ΥΠΟΙΚ: Οι δημοσιονομικές αντοχές της Κύπρου είναι μέχρι ενός σημείου

Οι δημοσιονομικές αντοχές της Κύπρου είναι μέχρι ενός ορίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας και εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έκδοση των ομολόγων. 

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η κρίση είναι συνυφασμένη με τη διάρκεια της πανδημίας και ότι γίνεται ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος στηρίζεται σε τρεις άξονες: 
 
  • Ο πρώτος αφορά τον επανακαθορισμό του χρηματοδοτικού προγράμματος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπως την εξασφάλιση ρευστότητας προκειμένου το κράτος να προχωρήσει στην παραχώρηση στήριξης αυτή την περίοδο.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών με μία σειρά μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
  • Ο τρίτος αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας, με όση αβεβαιότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή.

 

«Αυτό το πλάνο, που καταρτίζουμε αυτή την στιγμή και αφορά την ανάκαμψη, βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις που αφορούν την περίοδο μετά το Σεπτέμβριο, για το πώς καλύτερα θα μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε την οικονομική μας πολιτική, ούτως ώστε να ανακάμψουμε καλύτερα», είπε, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλάνο λαμβάνονται υπόψη και κάποιες πολιτικές που καλύπτουν και ενδεχόμενη επαναφορά κρουσμάτων στην οικονομία.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε επίσης ότι πέραν της αύξησης των δαπανών, είναι μειωμένα και τα έσοδα του κράτους.
 
Έκκληση για νομοσχέδιο κρατικών εγγυήσεων
Ο κ. Πετρίδης απηύθυνε και έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων. Όπως είπε, λανθασμένα χαρακτηρίζονται οι εγγυήσεις ως στήριξη στις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ αναφέρεται κάνει σαφή λόγο για στήριξη στις επιχειρήσεις.
 
«Δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες, χρησιμοποιούμε τη ρευστότητα των τραπεζών με ένα καθορισμένο, πολύ ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 0.75% με 1,5% κάτι που δεν θα έκανε μόνος του ο τραπεζικός τομέας εάν δεν γινόταν αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είπε, είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις.
 
Λέγοντας ότι ο διαμοιρασμός του ρίσκου είναι 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες, πρόσθεσε πως με αυτό σχέδιο και οι τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο, το οποίο είναι «συγκεκριμένο και όχι θεωρητικό».
 
Σημείωσε δε πως σε περίπτωση που ένας μικροεπιχειρηματίας που πάρει ένα δάνειο και δεν μπορέσει να το αποπληρώσει τότε και το κράτος και οι τράπεζες θα έλθουν αρωγοί.
 
Επιχειρηματολογώντας υπέρ του σχεδίου εγγυήσεων, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως 22 χώρες έχουν υλοποιήσει σχέδια εγγυήσεων για παροχή δανείων στις επιχειρήσεις.
 
«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε μία χώρα που πάμε χωρίς αυτό το όπλο σε αυτό τον μεγάλο πόλεμο», υπογράμμισε.
 
«Άρα θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έχουμε και αυτό το όπλο και κάνω έκκληση στον πολιτικό κόσμο να δώσουμε αυτό το εργαλείο και στους δικούς μας επιχειρηματίες στους δικούς μας αυτοεργοδοτούμενους για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».
 

Δειτε Επισης

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ