Προειδοποιητική επιστολή Κομισιόν προς Κύπρο για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων

Προειδοποιητική επιστολή προς την Κύπρο και άλλα επτά Κράτη Μέλη, να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απέστειλε σήμερα η Κομισιόν (πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει). Η Κομισιόν δεν έχει λάβει ως τώρα καμία ειδοποίηση για την εφαρμογής της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τα εν λόγω Κράτη Μέλη. 

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η οδηγία αυτή έχει καθοριστική σημασία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

"Πρόσφατα σκάνδαλα περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν αποκαλύψει την ανάγκη θέσπισης αυστηρότερων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ", αναφέρει. "Τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν σε ένα Κράτος Μέλος έχουν αντίκτυπο στην ΕΕ ως σύνολο", αναφέρει η Κομισιόν. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζονται και να εποπτεύονται αποτελεσματικά προκειμένου να καταπολεμηθεί το έγκλημα και να προστατευθεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα", σημειώνει. 

Όλα τα Κράτη Μέλη έπρεπε να εφαρμόσουν τους κανόνες της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έως τις 10 Ιανουαρίου 2020.

Η Κομισιόν εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι τα εν λόγω Κράτη Μέλη δεν έχουν μεταφέρει εγκαίρως την οδηγία και τα ενθαρρύνει να το πράξουν επειγόντως, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία αυτών των κανόνων για το συλλογικό συμφέρον της ΕΕ. Χωρίς ικανοποιητική απάντηση από τα Κράτη Μέλη εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να τους αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή