anner-cyta-vodafone

Α. Κυπριανού: Ανάγκη για νέο οικονομικό μοντέλο

Μαρία Στυλιανού  14/02/2020 10:11
Α. Κυπριανού: Ανάγκη για νέο οικονομικό μοντέλο

Α. Κυπριανού: Ανάγκη για νέο οικονομικό μοντέλο

Μαρία Στυλιανού  14/02/2020 10:11
Το μήνυμα ότι το νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο που κυριάρχησε στις προηγούμενες δεκαετίες εξαντλεί τα περιθώρια βιωσιμότητάς του και συνεπώς η Κύπρος θα πρέπει να δει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

RELATED ARTICLES

 
Μιλώντας από το βήμα του πρώτου Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως αν δεν βρεθεί τρόπος να παραχθεί νέος πλούτος, να λειτουργήσει το Κράτος – Πρόνοιας ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες, η αποσταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι αναπόφευκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της πατρίδας μας και όχι μόνο.
 
«Οι αναλύσεις που παλαιότερα ταυτίζονταν με τις ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλους τους παρατηρητές και συντελεστές των παγκόσμιων  οικονομικών εξελίξεων. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις παρεμβάσεις ειδικών στην τελευταία συνάντηση των οικονομικών ελίτ στο Νταβός για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.
 
 
Η επανένωσή της Κύπρου, πρόσθεσε, είναι ασφαλώς μία από τις προϋποθέσεις ανάκτησης της αναπτυξιακής δυναμικής και αναθέρμανσης της οικονομίας μας. «Δυστυχώς όμως δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Ακόμη κι αν ανοίξει ο ορίζοντας αυτός, και πάλι ζητούμενο θα παραμένει η διασφάλιση της πρόσβασης του συνόλου των πολιτών στα βασικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πλήρους απασχόλησης. Αν η κοινωνική συνοχή δεν αποκατασταθεί και αν δεν θεωρηθεί ως ο πυλώνας που σταθεροποιεί την οικονομία μας και παράγει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξή της, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης θα καταστεί μόνιμη και καταστροφική απειλή», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως σταθερή μπορεί να είναι μόνο η οικονομία που προάγει τα συμφέροντα των πολλών και παράγει ευημερία για όλους. Οικονομία που εμπνέει σε όλους σιγουριά, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
 
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει σήμερα ότι «οι μέρες που έρχονται για την οικονομία θα είναι χειρότερες», θα έπρεπε να μας αφυπνίσει όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Η κυβέρνηση, ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, φαίνεται να μη το λαμβάνει υπόψη της. «Συνεχίζει να πορεύεται στο μονόδρομο που ακολουθεί τα τελευταία εφτά χρόνια αγνοώντας ότι το αφήγημά της για επιτυχή έξοδο από την κρίση είναι μόνο η μισή αλήθεια. Είναι η αλήθεια που αποτυπώνεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όχι όμως και στη ζωή των ανθρώπων. Το χειρότερο είναι ότι εξακολουθεί να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις, χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς σχέδιο και όραμα για το μέλλον», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Καλλιεργούν, συμπλήρωσε, «τον εφησυχασμό για τη βιωσιμότητα του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου ενώ το ζητούμενο είναι να αλλάξει πριν γίνουν αξεπέραστα τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται.»
 
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που το ΑΚΕΛ αποφάσισε να οργανώσει το Οικονομικό Φόρουμ. «Είναι καιρός κατά την άποψη μας να αφήσουμε κατά μέρος στερεότυπα, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, να αντικρύσουμε κατάματα την πραγματικότητα και να επανεξετάσουμε τις πολιτικές που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας κάτω από το φως των επιπτώσεων που έχουν στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας