Μάριος Κληρίδης: Κίνδυνος μόνιμης ζημιάς στην οικονομία

Το σημαντικό σε αυτή την συγκυρία που διερχόμαστε είναι να δοθεί, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ρευστότητα στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα το κράτος να προβεί σε κάποιες δαπάνες μη επαναλαμβανόμενες αλλά παραγωγικές, τονίζει ο οικονομολόγος και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, σχολιάζοντας τα μέτρα για στήριξη της οικονομίας προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. 
 
Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε στο ΚΥΠΕ, προειδοποίησε πως αν δεν γίνουν άμεσα αυτές οι ενέργειες από το κράτος, «μπορεί η οικονομία να συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλη χρονική περίοδο που να μείνει μόνιμα σε άσχημη κατάσταση», ενώ τονίζει ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι αν μπορεί το κράτος να κινηθεί γρήγορα».
 
«Η καταστροφή είναι να μην δράσεις γρήγορα και μείνουν μόνιμες ζημιές στην οικονομία, όπως να κλείσουν εργοστάσια και οδηγηθούν πολλοί στην ανεργία», σημείωσε.  
 
Ο κ. Κληρίδης θεωρεί τα μέτρα για στήριξη της οικονομίας που συζητούνται αυτή την περίοδο ότι «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογραμμίζοντας πως η λογική ενός κράτους σε περιόδους διαχείρισης κρίσεων είναι «να δαπανά την περίοδο που ο ιδιωτικός τομέας πλήττεται από μια κρίση και να μαζεύεται κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων».
 
Ειδικότερα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι το κράτος να δώσει ρευστότητα, άμεσα, στους πολίτες μέσω για παράδειγμα της αναστολής της εισφοράς τους προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις και προς το ΓεΣΥ για κάποιο χρονικό διάστημα».
 
Παράλληλα, ανέφερε πως ένα άλλο κομμάτι είναι να δοθούν, άμεσα, χρήματα στους εργαζόμενους μέσω για παράδειγμα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος και άλλων κοινωνικών παροχών και στη συνέχεια το κράτος θα πρέπει να αρχίσει να προβαίνει σε κάποια έξοδα, όπως είπε, που να μην είναι επαναλαμβανόμενα, όπως για παράδειγμα να εξοπλίσει νοσηλευτήρια ή να τοποθετήσει θερμάνσεις στα σχολεία που τις έχουν ανάγκη.
 
Ανέφερε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν από το κράτος οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η απαίτηση για κατάθεση πολλών εγγράφων αλλά και παράλληλα να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι θα αποτελεί ποινικό αδίκημα αν προβεί σε ψευδή δήλωση για να πάρει χρήματα.  
 
«Αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει το κράτος να αρχίσει να κάνει κάποια έξοδα που δεν είναι επαναλαμβανόμενα και παράλληλα είναι παραγωγικά», τόνισε ο κ. Κληρίδης.
 
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάποια έξοδα τώρα, με σκοπό όταν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας να γίνει πιο συνετή με τα δημόσια οικονομικά και να μειώσει το χρέος για να αντέξει σε μελλοντική κρίση, σημείωσε.
 
Σε παρατήρηση ότι όλα αυτά θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος της Κύπρου υψηλότερα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό δεν τον ενοχλεί, προσθέτοντας ότι αυτό που τον ενοχλεί είναι «η χαλάρωση που παρατηρείται όταν η οικονομία πηγαίνει καλά».
 
Σε σχέση με μελλοντική πορεία της οικονομίας, ο κ. Κληρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η μελλοντική κατάσταση της οικονομίας θα εξαρτηθεί πόσο γρήγορα θα ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι αν αυτή η κρίση διαρκέσει περίπου πέντε μήνες δεν θα υπάρξει μόνιμη ζημιά στην οικονομία.
 
Τραπεζικός τομέας

Ο κ. Κληρίδης συνέστησε προσοχή πως «θα χειριστούμε τον τραπεζικό τομέα», αλλά εξέφρασε την ανάγκη οι τράπεζες να κινηθούν γρήγορα όπως θα πρέπει να πράξει και η Κυβέρνηση, και να δώσουν άμεσα ρευστότητα στην αγορά και παράλληλα να γίνει γρήγορα η αναπροσαρμογή των δανείων των εργαζομένων με αναστολή των δόσεων.
 
Ανέφερε ότι «οι τράπεζες είναι μεν σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση του 2013 αλλά δεν έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων», τα οποία ανέρχονται σήμερα, όπως είπε, στο περίπου 30%, ενώ οι εκποιήσει δεν δούλεψαν καλά. Σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως ο ευρωπαίος επόπτης δεν θα θέσει θέμα παραμέλησης των ΜΕΔ.
 
Ανέφερε επίσης ότι το γεγονός ότι δεν δούλεψαν καλά οι εκποιήσεις μπορεί να ωθήσει τον Ευρωπαίο επόπτη να ζητήσει επιπλέον προβλέψεις οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, θα πλήξουν τα κεφάλαια των τραπεζών και τους μετόχους τους.
 
Το πρόβλημα είναι πως το κάνεις αυτό χωρίς να βάλεις τις τράπεζες σε επιπλέον κίνδυνο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι εδώ που τίθεται τα θέματα των κυβερνητικών εγγυήσεων πάνω στα αναδιαρθρωμένα δάνεια, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα πρέπει να εγγυηθεί ο δημόσιος τομέας κάποια δάνεια ώστε να γνωρίζουν οι τράπεζες πως ακόμη και να μην πληρωθούν για τα δάνεια δεν θα θέσει θέμα ο Ευρωπαίος επόπτης το κράτος και οι πιθανότητες να υποστεί ζημιά η τράπεζα να είναι μικρές.

Οφέλη για την οικονομία από τον περιορισμό στο σπίτι

Όσον αφορά για κάποια καλά για την οικονομία που προκύπτουν από τον περιορισμό στο σπίτι, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η ανάγκη που προέκυψε για τη διενέργεια διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών, για την χρήση της τεχνολογίας για υποβολή αιτήσεων σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες και οι αγορές μέσω διαδικτύου από υπεραγορές. 
 
Ο περιορισμός στο σπίτι ώθησε την Κύπρο να εφαρμόσει κάποια πράγματα στα οποία βρισκόταν πολύ πίσω, κάτι που στο τέλος της ημέρας θα της βγει σε καλό, σημείωσε.  
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα