Αναθεωρημένο πακέτο στήριξης Οικονομίας και επιχειρήσεων

Στο  Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Μαρτίου οδηγείται το αναθεωρημένο πακέτο στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού το οποίο ετοιμάστηκε κατά την μαραθώνια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών της Υπουργού Εργασίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τους αρχηγούς των κομμάτων. Το πακέτο μέτρων ανέρχεται σε περίπου 12% του ΑΕΠ αν συνυπολογιστεί και το σχέδιο παραχώρησης εγγυήσεων στις τράπεζες, ύψους €2 δισεκατομμυρίων.

Αναφορικά με τα μέτρα, θα υπάρξουν περαιτέρω προγράμματα στήριξης αυτοεργοδοτουμένων από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ η αρχική απόφαση για μείωση ΦΠΑ αποσύρεται. Ταυτόχρονα, η προσωρινή αναστολή από την καταβολή ΦΠΑ, που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, θα γίνεται χωρίς όρους, αφού απαλείφεται το όριο του κύκλου εργασιών μέχρι €1 εκατομμυρίου ετησίως, αλλά και η απώλεια του 25% του κύκλου εργασιών.
 
Παράλληλα, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξώσεων για τρεις μήνες, καθώς και η αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Τμήμα Φορολογίας και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις επίσης για  τρεις μήνες.

Στήριξη εργαζομένων
Στα €462 εκατ. ανέρχεται το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκ των οποίων τα €235 εκατ. να αφορούν την στήριξη εισοδήματος των μισθωτών και των αυτοτελώς εργαζομένων σε μια προσπάθεια οι επιχειρήσεις να  διατηρηθούν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Αναστολή δόσεων
Στην αναστολή καταβολής δόσεων δια νόμου για 9 μήνες φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αν και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ώστε η αναστολή δόσεων να μην συνεπάγεται και ότι τα δάνεια θα θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα κάτι το οποίο θα φορτώσει το τραπεζικό σύστημα με πρόσθετα κόκκινα δάνεια. 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα