ΚΕΒΕ: Παράταση κυβερνητικών σχεδίων μέχρι τέλος Ιουνίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ σε σημερινή συνεδρία της μέσω τηλεδιάσκεψης ανασκόπησε τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ως επίσης και το προτεινόμενο πακέτο παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους 2 δισ. Ευρώ για πρόσθετη βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.
 
Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει τα σχέδια που αφορούν τους εργοδοτούμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τις εργασίες τους είτε πλήρως ή μερικώς ως επίσης κα τα σχέδια ειδικής άδειας σε γονείς, του ειδικού επιδόματος ασθενείας και του σχεδίου για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, ταυτόχρονα το ΚΕΒΕ ζητά από την κυβέρνηση να εξαγγείλει από τώρα την παράταση εφαρμογής των σχεδίων μέχρι και το τέλος Ιουνίου  αφού δεν αναμένεται πως η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις του τόπου μας θα τερματιστεί στο άμεσο μέλλον. Η παράταση βέβαια θα πρέπει να δοθεί στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους μη αποκλειομένης της μείωσης του ύψους του ειδικού ανεργιακού επιδόματος καθώς και της πορείας της εξέλιξης τη πανδημίας.
 
Παράλληλα με τα πιο πάνω το ΚΕΒΕ τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή  η πραγματική οικονομία από εργαλεία που θα διασφαλίζουν την παροχή αυξημένης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κρατηθούν  στη ζωή και να διατηρήσουν ανεπηρέαστες τις θέσεις εργασίας τους.
 
Θεώρει ως προς τούτο πολύ θετική εξέλιξη το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών με το οποίο  αναστέλλεται για όλους τους δικαιούχους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 η υποχρέωση καταβολής των δόσεων, περιλαμβανομένων και των τόκων σε πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν ή/και αγοράσθηκαν ή/και τυγχάνουν διαχείρισης από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
 
Όσον αφορά το προτεινόμενο πακέτο παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους 2 δισ. Ευρώ για πρόσθετη βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, το ΚΕΒΕ τονίζει εμφατικά ότι υπό τις περιστάσεις  δεν υπάρχει άλλος πιο αποτελεσματικός τρόπος ρύθμισης του θέματος. Επανατονίζει δε την πάγια θέση του πως τα δάνεια αυτά θα πρέπει να παρέχονται μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την κρίση έτσι που να βοηθηθούν να διανύσουν  την περίοδο κατά την οποία δεσμεύονται από τα σχέδια αναστολής των εργασιών τους να μην απολύσουν το προσωπικό τους.
 
Το ΚΕΒΕ προτρέπει τέλος τις τράπεζες να συνδράμουν άμεσα την όλη προσπάθεια στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων και να παρέχουν τις αναγκαίες πιστωτικές διευκολύνσεις στις βιώσιμες και αξιόπιστες επιχειρήσεις παράλληλα με τις πιο πάνω ρυθμίσεις.

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις