Τα είπαν για χαλλούμι Καδής, τυροκόμοι και αιγοπροβατοτρόφοι

Συνάντηση με τους εκπρόσωπους των τυροκόμων και των αιγοπροβατοτρόφων είχε, σήμερα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, με θέμα την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι. Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συναινετική διευθέτηση για την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης των τυροκόμων. Αυτό που συμφωνήθηκε, συνέχισε ο κ. Υπουργός, είναι η ετοιμασία, εκ μέρους του Συνδέσμου Τυροκόμων, ενός προσχεδίου συμβολαίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρόνοιες της συμφωνίας του Προεδρικού, δηλαδή την απορρόφηση όλης της ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος που θα παράγεται αλλά και την αύξηση της τιμής του για τα επόμενα δύο χρόνια. Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Καδής επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την ετοιμασία ενός συμβολαίου που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Στην περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπογραφτεί το συμβόλαιο, κατέληξε ο κ. Υπουργός, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με την αρχική της πρόταση, δηλαδή με την αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 25%, τουλάχιστον για τους μήνες κατά τους οποίους υπάρχει επάρκεια στην παραγωγή.

Ο εκπρόσωπος των αγροτικών οργανώσεων στη συνάντηση κ. Μιχάλης Λύτρας, ανέφερε ότι, παρά τις διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες είδαν τη συμφωνία του Προεδρικού οι εμπλεκόμενοι, η παρέμβαση του κ. Υπουργού ήταν καταλυτική για κατάληξη σε συμφωνία. Οι ποιμνιοτρόφοι, συνέχισε, με τη στήριξη του αγροτικού κινήματος, θα μελετήσουν προσεχτικά το συμβόλαιο που θα τους προταθεί, αναμένοντας ότι θα τους δίνει τη δυνατότητα να το υπογράψουν. Απώτερος στόχος είναι το χαλλούμι να εγκριθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, κάτι που θα αποβεί προς όφελος όλων και κυρίως της κυπριακής οικονομίας, κατέληξε.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων κ. Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι, μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού, οι τυροκόμοι αποφάσισαν ομόφωνα να αναθέσουν σε ειδικό εμπειρογνώμονα την ετοιμασία συμβολαίου, προκειμένου να δεσμευτούν για την παραλαβή όλων των παραγόμενων ποσοτήτων αλλά και την παραχώρηση αυξήσεων στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Το συμβόλαιο αυτό θα παραδοθεί εντός μιας εβδομάδας για διαβούλευση και τελική διαμόρφωσή του, συμπλήρωσε ο κ. Πέτρου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων κ. Ευαγόρας Χρυσάνθου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργού Γεωργίας και πρόσθεσε ότι αναμένει ότι θα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Όσον αφορά στο συμβόλαιο που θα κληθούν να υπογράψουν, ο  κ. Χρυσάνθου είπε ότι θα περιμένουν να τους αποσταλεί το προσχέδιο του, έτσι ώστε να μπορέσουν να το μελετήσουν και να πάρουν μετά τις αποφάσεις τους.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές