Πως θα επηρεάσουν τα περιοριστικά μέτρα την κερδοφορία των εταιρειών

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο αφού δεν αποτελεί μόνο μια ασθένεια που απειλεί την ζωή μας αλλά είναι μια πανδημία που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες εταιρείες.

Αν και σωστά επικεντρωνόμαστε στον περιορισμό της πανδημίας για να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οφείλουμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ούτος ώστε να μετριαστεί η κρίση στη μετά κορωνοϊό εποχή, έστω και εάν αναμένουμε ότι σίγουρα θα επιφέρει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης των πολιτών, όπως και το αναγκαστικό κλείσιμο κάποιων εταιρειών θα επηρεάσει ολόκληρη την οικονομία, αλλά για κάποιους κλάδους θα έχει καταστροφικές συνέπιες.

Έχουμε ήδη δει τον τουριστικό κλάδο να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων δεκαετιών, αφού όλα τα τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και καφετέριες έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες τους.

Η οικοδομική βιομηχανία έχει και αυτή σχεδόν σταματήσει τις δραστηριότητες της. Αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον οικοδομικό κλάδο περιλαμβανομένων και των εταιρειών που τον στηρίζουν, όπως χοντρέμποροι και λιανέμποροι οικοδομικών υλικών και άλλοι.

Παρόλο που το λιανικό εμπόριο ειδών ευρείας κατανάλωσης αποτελεί τον μόνο κλάδο που συνεχίζει τις δραστηριότητες του,  βλέπουμε ότι ο καταναλωτής έχει περιοριστεί στις αγορές των βασικών προϊόντων πρώτης ανάγκης αφού νιώθει και ο ίδιος ανασφάλεια για το εισόδημα του.

Στη μελέτη που έχουμε διεξάγει λαμβάνοντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Infocredit Group, μπορούμε να δούμε τον άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία των εταιρειών στις περιπτώσεις που έχουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους.

Η πιο κάτω γραφική παράσταση παρουσιάζει πώς θα επηρεαστεί η κερδοφορία πέραν των 10,000 εταιρειών σε περίπτωση που μειώσουμε τις πωλήσεις τους κατά 10% ή 25%  κρατώντας όλα τα άλλα νούμερα που συνδέονται με τη λειτουργία τους όπως έχουν σήμερα.
 
  
Όπως μπορούμε να δούμε στο πιο πάνω γράφημα, εάν οι εταιρείες χάσουν το 10% των πωλήσεων τους αυτό σημαίνει ότι το 31% των εταιρειών που είχαν λειτουργικά κέρδη, θα έχουν πλέον ζημίες, ενώ παράλληλα σε ζημιές θα περάσει και  το 30% από αυτές που είχαν καθαρά κέρδη. Συνολικά το 71% των εταιρειών από το δείγμα μας να έχουν καθαρές ζημιές.

Τώρα στο πιο ακραίο σενάριο όπου οι εταιρείες αυτές χάνουν το 25% του κύκλου εργασιών τους, βλέπουμε ότι το 78% από τις εταιρείες αυτές θα παρουσιάσουν λειτουργικές ζημιές και το 81% θα έχουν καθαρές ζημιές.

Όσο μεγαλύτερο διάστημα υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα, τόσο περισσότερο αναμένουμε να κρατήσει η ύφεση.

Οι αριθμοί είναι τραγικοί για την κυπριακή οικονομία και είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα επηρεάσει την κοινωνία μας γενικότερα σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένης και της δραματικής αύξησης στην ανεργία, την μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, το εμπόριο, αλλά και τις επενδύσεις.

Όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί, το 2020 θα καταγραφεί σαν σταθμός στην ιστορία.

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα