Τ. Γιασεμίδης: Άμεσης δράσης και με μεγάλη «δύναμη πυρός» να είναι τα μέτρα

«Άμεσης δράσης και με μεγάλη ΄δύναμη πυρός΄ πρέπει να είναι», σύμφωνα με τον Διοικητικό Σύμβουλο της KPMG Τάσο Γιασεμίδη, τα μέτρα που λαμβάνονται για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ώστε να απορροφηθεί το σοκ των πρωτόγνωρων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως τονίζει, «με το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων, και να δοθεί η δυνατότητα ανάκαμψης μετά την πάροδο της κρίσης, χωρίς να καταστραφούν παραγωγικές μονάδες του τόπου». 
 
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν απώλειες, όμως το ζητούμενο είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο αυτές οι απώλειες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γιασεμίδης.
 
Ταυτόχρονα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου και διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων στήριξης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
 
Τα μέτρα που λαμβάνονται αναμένεται να βοηθήσουν την οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, «εφόσον από τη μια, μέσα από το δημοσιονομικό πακέτο δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών προς το κράτος, διατηρώντας ρευστά διαθέσιμα στις επιχειρήσεις και παρέχονται συγκεκριμένα επιδόματα για διατήρηση του προσωπικού και από την άλλη παρέχεται επιπλέον ρευστότητα μέσα από νέες δανειοδοτήσεις (με το τραπεζικό σύστημα να έχει πλεονάζουσα ρευστότητα για να χορηγήσει) με κρατικές εγγυήσεις».
 
Ανέφερε επίσης ότι «ο σχεδιασμός που γίνεται από σχεδόν όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς στοχεύει στην απορρόφηση των βραχυπρόθεσμων κραδασμών από την εξάπλωση του ιού, με τα μέτρα που λαμβάνονται να έχουν προσωρινό χαρακτήρα» και τόνισε πως «τα ανακοινωθέντα μέτρα τέτοιου μεγέθους δεν μπορούν να είναι μόνιμα, ενώ οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την επόμενη μέρα».
 
Αναφέροντας ότι στην Κύπρο δύο είναι οι κινήσεις που θα υπάρξουν μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι η πρώτη αφορά τη χορήγηση με γρήγορες διαδικασίες χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού, μέσα από την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων και η δεύτερη αφορά την αναστολή δόσεων δανείων συγκεκριμένων επιχειρήσεων για εννέα μήνες.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι και τα δύο προγράμματα αναφέρονται σε επιχειρήσεις που είτε δεν είχαν δανεισμό είτε τα δάνεια τους ήταν εξυπηρετούμενα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «περιπτώσεις προβληματικών δανείων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα δύο σχέδια».
 
Την ίδια στιγμή, ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG τόνισε πως «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι με την αναστολή πληρωμής των δόσεων δεν σημαίνει ότι οι δόσεις χαρίζονται ή οι τόκοι δεν θα χρεώνονται» και σημείωσε πως «οι τόκοι θα χρεώνονται κανονικά και θα κεφαλαιοποιούνται με τη λήξη της εννιάμηνης περιόδου».
 
«Οπότε η ένταξη στα συγκεκριμένα σχέδια θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά πρόβλημα ή ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε.
 
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων εφόσον θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομιών», σημείωσε.
 
Αναφορικά με την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γιασεμίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή «ως εξωγενής επηρεάζεται από τις μεταβολές σε διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικά περιβάλλον και την εξωτερική ζήτηση», τονίζοντας πως «μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων καλείται να σταθεροποιηθεί, αποφεύγοντας τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Και η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης Χριστοδουλίδη με Φατάχ αλ Σίσι
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας