Aυστηρές συστάσεις Ελεγκτικής Υπηρεσίες στο ΚΥΠΕ

Στα πλαίσια των προνοιών του άρθρου 12(3) του περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Νόμου (Ν.87/89), καθώς επίσης και του άρθρου 109(3) του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (Ν.20(Ι)/2014), διενεργήθηκε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) διαχειριστικός έλεγχος και έλεγχος συμμόρφωσης για το έτος 2018.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου αφορούν στα εξής:

• Το 2018, το ΚΥΠΕ πλήρωσε €52.417 ως αποζημίωση κυριακάτικης εργασίας, καθότι η Κυριακή δεν περιλαμβάνεται στο πενθήμερο πρόγραμμα των υπαλλήλων που εργάζονται με το σύστημα βάρδιας.
΄Εγινε εισήγηση όπως η βάρδια της Κυριακής να περιληφθεί στο πενθήμερο πρόγραμμα των υπαλλήλων.
• Μη έγκαιρη υποβολή αδειών ανάπαυσης και μη υπογραφή του χειρόγραφου «Μητρώου Παρουσιών» από όλο το προσωπικό, για έλεγχο του χρόνου προσέλευσης/αποχώρησής του από την εργασία του.


Υποδείξαμε ότι το προσωπικό οφείλει να συμπληρώνει έγκαιρα τις άδειες ανάπαυσης του και ότι το ΚΥΠΕ οφείλει να ασκεί έλεγχο για την τήρηση του ωραρίου από το προσωπικό.
• Μισθολογική τοποθέτηση του Διευθυντή, πέραν της αρχικής βαθμίδας της Α15, που αναφερόταν στην προκήρυξη της θέσης και τροποποίηση του εν λόγω όρου από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) εκ των υστέρων, κατά την υπογραφή της σύμβασης. Παραχώρηση, βάσει της σύμβασης που υπογράφηκε, άδειας ανάπαυσης στον Διευθυντή 29 ημερών ετησίως, αντί 20 ημερών που παραχωρούνται σε αντίστοιχες θέσεις Διευθυντών/ Γενικών Διευθυντών σε άλλους οργανισμούς, αφού στην προκήρυξη της θέσης δεν έγινε αναφορά στον αριθμό των ημερών της ετήσιας άδειας ανάπαυσης και άδειας ασθενείας, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Νόμου 115/1990.
Υποδείξαμε ότι η μισθολογική τοποθέτηση του Διευθυντή δεν είναι σύννομη και έγινε εισήγηση όπως το ΚΥΠΕ ανακτήσει από τον Διευθυντή όλα τα ποσά που παρανόμως του καταβλήθηκαν.
• Για τη συμφωνία παροχής υπηρεσιών στο Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), από δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει δεν ετοιμάζονται κατά τον εργάσιμο χρόνο του στο ΚΥΠΕ, ως η συμφωνία μεταξύ ΡΙΚ και ΚΥΠΕ διαλαμβάνει.
• Μη έγκαιρη λήψη μέτρων για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών. Το ύψος του ποσού των χρεωστών στις 31.12.2018 ανερχόταν σε €110.515.
΄Εγινε εισήγηση όπως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από το ΚΥΠΕ για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.
• Η απόφαση για εκμίσθωση κρατικής γης για την ανέγερση κτηρίου δεν αποτέλεσε την πιο οικονομική, πιο αποδοτική καθώς και την πιο αποτελεσματική επιλογή. Από τις 5.11.2007 μέχρι τις 16.11.2019, καταβλήθηκε συνολικό ποσό €394.948 για την εκμίσθωση της γης και επιπρόσθετο ποσό €141.871 για τη μελέτη, ετοιμασία σχεδίων, την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για το εν λόγω κτήριο και άλλα επιμέρους έξοδα. Δεν έχει επανεξεταστεί ακόμα η αναγκαιότητα ή όχι της μίσθωσης και ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα. Ως εκ τούτου ενώ η διαδικασία άρχισε το 2007, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί η ανέγερση του κτηρίου.
΄Εγινε σύσταση όπως επανεξεταστεί η αναγκαιότητα ή όχι της μίσθωσης.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα