Π. Φτελλέχας: Θα απαιτηθούν 1-2 χρόνια να επανέλθει η Οικονομία

Θετικά αποτιμά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ο ιδιοκτήτης των Καταστημάτων Terranova & Piazza Italia στην Κύπρο, Παντελής Φτελλέχα ο οποίος μιλώντας στο InBusinessNews υπογράμμισε πως θα απαιτηθούν ένα με δύο χρόνια για να επανέλθει η Οικονομία στην προ του κορωνοϊού περίοδο. Τόνισε, παράλληλα, πως η πορεία του τουρισμού αποτελεί κλειδί για το πως και πότε θα αρχίσει να εξομαλύνεται η οικονομία της Κύπρου γενικότερα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φτελλέχας χαρακτήρισε ως αρκετά καλά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί στην Οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως με τα εν λόγω μέτρα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει θα μπορούν να πληρώνονται με βάση το Σχέδιο Αναστολής Εργασιών, λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους. «Είναι επαρκές για τους εργαζόμενους να διαβιώσουν τους δύσκολους αυτούς δύο μήνες».  

Αναφορικά με το μέτρο αναστολής δόσεων, ο κ. Φτελλέχας σημείωσε πως το μέτρο αυτό θα βοηθήσει γενικότερα τις επιχειρήσεις, δίδοντας ανάσα στις επιχειρήσεις για να μην κλείσουν. «Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τράπεζες και κατά πόσον οι τράπεζες θα αρχίσουν να έχουν κάποια προβλήματα σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο».

Εκτίμησε πως σε βάθος χρόνου θα παρατηρηθεί αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας πως «έχουμε να τραβήξουμε μεγάλο κουπί ακόμη».

Κληθείς να σχολιάσει τον όρο που θέτει η κυβέρνηση για συμμετοχή στα σχέδια που προβλέπει την μη απόλυση προσωπικού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κ. Φτελλέχας δεν το θεωρεί κακό καθώς εμπίπτει στα πλαίσια των προσπαθειών να διατηρηθούν ψηλά τα ποσοστά απασχόλησης. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να αναγκαστούν μέσα στα πλαίσια του εν λόγω μέτρου να απασχολούν το προσωπικό τους για λιγότερες ώρες.

Μουδιασμένη επάνοδο
Με την επάνοδο στην κανονικότητα, ο κ. Φτελλέχας εκτίμησε πως θα επιστρέψουμε όλοι μας λίγο πιο μουδιασμένοι, με τα καταστήματα στο λιανικό εμπόριο να λειτουργούν με μειωμένους τζίρους κατά 20-30% που ενδεχομένως να προκαλεί και πάλι πρόβλημα στις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μεγάλο στοίχημα ο Τουρισμός
Το μεγαλύτερο στοίχημα της Οικονομίας, ανέφερε ο κ. Φτελλέχας, αποτελεί ο Τουρισμός και εάν θα υπάρξει έστω και μειωμένο τουριστικό ρεύμα στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτίμησε  πως θα επηρεαστεί σημαντικά το ΑΕΠ της Κύπρου από την πτώση του τουριστικού ρεύματος.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως το 2021 αποτελέσει την χρονιά όπου η κυπριακή Οικονομία θα αρχίσει να βρίσκει τους ρυθμούς της, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια για να επανέλθουμε στην προ την κορωνοϊού κατάσταση.

Τέλος ανέφερε οι 2-3 πρώτοι μήνες είναι δύσκολοι, ενώ για το πως και πότε θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες με κύριο γνώμονα το πως θα κινηθεί ο τομέας του Τουρισμού.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»