Σύνδ. Τραπεζών: Αναγνώριση Moneyval της προόδου που επιτεύχθηκε

«Η έκθεση της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί ένα ακόμη, σημαντικό, βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των προσπαθειών που η Κύπρος καταβάλλει προς ενίσχυση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου, καθώς και των διαδικασιών που ακολουθούνται προς καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML)», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

 Όσον αφορά ειδικότερα τον τραπεζικό τομέα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών με ιδιαίτερη ικανοποίηση επισημαίνει την αναγνώριση από την Moneyval τόσο για τις προσπάθειες που έχουν γίνει όσο και την πρόοδο που καταγράφεται από πλευράς τραπεζών σε πολλαπλά επίπεδα για τα θέματα AML. Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος και τα μέλη του έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό προς περαιτέρω βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου στη βάση των συστάσεων της Moneyval.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεσμεύεται για ακόμη πιο στενή και εντατική συνεργασία τόσο με αρμόδιες εποπτικές αρχές και φορείς, ανεξάρτητους οργανισμούς και κρατικές υπηρεσίες προκειμένου η ενίσχυση και η αποτελεσματικότητα του πλαισίου στην Κύπρο να διασφαλίζει τη διαφάνεια, την πάταξη της παρανομίας και τη βελτίωσης της αντίληψης που υπάρχει στο εξωτερικό για τη χώρα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, κ. Μιχάλης Καμμάς σχολιάζοντας την έκθεση της Moneyval τόνισε: «Τα θετικά σχόλια και βεβαίως οι συστάσεις που καταγράφονται στην έκθεση αποτελούν αφενός αναγνώριση όσων ο τραπεζικός τομέας έχει εφαρμόσει και πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Η δέσμευση του Συνδέσμου και των τραπεζών μελών του είναι ξεκάθαρη και περιστρέφεται γύρω από την περαιτέρω αναβάθμιση του εποπτικού και κανονιστικού πλαισίου, την ακόμη μεγαλύτερη εκπαίδευση περισσότερων στελεχών στις τράπεζες και περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας για βελτιστοποίηση των διαδικασιών πάταξης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
 

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024