν σωστά οι επιχειρήσεις».  
 
Παράλληλα, το επιμελητήριο ζήτησε την άμεση προώθηση των έργων υποδομής του κράτους, ώστε να ανοίξουν οι δουλείες.
 
Τα οικονομικά του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα
Το ΚΕΒΕ εξέτασε και τα προβλήματα του κάθε τομέα της οικονομίας ξεχωριστά, με τις διάφορες επιτροπές του, με τον κ. Αγκαστινιώτη να σημειώνει ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση για το ότι τα οικονομικά του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει τις προτεραιότητες μας από τις προτάσεις του ΚΕΒΕ.

Μακάρι να μπορούσαμε να ανοίξουμε αύριο όλες τις επιχειρήσεις, αλλά είναι υποχρέωση μας να δεχτούμε τις επισημάνσεις των εμπειρογνώμων, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, λέγοντας καταληκτικά ότι «με την εργατικότητα που χαρακτηρίζει τον Κύπριο επιχειρηματία θα τα καταφέρουμε».
 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»