Κομισιόν: Ρυθμός ανάπτυξης 2,8% και 2,5% το 2020-2021 στην Κύπρο

Η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019, 2,8% το 2020 και 2,5% το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και τις οποίες παρουσίασε στον Τύπο ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα είναι 0,8% το 2020 και 1,2% το 2021 και "το αρνητικό ρίσκο στην επίτευξη της πρόβλεψης έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως πιθανή επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης κατοικιών και τουριστικών υπηρεσιών". 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε έντονα το τρίτο τρίμηνο του 2019 (3,4% από έτος σε έτος), λόγω της έντονης εγχώριας ζήτησης. Αλλά "οι καθαρές εξαγωγές, αντίθετα, αποτελούσαν εμπόδιο στην ανάπτυξη". Η Κομισιόν αναφέρει ότι "το οικονομικό κλίμα σταθεροποιήθηκε το 2019 και βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο στις αρχές του 2020" και ταυτόχρονα "το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε ισχυρό στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση, αλλά επιδεινώθηκε στον τομέα των κατασκευών", ενώ "η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο σταθεροποιήθηκαν μέτρια τους επόμενους μήνες".

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, "η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, δεδομένων των θετικών προσδοκιών της αγοράς εργασίας και των αυξανόμενων μισθών" και ταυτόχρονα "το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ραγδαία στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο του 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011".

Στο κείμενο των προβλέψεων για την Κύπρο, η Κομισιόν αναφέρει ότι "οι δημόσιες δαπάνες θα συμβάλουν επίσης στην τόνωση της ανάπτυξης, λόγω της αύξησης των μισθών στο δημόσιον, αλλά και των δημόσιων δαπανών σε σχέση με το νεοσυσταθέν Εθνικό Σύστημα Υγείας". "Η επένδυση σε κτίρια που προορίζονται για κατοικίες αποτελεί βασικό παράγοντα δραστηριότητας και αναμένεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, όπως υποδεικνύει η βελτίωση των βιβλίων παραγγελιών και η αύξηση των οικοδομικών αδειών", δηλώνει η Κομισιόν.

Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει ότι "τα νέα τραπεζικά δάνεια προς εγχώριες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξάνονται ελαφρώς", αλλά "οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν αρνητικά" ως προς το ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.

"Εν μέσω του υποβαθμισμένου εξωτερικού περιβάλλοντος και του αυξανόμενου ανταγωνισμού στον τουρισμό από τις γειτονικές χώρες, οι καθαρές εξαγωγές πιθανόν να συνεχίσουν να μειώνονται κατά τους επόμενους μήνες με ελαφρά ανάκαμψη το 2021", προειδοποιεί η Κομισιόν.

Συνολικά, "το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% το 2019, 2,8% το 2020 και 2,5% το 2021", καταγράφει η Κομισιόν. Η φθινοπωρινή πρόβλεψη του Νοεμβρίου του 2019 ήταν 2,9%, 2,6% και 2,3% αντίστοιχα.

Επιπλέον, καταγράφει ότι οι "πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 0,5% το 2019, ακόμη χαμηλότερος από ό, τι το 2018" και "ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τον χαμηλό πληθωρισμό ήταν η πτώση των τιμών της ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018". Επιπλέον, ο πληθωρισμός των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών συνέχισε να μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αυξάνεται, "αντανακλώντας κυρίως την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών που συνδέονται με τη στέγαση".

Τέλος, η Κομισιόν εξηγεί ότι "το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα αναμένεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, αλλά το ποσοστό θα πρέπει να παραμείνει κάπως περιορισμένο εξαιτίας του φαινομένου του φαινομένου των ενεργειακών επιπτώσεων". Συνολικά, ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει το 0,8% το 2020 και το 1,2% το 2021, καταλήγει το κεφάλαιο για την κυπριακή οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις