Πολιτικό υπόβαθρο για διευθέτηση του πέναλτι του 12% και για ιδιωτικό τομέα, βλέπει η ΣΕΚ

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε σήμερα ότι δημιουργείται το πολιτικό υπόβαθρο και η δυνατότητα μέσα από ένα συγκροτημένο κοινωνικό διάλογο να βρεθούν οι λύσεις για διευθέτηση του ζητήματος του πέναλτι του 12% για τους συνταξιούχους και του ιδιωτικού τομέα. 

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Γενική Γραμματεία της ΣΕΚ, στο Προεδρικό ο κ. Μάτσας είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής θα ανακοινωθούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό, για τα Ταμεία Προνοίας και για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση. Σε αναφορά του στη μελέτη της ΣΕΚ για το συνταξιοδοτικό είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συντεχνία προκρίνει όπως δοθεί έμφαση στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την πληρωμή τόκου από την Κυβέρνηση για το «λογιστικό έλλειμμα» που υπάρχει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ήταν μια «ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση», είπε.

«Θέσαμε συγκεκριμένα αιτήματα, προβληματισμούς αλλά και εισηγήσεις σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια για περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο και της περαιτέρω ποιοτικής και αξιοπρεπούς εργασίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε συζητήσει το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι ρυθμίζεται μετά και από την συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αναμένονται εξελίξεις θετικές σε σχέση με το αίτημα που είχε θέσει η ΣΕΚ ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που επηρεάζονταν αρνητικά από τις χρεώσεις και τις ρυθμίσεις που επέβαλαν οι τράπεζες».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι στις 4 Μαρτίου, στην συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής θα ανακοινωθούν οι εισηγήσεις και οι πολιτικές που προωθούνται από την Κυβέρνηση.

Συνέχισε λέγοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα περιορίσει την φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και θα μεταφέρει την φορολογική επιβάρυνση στην ρύπανση.

Πρόκειται, ανέφερε, για «ένα θέμα για το οποίο που έχουμε λάβει την διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών ξεκινάει ο διάλογος το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα κατάληξης και εφαρμογής της νέας πολιτικής εντός του 2021».

Έχουμε, πρόσθεσε, «συζητήσει το θέμα των Ταμείων Προνοίας, την ανάγκη διεύρυνσης των δικαιούχων των Ταμείων Προνοίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Είναι ένα θέμα, είπε, «το οποίο θα τύχει διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους τρεις μήνες έτσι ώστε να αρθεί αφενός μια αδικία προς συγκεκριμένες ομάδες των εργαζομένων και την ίδια στιγμή να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ανάμεσα στις επιχειρήσεις».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε επίσης συζητήσει το θέμα του κατώτατου μισθού και έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση, στην παρουσία και της αρμόδιας Υπουργού, ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη με τρόπο που να ρυθμίζεται και αυτό το ζήτημα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ».

Σε σχέση με το ζήτημα της ΑΤΑ, είπε ότι «η συμφωνία που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε ισχύ ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος έτους και αναμένουμε ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για διευθέτηση και αυτού του ζητήματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας την βασική φιλοσοφία που διέπει την ΑΤΑ που είναι η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι συζητήθηκε επίσης το «τεράστιο ζήτημα το οποίο αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με την αναλογιστική αναπροσαρμογή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το λεγόμενο πέναλτι του 12%».

«Δημιουργείται το πολιτικό υπόβαθρο και η δυνατότητα μέσα από ένα συγκροτημένο κοινωνικό διάλογο να βρεθούν οι λύσεις για διευθέτηση και αυτού του ζητήματος έτσι ώστε να αποδοθεί η μέγιστη κοινωνική δικαιοσύνη προς τους επηρεαζόμενους συνταξιούχους, σε μια προσπάθεια σε συνάρτηση και με το θέμα των Ταμείων Προνοίας να δημιουργήσουμε τις προοπτικές βελτίωσης των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων», σημείωσε.

Η μελέτη της ΣΕΚ για το συνταξιοδοτικό
Σε ερώτηση για την μελέτη της ΣΕΚ για το συνταξιοδοτικό ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι «έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της ΣΕΚ αλλά και γενικότερα των κοινωνικών εταίρων, είναι μέσα από τα αιτήματα που θέτουμε να προβαίνουμε και στην απαιτούμενη τεκμηρίωση».

«Έχουμε προσεγγίσει το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής στη βάση κατ’ αρχήν της διατήρησης της βιωσιμότητας του ΤΚΑ, στην προοπτική που δημιουργείται μέσα και από την αναλογιστική μελέτη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά στη βάση και του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί η απασχόληση».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε δώσει ιδιαίτερο στίγμα και έμφαση στην ανάγκη για περαιτέρω πάταξη της αδήλωτης εργασίας η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες εισφορές στο ΤΚΑ και έχουμε σημειώσει την ανάγκη να τεθεί ένα επιτόκιο στο δανεισμό του κράτους από το ΤΚΑ, το “λογιστικό έλλειμμα” των €7,5 δισεκατ., έτσι ώστε να συμβάλει το κράτος στην ενίσχυση του θεσμού και τη δυνατότητα απάλειψης αυτού του λογιστικού ελλείμματος, σε συνάρτηση με την δυνατότητα ενίσχυσης της εισπραξιμότητας των οφειλών προς το ΤΚΑ».

«Πρόκειται για μια σειρά από εισηγήσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν από την Κυβέρνηση και στο πλαίσιο του διαλόγου ο οποίος θα ξεκινήσει θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να απαλείψουμε και αυτό το θέμα», ανέφερε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας