Κορωνοϊός: Μάχη να μην καταρρεύσουν Οικονομία και επιχειρήσεις

Μερικές μόνο εβδομάδες μετά την εμφάνιση και την ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού σε Κύπρο και Ευρώπη ήταν αρκετές για να προκαλέσουν πανικό και αβεβαιότητα σε αρκετές επιχειρήσεις καθώς αναγκάστηκαν άμεσα ή έμμεσα να κλείσουν ή να μειώσουν τις δραστηριότητες τους στη βάση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Μάχη με «αόρατο» εχθρό χαρακτηρίζεται η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ενώ στην πλειονότητα τους οι χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προχωρούν σε ανακοίνωση μέτρων για τόνωση και στήριξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων τους οι οποίες δίνουν κι αυτές με την σειρά τους προσπαθούν να επιβιώσουν στο νέο πλαίσιο δεδομένων που δημιουργείται.

ΚΥΠΡΟΣ
Με ορατό τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή 15 Μαρτίου μετά από μακρά συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το πρώτο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας €700 εκατ., που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, με στόχο την διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα, μετά και την απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίων ύψους €1,3 δις προς τις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ, προέβη σε περαιτέρω απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους €100 εκατ. προς τις εμπορικές τράπεζες που εποπτεύονται απευθείας από την ΚΤ. Προέβη μάλιστα στην ανακοίνωση δέσμης πέντε μέτρων η οποία περιλαμβάνει την χαλάρωση των πολιτικών παραχώρησης δανείων προς συνεπείς δανειολήπτες, όπως επίσης και την αναστολή δόσεων για περίοδο εννέα μηνών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει την επόμενη βδομάδα προτίθεται να ετοιμάσει νέο πακέτο με μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στους μικρομεσαίους, στις επιχειρήσεις, είτε μέσω εγγυημένων δανείων είτε μέσω επιδότησης τόκων είτε μέσω συνδυασμού και των δύο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα διαβουλευτεί και με τον τραπεζικό τομέα για να διασφαλιστεί ότι θα εκμεταλλευτεί την ευελιξία που του παρέχεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΕΚΤ
Ισχυρή «ένεση» ρευστότητας €750 δισ. αποφάσισε η ΕΚΤ με στόχο να υπερασπιστεί το ευρώ. Η αποδέσμευση αφορά την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί την προηγούμενη εβδομάδα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΕΛΛΑΔΑ
Τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων, συνολικού ύψους €3,8 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε η Ελλάδα. Το κόστος επιμερίζεται σε €2 δισ. από τον προϋπολογισμό και σε €1,8 δισ. από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο.

Τα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Οριζόντια αναστολή έως τις 31 Ιουλίου της πληρωμής φόρων και εισφορών.
2. Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση της μείωσης του τζίρου και του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
3. Οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, θα λάβουν στις αρχές Απριλίου αποζημίωση €800 ευρώ.
4. Για αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις κ.ά. αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.
5. Επιπλέον €1,8 δισ. θα αξιοποιηθεί άμεσα από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο, για δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας, απασχόλησης και εισοδήματος εργαζομένων.
6. Μειώνεται στο 6% από 24% έως το τέλος του έτους ο ΦΠΑ για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και γενικά για τα προϊόντα αυτά υγιεινής και προστασίας.
7. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων.
8. Η διευκόλυνση από τις τράπεζες και οι σχετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις να αφορά και σε φυσικά πρόσωπα και να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Πακέτο Βοήθειας €38 δις εξήγγειλε η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων. Στόχος είναι η διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Με το "Πακέτο Βοήθειας" να προβλέπει συμπληρωματικές των τεσσάρων δισεκατομμυρίων του "Ταμείου Κρίσης" "έκτακτες βοήθειες" ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγυήσεις δανείων (εννέα δισεκατομμύρια ευρώ) και αναβολή φόρων (10 δισεκατομμύρια ευρώ), το έλλειμμα θα είναι αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έως τώρα πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2020.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πακέτο – «μαμούθ» €200 δισ. για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ανακοίνωση η ισπανική κυβέρνηση, με στόχο την προστασία της απασχόλησης και τη μείωση των επιπτώσεων της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην οικονομία. Το πακέτο δανείων, εγγυήσεων πιστώσεων και απευθείας οικονομικής βοήθειας αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση θα παράσχει €117 δισ. και τα υπόλοιπα θα δοθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν €100 δις σε κρατικές εγγυήσεις πιστώσεων και απεριόριστη βοήθεια ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

ΙΤΑΛΙΑ
Μέτρα €12 δισ. για τις επιπτώσεις του Covid-19 εξήγγειλε η Ιταλία. Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των €25 δις, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας. Σε ταμείο ανεργίας αναμένεται να ενταχθούν όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.

Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.

Σταματά η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης, ενώ δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών από μέρους των πολιτών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πακέτο €9,2 δισ. για στήριξη της οικονομίας. Το πακέτο περιλαμβάνει 5,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικής τόνωσης, 3 δισ. κρατικών εγγυήσεων για πιστώσεις και 1 δισ. που σχετίζεται με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών (ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του βρετανικού ΑΕΠ) ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και να πληρώνουν τα μισθώματα, τους μισθούς των υπαλλήλων και τους προμηθευτές τους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε βοήθεια προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή φοροαπαλλαγών και επιδοτήεων, ύψους 20 δισεκ. λιρών (22 δισεκ. ευρώ).

Τα νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες θα απαλλαγούν από την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους για τρεις μήνες.

Τα μέτρα αυτά προστίθενται στο σχέδιο στήριξης της βρετανικής οικονομίας, ύψους 30 δισεκ. λιρών, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

ΓΑΛΛΙΑ
Πακέτο €45 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και μισθωτούς εξήγγειλε η Γαλλία. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 300 δισ. ευρώ για να βοηθήσεις τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση του κορωνοϊού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πακέτο οικονομικής στήριξης €14 δισ. ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, αναστολή πληρωμής χρεών, μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων σε πολλούς τομείς. Παράλληλα ζήτησε από τις τράπεζες να μην περιορίσουν τη χορήγηση δανείων και από τις επιχειρήσεις να μην περικόψουν θέσεις εργασίας. Δεσμεύτηκε επίσης για στήριξη της εταιρείας τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines.

ΗΠΑ
Πακέτο $1 τρισ. για τόνωση της Οικονομίας σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για στροφή του Λευκού Οίκου προς μια πιο επιθετική πολιτική ενέσεων τόνωση της οικονομίας. Το πακέτο περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία.
 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»