Α. Κυπριανού: Να συμβάλουμε στις μεταρρυθμίσεις του αναπτυξιακού μοντέλου

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ είναι να μην αφήσει την οικονομία να στρεβλωθεί από τα μεγάλα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας και από κει και πέρα όλα είναι υπό συζήτηση, αρκεί να είναι συμβατά με το καλώς νοούμενο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, ήταν η θέση που εξέφρασε από το πρώτο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.  

Στόχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης είναι να συμβάλει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις του αναπτυξιακού μοντέλου, ικανοποιώντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Επί τούτου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ζητούμενο «δεν είναι να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα», αλλά «να συνεννοηθούμε για τα βασικά».
 
Ανατρέπονται οι παλαιότερες ισορροπίες
Κατά τη σημερινή, δεύτερη, ημέρα του συνεδρίου, η ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ αφιερώθηκε στη σχέση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας με τα χαρακτηριστικά του παραγωγικού μοντέλου που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Κύπρο αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας ότι στην τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να διασώσουν το νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο, ανακεφαλαιώνοντας τις τράπεζες και όχι μόνο, πρόσθεσε ότι στο πρόσφατο Φόρουμ του Νταβός οι πιο έγκριτοι αναλυτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου μιας νέας κρίσης του συστήματος.
«Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που κάνει στην έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο Διοικητής της Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό», σημείωσε επικαλούμενος την αναφορά του ότι, η κλιματική αλλαγή θέτει τις κοινωνίες προ πρωτοφανών προκλήσεων και η κοινότητα των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών αρχών είναι απροστάτευτες μπροστά στους υφιστάμενους κίνδυνους. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, ο ΟΟΣΑ μιλά για άνευ προηγουμένου διεύρυνση των ανισοτήτων.

«Οι ισορροπίες που διασφάλιζαν επί δεκαετίες την κοινωνική συναίνεση με την πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός προσφέρει σε όλους ευκαιρίες ευημερίας σήμερα ανατρέπονται προκαλώντας γενικευμένη ανασφάλεια και αλυσιδωτές αντιδράσεις», ήταν η αναφορά που έκανε, παραπέμποντας σε έρευνα σύμφωνα με την οποία το 51% των νέων Αμερικανών ηλικίας 18-29 ετών προτιμά το σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό, αλλά και για την τάση που επικρατεί σήμερα στη Γαλλία και η οποία φέρνει το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι «ο καπιταλισμός κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» στο 69%.
 
Οι τρεις βασικές διαπιστώσεις του ΑΚΕΛ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ προχώρησε σε τρεις βασικές διαπιστώσεις, τις οποίες και ανέλυσε. Σύμφωνα με την πρώτη, ο άξονας γύρω από τον οποίο εκπονούνται οι νέες πολιτικές κατευθύνσεις στην ΕΕ είναι ο ίδιος με των πολιτικών εκείνων που οδήγησαν στην κρίση. Δηλαδή, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των  εργασιακών σχέσεων, περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων και υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, διαφθορά στις οικονομικές συναλλαγές και αυξανόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.  

Η δεύτερη αφορά τις πολιτικές κατευθύνσεις που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι οποίες σταδιακά ενσωματώνονται οργανικά στη μετά την κρίση λογική με την οποία η ΕΕ καθοδηγεί τα κράτη μέλη της. «Χώρες με διαφορετική παραγωγική βάση, διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης, διαφορετικές ταχύτητες στην αγορά εργασίας, που έχουν ανάγκη η κάθε μια το δικό της μείγμα οικονομικής πολιτικής, έχουν οδηγηθεί σε ενιαία οικονομική πολιτική που στις πλείστες των περιπτώσεων αντανακλά τα συμφέροντα των ισχυρών».

Τέλος, αναφέρθηκε στη λιτότητα που επιβλήθηκε, σημειώνοντας πως «είναι τέτοιο το βάθος και η επίδραση αυτών των πολιτικών που η νέα γενιά σήμερα είναι η πρώτη, μετά από ένα αιώνα, που θα ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της».

Η πραγματικά προοδευτική απάντηση, όπως είπε, είναι ο αγώνας για την Ευρώπη που θα διασφαλίζει: μόνιμες, σταθερές, πλήρεις και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλες και όλους και μεγαλύτερα περιθώρια αυτονομίας στη χάραξη των εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών, με στόχο τη διαφοροποίηση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου προς την κατεύθυνση μια ταχύτερης  κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Μετά το κούρεμα καταθέσεων
Σε σχέση με την Κύπρο, λέγοντας, αρχικά, ότι με τις αποφάσεις του 2013 μετατράπηκε σε πειραματόζωο, ο κ. Κυπριανού μίλησε για τα όσα απέμειναν μετά το κούρεμα καταθέσεων.

Όπως είπε, επιβεβαιώθηκαν ορισμένα από τα πιο προβληματικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου και της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ (δημοκρατικό έλλειμα στη λειτουργία της) ενώ κατά δεύτερο, συνέχισε, όπως και στην Ευρώπη έτσι και στην Κύπρο η οικονομική κρίση δεν λειτούργησε ως ευκαιρία για να διορθωθούν τα προβλήματα και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες όπως διακηρυσσόταν.

Παράλληλα, η οικονομία μας, με τις υφιστάμενες δομές και τη σημερινή οικονομική φιλοσοφία, αδυνατεί να προσφέρει συνθήκες ευημερίας στο σύνολο της κοινωνίας, είπε.  
«Η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες από το 2016 και μετά, δε σηματοδότησαν και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για την πλειοψηφία της κοινωνίας».  

Τέλος, συμφωνώντας ότι το πρόγραμμα της παραχώρησης διαβατηρίων βοήθησε την οικονομία μας σε δύσκολες στιγμές, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι την ίδια ώρα ζημίωσε και δυσφήμησε την Κύπρο στο εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου