Ενοίκια: Πόσο θα μειώσει τις τιμές ο Κορωνοϊός

Μειώθηκε ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης μου κατά 50% λόγω της υφιστάμενης κατάστασης όμως αρχές του μήνα θα πρέπει να καταβάλω το ενοίκιο μου. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει και νέα μείωση; Δεν εργάζομαι εδώ και 15 μέρες όμως την 1η του μήνα θα πρέπει να πληρώσω ενοίκιο. Δεν θα πρέπει να υπάρξει και μείωση στην τιμή του ενοικίου;

Αυτά είναι κάποια ερωτήματα μεταξύ πολλών άλλων που απασχολούν μεγάλο αριθμό πολιτών στην Κύπρο σήμερα.

Το InBusinessNews επικοινώνησε με 4 ειδικούς στην αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα του Κυριάκο Ταλατίνη, Πόλυ Κουρουσίδη, Άντη Τηλεμάχου και Νικόλα Μιχαλιά ζητώντας τις εκτιμήσεις τους για την υφιστάμενη κατάσταση.
 
Οι απόψεις τους αν και διέφεραν είχαν ως κοινό παρονομαστή τη δεδομένη μείωση των τιμών των ενοικίων και την ολιγόμηνη επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβολαίων.

Αναλυτικά:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΛΑΤΙΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΜΕΙΩΣΗ 20% ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
 


Καταρχάς πρέπει να ξεχωρίσουμε την αγορά στα οικιστικά και τα εμπορικά ακίνητα. Υπάρχουν συμφωνίες και συμβατικές υποχρεώσεις μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Θα δούμε το φαινόμενο αρκετοί ενοικιαστές να ζητούν μειώσεις από τους ιδιοκτήτες. Είναι μέτρο για να ενισχύσει τη ρευστότητα τους, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα. Αυτό θα το δούμε σίγουρα τους επόμενους μήνες. Θα δούμε πιέσεις στους ιδιοκτήτες. Εάν είναι βραχυπρόθεσμο αυτό το φαινόμενο μόνο η εξέλιξη των πραγμάτων θα το δείξει. Εάν τον Ιούνιο ολοκληρωθεί το θέμα και αρχίσει η οικονομία να πάρει μπρος θα δούμε το παλιό ενοίκιο. Εκτιμώ ότι θα συμφωνηθεί έκπτωση της τάξης του 20% σε υφιστάμενα συμβόλαια για λίγους μήνες.Μετά που θα εξαλειφθούν τα διατάγματα εκτιμώ ότι θα υπάρξει διόρθωση αναλόγως του τύπου του ακινήτου και της τοποθεσίας του. Εκτιμώ ότι και στα νέα συμβόλαια θα υπάρξει μείωση μεταξύ 10% και 20%  Στα καφεστιατόρια για παράδειγμα θα είναι πιο μικρή η μείωση από ότι σε ένα κατάστημα ρούχων ή ένα χρυσοχοείο. Πιστεύω πως και στα Malls θα υπάρξουν εκπτώσεις για κάποιους μήνες. Θα δοθεί δηλαδή μία περίοδο χάριτος. Ο οικιστικός τομέας της αγοράς θα δει επίσης κάποιες μειώσεις.
 
ΠΟΛΥΣ ΚΟΥΡΟΥΣΙΔΗΣ CEO TOTAL VALUATIONS
ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Oι ιδιοκτήτες πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν και υποχρεώσεις μέσω δανείων στις τράπεζες. Σίγουρα θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για κάποιο χρονικό διάστημα ανάλογα και με την έκταση της κρίσης. Δεν αποκλείω να δω μειώσεις ενοικίων σε επαγγελματικά υποστατικά από τα €1100 στα €900 για κάποιο διάστημα. Ίσως θα ήταν ορθό και η Βουλή να νομοθετήσει ρυθμίζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτή τη στιγμή η κτηματαγορά βρίσκεται σε κατάσταση pause. Σε ό,τι αφορά στα νέα συμβόλαια μετά την εξομάλυνση της κρίσης εκτιμώ ότι θα παρατηρηθεί μείωση 10-15% στα επαγγελματικά υποστατικά, ενώ στα οικιστικά ακίνητα δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν μειώσεις. Ο λόγος είναι το ότι θα αυξηθεί η ζήτηση καθώς αρκετοί που θα προχωρούσαν σε αγορά ακινήτου θα κάνουν δεύτερες σκέψεις και θα προτιμήσουν να ενοικιάσουν ακίνητο.
 
ΑΝΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΕΙΩΣΗ 5-10% ΣΤΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, εναπόκειται στη καλή διάθεση των ιδιοκτητών να διαπραγματευθούν με τους ενοικιαστές τους καλύτερη τιμή. Σε αντίθεση με το 2013 τότε έπρεπε να διορθώσουμε τα πράγματα, σήμερα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες διευθετήσεις για κάποιους μήνες. Είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της κρίσης. Κατά την άποψη μου θα υπάρξει διόρθωση των τιμών των ενοικίων. Με βάση τα όσα βλέπουμε τους τελευταίους 4-5 μήνες η αγορά είναι ευάλωτη και υπάρχει ένας προβληματισμός κάτι το οποίο δεν βλέπαμε πέρυσι. Κατά την άποψη μου θα δούμε μια μείωση 5-10% στα οικιστικά ακίνητα, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα με εξαίρεση τις προσωρινές επαναδιαπραγματεύσεις που θα γίνουν.
 
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΙΧΑΛΙΑΣ CEO Μ.RESIDENCE GROUP LTD
ΜΕΙΩΣΗ 15% ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Από τη στιγμή που θα υπάρξει μείωση μισθών είναι αναπόφευκτο να δούμε και μειώσεις στις τιμές των ενοικίων. Κατά την άποψη μου η μείωση θα γίνει πρώτα αισθητή στα οικιστικά ακίνητα και θα είναι της τάξης του 15%. Για παράδειγμα ένα μονάρι διαμέρισμα σε κεντρική περιοχή της Λευκωσίας που σήμερα είναι στα €630 θα μειωθεί στα €500. Τα επαγγελματικά ακίνητα θα μειωθούν επίσης κατά 15% αλλά αυτό θα γίνει κατά την άποψη μου σε μεταγενέστερο στάδιο και όχι άμεσα.
 

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»