Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το Σχέδιο Αναστολής Εργασιών

Λεπτομέρειες για το Σχέδιο Αναστολής Εργασιών των επιχειρήσεων έδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας. Το Σχέδιο θα εφαρμοστεί σε όσες επιχειρήσεις έχει αποφασισθεί να αναστείλουν τις εργασίες τους και σε όσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα υποστούν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 25%.
 
Στόχος είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων και ταυτόχρονα οι  επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι να λάβουν ανεργιακό επίδομα για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση θα βρίσκεται σε αναστολή εργασιών.

​Για να ισχύσει το Σχέδιο Αναστολών Εργασιών σε μια επιχείρηση θα πρέπει απαραιτήτως να υποβληθεί σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία θα αναγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο. Επιχειρήσεις που θα προβούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο.

Παράλληλα το Υπουργείο δίνει απαντήσεις σε 5 βασικά ερωτήματα ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων πως το Σχέδιο και καλύπτει οποιαδήποτε λειτουργικά έξοδα συμπεριλαμβανομένων και των ενοικίων.

Αναλυτικά:
Όσοι προσλήφθηκαν πρόσφατα και δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις θα πάρουν ανεργιακό επίδομα στο πλαίσιο Σχεδίου Αναστολής;

Όχι, οι περιπτώσεις αυτές δεν εμπίπτουν στο ανεργιακό επίδομα. Τα πρόσωπα που επηρεάζονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση, η οποία θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.
Με ποιο τρόπο αποδεικνύεται η μείωση κύκλου εργασιών κατά 25%;
Θα υποβάλλεται τυποποιημένη πιστοποίηση από τους εγκεκριμένους λογιστές της επιχείρησης, οι οποίοι, αφού μελετήσουν τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς και με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την κατάσταση που ισχύει και τον τύπο και δραστηριότητες της επιχείρησης, θα πιστοποιούν την εκτιμώμενη ή και υφιστάμενη μείωση του κύκλου εργασιών για την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου 2020.
Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν δραστηριοποιούνταν κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, η βάση σύγκρισης θα είναι οι αμέσως προηγούμενοι μήνες.
Εργάζομαι σε επιχείρηση που εμπίπτει σε οικονομική δραστηριότητα υποχρεωτικής αναστολής (νηπιαγωγείο, φροντιστήριο). Μπορώ να συμμετάσχω σε Σχέδιο Αναστολής;
Στο Σχέδιο Αναστολής Εργασιών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν τόσο επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική αναστολή όπως αναφέρονται στα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus, όσο και επιχειρήσεις που θα υποστούν σημαντική μείωση κύκλου εργασιών (πέραν του 25%), οι οποίες δεν εμπίπτουν στις οικονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα σχετικά Διατάγματα του Υπουργού Υγείας.
Για επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε Σχέδια Αναστολής Εργασίας και εργοδοτούν υπηκόους τρίτων χωρών ή εποχικούς εργάτες, οι εν λόγω εργαζόμενοι δικαιούνται ανεργιακό επίδομα;
Υπήκοοι Τρίτων Χωρών και Εποχικοί Εργάτες είναι δικαιούχοι του επιδόματος, νοουμένου ότι διαθέτουν εν ισχύ σχετικές άδειες παραμονής και εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Θα καλύπτονται και ενοίκια για τις επιχειρήσεις που τίθενται σε υποχρεωτική αναστολή;
Το Σχέδιο Αναστολής καλύπτει μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και όχι οποιαδήποτε λειτουργικά έξοδα. Συνεπώς, δεν καλύπτει ενοίκια.
 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού