Χάρης Πολυκάρπου: Σε κρίση ταυτότητας ο καπιταλισμός

Η κρίση ταυτότητας για τον καπιταλισμό είναι γεγονός, ανέφερε από το βήμα του πρώτου  Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του κόμματος, Χάρης Πολυκάρπου.

Ο κ. Πολυκάρπου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα τα τελευταίου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, προσθέτοντας πως εκεί διαφάνηκε ότι το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται ξανά σε κρίση έχοντας καταστρέψει το περιβάλλον και έχοντας διευρύνει τις ανισότητες.

«Οι οικονομικές ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση αποτελούν σήμερα βασικές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, επομένως όταν καλούμαστε να αξιολογήσουμε την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, όταν καλούμαστε να θέσουμε το πλαίσιο για την επόμενη δεκαετία δεν μπορούμε παρά να το κάνουμε έχοντας ως κριτήριο την ικανότητα της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου.  «Το να αγνοεί κανείς αυτά τα φαινόμενα, το να υποβαθμίζει τη σημασία τους όταν αξιολογεί την πορεία της οικονομίας, το να τα θεωρεί επουσιώδη και έξω από τα πλαίσια της κυπριακής οικονομίας είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά για τη βιωσιμότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι χρειάζεται να δούμε την πορεία της κυπριακής οικονομίας υπό το πρίσμα των οικονομικών ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής κρίσης και των τεχνολογικών εξελίξεων. «Χρειάζεται να κινηθούμε πέραν από την οπτική οικονομικής μεγέθυνσης και να βάλουμε στους στόχους πολιτικής ζητήματα που αφορούν άμεσα και ευθέως τη καθημερινότητα των σύγχρονων κοινωνιών.
Έχει σημασία η οικονομία να μεγαλώνει, εξίσου σημασία όμως έχει για ποιους μεγαλώνει, πόσο βιώσιμη είναι η πορεία της και πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυκάρπου.

Τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που διατηρεί τη δυναμική του τομέα των υπηρεσιών με:

  • Ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών καταπολεμώντας τη διαφθορά και ενισχύοντας τη διαφάνεια, και την απόδοση δικαιοσύνης.
  • Στήριξης της ανάπτυξης στο τομέα της ναυτιλίας και ενίσχυση τη χώρας µας ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και υγείας.
  • Αειφόρο τουριστική ανάπτυξη ικανοποιώντας οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες µε την ταυτόχρονη διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας και της οικολογικής ισορροπίας.

«Στην αρχή της νέας δεκαετίας η Κύπρος έχει ανάγκη ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προσφέροντας στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις ασφάλεια και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Πολυκάρπου.

Δειτε Επισης

Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα