Κ. Πετρίδης: Θα επωμιστούμε όλοι το κόστος της κρίσης

«Εάν δεν ακολουθούσε συνετή δημοσιονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα διότι πρώτον δεν θα υπήρχαν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν σήμερα, ούτε θα είχαμε τη ρευστότητα την οποία έχουμε σήμερα, ούτε θα είχαμε και ευκαιρίες δανεισμού», αναφέρει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο InBusinessNews o υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης σχολιάζει στη συνέντευξη τα μέτρα της κυβέρνησης, τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας και την ανάγκη μετά που θα καταλαγιάσουν οι συνθήκες πολέμου λόγω της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα να υπάρξει δημοσιονομικός εξορθολογισμός στον οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι.

Μιλά επίσης για την στήριξη στην οποία μπορούμε να προσδοκούμε από την ΕΕ, ενώ για το θέμα των ενοικίων σημειώνει πως βρίσκεται υπό μελέτη προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
 
Εάν δεν ακολουθούσε συνετή δημοσιονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση θεωρείτε πως σήμερα θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων;

Αναμφίβολα θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα διότι πρώτον δεν θα υπήρχαν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν σήμερα, ούτε θα είχαμε τη ρευστότητα την οποία έχουμε σήμερα, ούτε θα είχαμε και ευκαιρίες δανεισμού. Αυτή η δημοσιονομική πολιτική η οποία ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είναι η πολιτική η οποία επέτρεψε 40 και πλέον αναβαθμίσεις της οικονομίας ούτως ώστε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές και να διασφαλίσουμε το 2019, τον Ιανουάριο του 2020 αλλά ακόμα και τώρα στις συνθήκες της αβεβαιότητας και της κρίσης τις οποίες βιώνουμε, τον δανεισμό της Κύπρου. Χωρίς αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική δεν θα είχαμε το όποιο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης.
 
Θεωρείτε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αρκετά για να περιορίσουν το πρόβλημα; Nα αναμένουμε και επιπρόσθετο πακέτο μέτρων το επόμενο διάστημα;
Ήδη η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για ακόμη 2 μήνες, έστω και αναθεωρημένα, με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες.  Χρειάζονται δύο πράγματα για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτή την κρίση: Οικονομική ευελιξία και ικανότητα να δρούμε γρήγορα γιατί βρισκόμαστε υπό συνθήκες διαχείρισης οικονομίας πολέμου και αναλόγως πρέπει να προσαρμόσουμε και τις πολιτικές μας, είτε αυτές αφορούν πακέτο στήριξης, είτε δημοσιονομικό εξορθολογισμό, είτε προσαρμογές στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των αναγκών του κράτους.
 
Δηλώσατε πρόσφατα ότι δεν θα βγούμε αλώβητοι από την κρίση. Υπάρχουν εκτιμήσεις όσον αφορά το που θα κυμανθεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου;

Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την κρίση. Όλες οι χώρες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν πολύ συχνά, ανάλογα και με το εύρος της κρίσης. Θα μπούμε σε ύφεση, δεν μπορώ να εκτιμήσω με απόλυτη ακρίβεια το βάθος αυτής της ύφεσης αλλά προσδοκώ ότι αν η διάρκεια περιοριστεί σε 2-3 μήνες, τότε και η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο γρήγορη. Οι όποιες προβλέψεις αυτή την περίοδο, χαρακτηρίζονται από ένα πολύ μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, όχι μόνο οι δικές μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Οίκων Αξιολόγησης.
 
Οι τομείς οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι οι τομείς της οικονομίας οι οποίοι ουσιαστικά υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα. Για πρώτη φορά, κυβερνήσεις αναγκάζουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας να μην λειτουργήσει και είναι αυτούς που προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τα πακέτα στήριξης. Το χαρακτηριστικό της Κύπρου ως οικονομίας υπηρεσιών από τη μία είναι θετικό στο ότι υπάρχει μια ευελιξία όσον αφορά την ανάκαμψη, αλλά από την άλλη, για τομείς και υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και η εστίαση, η χαμένη περίοδος δεν μπορεί να αναπληρωθεί στο μέλλον, σε αντίθεση με τομείς της βιομηχανίας, άρα και αυτό θα έχει κάποια επίπτωση.
 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν πως θα πρέπει σε αυτή την κρίση να συνεισφέρουν όλοι συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απολαβές άνω των €1.500. Τι απαντάτε;
Θα πρέπει να γίνει ένας δίκαιος κοινωνικός καταμερισμός του κόστους και σ’ αυτό να συνεισφέρουν και το κράτος και οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι. Επεξεργαζόμαστε πρόγραμμα δημοσιονομικού εξορθολογισμού που θα αφορά αρκετά πράγματα.

Τι έμπρακτη οικονομική στήριξη να αναμένουμε από την ΕΕ;
Αυτό που θα ανέμενε κάποιος σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που περνούμε, θα ήταν χρηματοδότηση υπό τη μορφή επιδότησης και φρέσκου χρήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς όμως η ΕΕ δεν είναι μία Ομοσπονδία που να έχει τέτοια αποθέματα. Αυτό που αναμένουμε λοιπόν είναι τουλάχιστον να προχωρήσουν τα προγράμματα που αφορούν κάποια επιπλέον άντληση δανεισμού από την ίδια στην ΕΕ, είτε αυτά αφορούν το ταμείο SURE από το οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να αντλήσει δανεισμό ύψους περίπου €160 εκ. για επιδότηση των μισθών σύμφωνα με τα εθνικά μας προγράμματα, είτε θα ήταν πολύ πιο βοηθητικό αν μπορούσε άμεσα να υιοθετηθεί και να εκδοθεί το Ομόλογο. Από την ΕΕ έχουμε δει έμπρακτη βοήθεια σε ότι αφορά τη χαλάρωση κάποιων μέτρων και την αλλαγή νομοθεσιών. Για παράδειγμα, εκμεταλλευτήκαμε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές, ούτως ώστε να καταφέρουμε να αντλήσουμε δανεισμό. Επίσης, επιμένουμε στο να εκμεταλλευτούμε το πλαίσιο ευελιξίας που μας παρέχεται αυτό το διάστημα για στήριξη των επιχειρήσεων, καταρτίζοντας το εθνικό πρόγραμμα για κρατικές εγγυήσεις σε δανειοδότηση. Άρα, σας διαβεβαιώ ότι όποιο εργαλείο υπάρχει διαθέσιμο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμείς θα το εκμεταλλευτούμε πλήρως. Είναι κρίμα να μην τύχει εκμετάλλευσης το όποιο εργαλείο ή πολεμοφόδιο μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το διάστημα αλλά να συμπληρώσω ότι η όποια βοήθεια από την ΕΕ θα είναι απλώς συμπληρωματική της όλης προσπάθειας για το λόγο που έχω προαναφέρει.
 
Τι θα γίνει με τα ενοίκια, εν μέσω αυτής της πανδημίας;

Πρώτα απ’ όλα έχουμε προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για αναβολή της όποιας έξωσης κατά την περίοδο της κρίσης. Το θέμα των ενοικίων δεν είναι καθόλου εύκολο διότι αφορά και συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών αλλά και από πλευράς πολιτικής δεν ξέρεις ποιός επηρεάζεται πιο δυσμενώς από αυτή την κρίση, αν είναι ο ενοικιαστής ή ο ιδιοκτήτης. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την όποια πολιτική ακολουθήσουμε για τα ενοίκια. Επίσης, στην Κύπρο υπάρχει κόσμος ο οποίος λόγω και της τραπεζικής κρίσης η οποία έγινε στο παρελθόν, ενοικιάζει τα σπίτια του για να μπορεί να αποπληρώνει δόσεις ή να μπορεί να ζει. Βλέποντας το τι έχει γίνει και σε άλλες χώρες, είδαμε ότι ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί  όσον αφορά αυτές τις ρυθμίσεις, και για νομικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους. Φυσικά, πρέπει να σας πω ότι μελετούμε αυτό το θέμα, χωρίς να υπάρχουν εύκολες λύσεις.
 
 

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης