Οι αριθμοί πίσω από τον κυπριακό στόλο

Τις διακυμάνσεις στον κυπριακό στόλο από το 1963, καθώς και τη σταθερή αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο, καταδεικνύουν τα στοιχεία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Από μηδενική βάση το 1963, ο κυπριακός στόλος έφτασε στο απόγειό του γύρω στο 2000, με συνολική χωρητικότητα πέραν των 28 εκατ. τόνων, την ώρα που το 1997 τα εγγεγραμμένα πλοία ξεπέρασαν σε αριθμό τα 2,750.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την τελευταία χρονιά ο αριθμός πλοίων αυξήθηκε στα 1,743 από 1,721 το 2018, σημειώνοντας αύξηση 1,27%, με συνολική χωρητικότητα 24,586,855 τόνους σε σύγκριση με 23,951,129 τόνους το 2018, καταγράφοντας άνοδο 2,65%.

 

Όσον αφορά τις εταιρείες που ενταγμένες στο κυπριακό φορολογικό σύστημα, δηλαδή έχουν δράση και παρουσία στην Κύπρο και εργοδοτούν προσωπικό, ανήλθαν στις 220 το 2019, ενώ αν συμπεριληφθούν και εταιρείες με παρεμφερή δράση (διαχειριστές πλοίων, ναυλωτές, ιδιοκτήτες ξένων πλοίων) τότε ο αριθμός ξεπερνά τις 300.

 

Άλλοι αριθμοί για τη ναυτιλία
Την περασμένη χρονιά έχουν εντατικοποιηθεί και έχουν αυξηθεί κατά 14% οι επιθεωρήσεις των κυπριακών πλοίων, φτάνοντας τα 3.141 από 2.761 το 2018.

Στο πλαίσιο των προωθητικών δράσεων έχει αξιοποιηθεί η ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και το ανανεωμένο προωθητικό υλικό με στόχο την στοχευμένη και αποτελεσματική προβολή.

Έντονη είναι η παρουσία της Κύπρου σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα όπως, Ελλάδα, Λονδίνο, Αμβούργο, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Τόκιο και Σιγκαπούρη.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των οκτώ «road shows» το 2019 και πέραν των 150 συναντήσεων με ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Αναβαθμισμένη ήταν συμμετοχή σε ναυτιλιακές εκθέσεις και συνέδρια, ανάμεσά τους το Nor-Shipping 2019, το Marintec China 2019 και το Sea Asia 2019.

Γεγονός αποτελεί επίσης η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για την διετία 2020-2021, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 4η θέση στην κατηγορία Γ με 140 ψήφους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που έλαβε ποτέ η Κύπρος.

Μέρος των δράσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί το σχέδιο κρατικών ενισχύσεων (de minimis) για αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων ύψους €3 εκατ. για τρία έτη, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης, την παροχή πρόσβασης σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και τη βελτίωση της ασφάλειας στην παράκτια ναυτιλία.

Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε η ομαλή και επιτυχής παράταση του Κυπριακού Συστήματος Φόρου Χωρητικότητας για τα επόμενα δέκα χρόνια (Ιανουάριο 2020 - Δεκέμβριο 2029).

Αναβαθμισμένο είναι ακόμα το συνέδριο «Maritime Cyprus» σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.

Τονίζεται ότι το Συνέδριο του 2019 ήταν το μεγαλύτερο συνέδριο που διοργανώθηκε ποτέ, με περισσότερες από 1000 συμμετοχές από 35 και πλέον χώρες.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα