Χ. Αγκαστινιώτης: Το 2020 θα είναι πολύ δύσκολο για όλες τις οικονομίες

Δύσκολο έτος για όλες τις οικονομίες χαρακτηρίζει το 2020 ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ο οποίος επισημαίνει ότι το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, καταβάλλουν προσπάθειες στήριξης της Οικονομίας. Τονίζει πως παρά το ότι εξαγγέλθηκαν έγκαιρα τα μέτρα στήριξης, υπάρχει σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση τους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους.
 
Είμαστε ακόμα στην αρχή
Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο κάποιος να υπολογίσει τον επηρεασμό του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για όλο το 2020. Και αυτό γιατί βρισκόμαστε στην αρχή του προβλήματος και δεν γνωρίζουμε την ακριβή διάρκεια και το εύρος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην αγορά. Επίσης, άγνωστος παραμένει ο επηρεασμός της διεθνούς οικονομίας, από την οποία η δική μας μικρή και ανοικτή αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα, δεν γνωρίζουμε τη θετική επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται για στήριξη της οικονομίας.

Πολύ δύσκολο το 2020
Ωστόσο, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι αρνητικά επηρεασμένοι από τη μεγάλη ανατροπή που υπήρξε στην οικονομία. Το 2020, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος για όλη την ανθρωπότητα και για όλες τις οικονομίες. Ως Κύπρος, αν καταφέρουμε και δεν εισέλθουμε σε μεγάλη αρνητική τροχιά του ΑΕΠ το 2020, θα είναι επιτυχία. Ως ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, προσπαθούμε να στηρίξουμε την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ώστε οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό να περιοριστούν στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό.

Πλήττονται όλοι οι τομείς   
Ενώ αρχικά φαινόταν ότι το πρόβλημα θα επικεντρωνόταν στον τουρισμό και γενικά στα ταξίδια, δυστυχώς, επεκτάθηκε και κάλυψε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η διεθνής έκταση του προβλήματος και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που λήφθηκαν τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, πλήττουν όλη την κυπριακή οικονομία χωρίς εξαίρεση. Αν κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα επηρεαστούν λιγότερο ή περισσότερο δεν έχει και τόση σημασία. Και είναι ακριβώς γι ’αυτό τον λόγο που το ΚΕΒΕ ζητά καθολικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, ώστε να ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι.
 
Να προστατευθούν όλοι
Πιστεύουμε ότι πρέπει να προστατευθούν όλοι οι τομείς, για να υπάρξει γρήγορη και αποτελεσματική έξοδος από την περιπέτεια που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Το κράτος και το τραπεζικό σύστημα οφείλουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να μη βιώσουμε ξανά τα μεγάλα προβλήματα του 2013.

Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις χρεοκοπίες και το κλείσιμο επιχειρήσεων, τις απολύσεις προσωπικού, την αύξηση της ανεργίας και την πλήρη ανατροπή της πορείας της οικονομίας. Έχουμε ευθύνη να αντιδράσουμε τάχιστα και αποτελεσματικά, ώστε η οικονομία να ξαναμπεί στον δρόμο της ομαλότητας και της κανονικότητας.

Αν δεν πετύχουμε σ’αυτούς τους στόχους, τότε όλοι μας θα έχουμε πρόβλημα. Και, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτόθεωρούμε ότι πρέπει να συνεισφέρουν και να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια της πολιτείας και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως και του τραπεζικού.

Το ΚΕΒΕ διέγνωσε έγκαιρα
Το ΚΕΒΕ, από την πρώτη στιγμή, διέγνωσε σωστά τα επερχόμενα. Αμέσως μιλήσαμε για την ανάγκη αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία τους και κανονικά η εργοδότηση των υπαλλήλων τους. Απ’ εκεί και ύστερα ζητήσαμε αναβολή φορολογικών και κοινωνικών υποχρεώσεων, μείωση στον ΦΠΑ και στο κόστος του ηλεκτρισμού, αναβολή δόσεων για δάνεια, κίνητρα για επανάκαμψη και άλλα.
 
Επιτάχυνση εφαρμογής μέτρων
Πιστεύω ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται είναι προς την ορθή κατεύθυνση και μπορούν να στηρίξουν την οικονομία. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι παρά το ότι εξαγγέλθηκαν έγκαιρα, υπάρχει σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση τους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους.

Ζητούμε, λοιπόν, απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς να επιταχύνουν την εφαρμογή των διαφόρων μέτρων, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στήριξης της οικονομίας. Το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και θα πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να μη χαθεί ούτε μια επιχείρηση ούτε μια θέση εργασίας.
 
 
 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους