Τα 20 έργα που έρχονται να αλλάξουν τη Λεμεσό

Συγχρηματοδοτούμενα έργα, έργα σε συνοικίες, σημεία αναφοράς, αντιπλημμυρικά έργα και προσιτή στέγη είναι μόνο μερικά από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της Λεμεσού.

Σε απολογισμό του για την πρώτη τριετία της θητείας του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ανέλυσε τα αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την πόλη με την ολοκλήρωσή τους.

Ανάμεσά τους η Πλατεία Αναγέννησης, η ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας, το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού, αλλά και η πολυαναμενόμενη Δημοτική Αγορά της Λεμεσού.

Σημαντική αποδεικνύεται και η πρόταση του Δήμου Λεμεσού προς το Υπουργείο Εσωτερικών την ανέγερση 700 οικιστικών µονάδων διαφόρων µεγεθών με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των έργων που ολοκληρώθηκαν είναι η πρώτη φάση σύνδεσης της παραλιακής λεωφόρου με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ, η α' φάση της ανάπλασης της οδού αγίας Φυλάξεως, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Αποθήκες Παπαδάκη, η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και οι δημόσιες πλατείες, όπως η πλατεία παρά την οδό Νίκου Ρούσσου, η πλατεία παρά την οδό Φιλελλήνων, η πλατεία Συντάγματος και το συντριβάνι κυκλικού κόμβου Αγίου Νικολάου.

Δείτε πιο κάτω 20 αναπτυξιακά και βελτιωτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λεμεσό.

Συγχρηµατοδοτούµενα έργα

Πλατεία Αναγέννησης 


Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η ανάπλαση της πλατείας Αναγέννησης, η οποία βρίσκεται παρά τον κυκλικό κόµβο Μισιαούλη και Καβάζογλου, µε συνολικό κόστος €520.000. Το έργο περιλαµβάνει πορείες µε διαδρόµους, υπαίθριους καθιστικούς χώρους, χώρο µικρών εκδηλώσεων, υποδοµές ΑµεΑ, παιχνιδότοπο, όργανα γυµναστικής για ενήλικες, χώρους υγιεινής µε διευκολύνσεις για ΑµεΑ, φωτισµό, εξοπλισµό, ενίσχυση της φύτευσης, τοπιοτέχνηση και αρδευτικό σύστηµα, σύστηµα περισυλλογής οµβρίων υδάτων, δηµιουργία/ επαναφορά λίµνης σε υφιστάµενη κατασκευή ανθώνα και χώρο στάθµευσης.

Ανάπλαση οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου

Η ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου αποτελεί ένα από τα βασικά έργα της στρατηγικής του Δήµου Λεμεσού για Βιώσιµη Αστική Ανάπτυξη. Το έργο, µε προϋπολογισµό πέραν των €5 εκατ., αφορά την αναβάθµιση οδικού δικτύου µήκους περίπου 1.800 µέτρων.

Το έργο περιλαµβάνει ανακατασκευή οδοστρώµατος και πεζοδροµίων, διαµόρφωση παρόδιων χώρων στάθµευσης, δηµιουργία διαδροµών για ποδηλατιστές και ΑµεΑ, κατασκευή διαβάσεων πεζών και αναβάθµιση κυκλοφοριακών κόµβων, υπογειοποίηση υπηρεσιών, ενίσχυση του αποχετευτικού συστήµατος οµβρίων υδάτων, εγκατάσταση αρδευτικού συστήµατος, φύτευση, νέο οδικό φωτισµό, αστικό εξοπλισµό, νέα πεζογέφυρα και αναβάθµιση υφιστάµενων.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου ξεκίνησε τον Δεκέµβριο του 2018, αλλά µετά από σηµαντικές καθυστερήσεις που σηµειώθηκαν από πλευράς της εργοληπτικής εταιρείας που ανέλαβε την εκτέλεση, το καλοκαίρι του 2019 ο Δήµος Λεµεσού προχώρησε σε συµφωνία διακοπής συµβολαίου µε την ολοκλήρωση της α’ φάσης και προκήρυξη νέων προσφορών για την ολοκλήρωση του έργου µέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Αποκατάσταση δηµοτικών κατοικιών στη Μισιαούλη και Καβάζογλου


Οι δηµοτικές πολυκατοικίες της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, οι οποίες αποτελούν µνηµεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής σηµασίας, θα αποκατασταθούν, θα αλλάξουν χρήση και θα αναζωογονηθούν. Η πρώτη δηµοτική πολυκατοικία θα δοθεί σε χρήση ως πολυλειτουργικό κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο θα συστεγάσει συµβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, µε ιδιαίτερη έµφαση στις µονογονεϊκές οικογένειες και τους ηλικιωµένους.  Στη δεύτερη δηµοτική πολυκατοικία προτείνεται να δηµιουργηθεί ένα Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων µετά το σχολείο, όπως είναι τα “Ελεύθερα Χέρια”  και/ή η µεταφορά και επέκταση του υφιστάµενου προγράµµατος εκεί. 

Σημειώνεται ότι στην τρίτη δηµοτική πολυκατοικία θα λειτουργήσει Κέντρο Νεότητας, όπου οι νέοι στην περιοχή θα ψυχαγωγούνται κατά τρόπο υγιή και δηµιουργικό, µακριά από ναρκωτικά και εξαρτήσεις, µε την εποπτεία και καθοδήγηση εξειδικευµένου προσωπικού. Το έργο είναι σε εξέλιξη και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021, µε συνολικό κόστος περίπου €4 εκατ. 

Πράσινος περίπατος και ανάπλαση όψεων υποστατικών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δηµιουργία του πράσινου περιπάτου µαζί µε το έργο της βελτίωσης όψεων κτηρίων της περιοχής του Αγίου Αντωνίου. Ο περίπατος θα ξεκινάει και θα συνδέει ουσιαστικά την περιοχή κέντρου πόλης, το Γραµµικό Πάρκο Γαρύλλη, τη Μαρίνα Λεµεσού και το Παλιό Λιµάνι. Θα διέρχεται από τα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά µνηµεία της περιοχής (ναοί Αγίας Θέκλας, Αγίου Αντωνίου και Αγίου Μάµα, τζαµιά Τζετίτ και Αρναούτ, Κρήνη του Καλού Σαµαρείτη, γεφύρι του Γαρύλλη). Τα χαρακτηριστικά του περιπάτου αυτού θα είναι οικολογικά, πολιτισµικά και τουριστικά.

Η διαδροµή θα σηµατοδοτηθεί µε σηµεία «follow me» στο δάπεδο και πινακίδες ενηµέρωσης για τα σηµεία ενδιαφέροντος, ενώ θα επιτρέπει ηλεκτρονική πληροφόρηση µε δωρεάν WiFi και ψηφιακή εφαρµογή περιήγησης. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 και το κατασκευαστικό κόστος προβλέπεται στο €1,63 εκατ. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες ανάπλασης των όψεων των υποστατικών τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του πράσινου περιπάτου. Οι παρεµβάσεις στις όψεις θα αναβαθµίσουν το πρόσωπο της γειτονιάς και της περιοχής ώστε να γίνει ελκυστική. 

Επέκταση Γραµµικού Πάρκου Γαρύλλη


Υπό κατασκευή είναι το έργο επέκτασης του Γραµµικού Πάρκου Γαρύλλη κατά µήκος των οδών Παλλάδος, Δηµοκρατίας και Αλεξανδρείας µέχρι το Καρνάγιο.Το έργο αυτό είναι συνέχεια του Έργου «Γραµµικό πάρκο κατά µήκος της κοίτης του ποταµού Γαρύλλη», το οποίο υλοποιήθηκε και συγχρηµατοδοτήθηκε στο πλαίσιο της προηγούµενης προγραµµατικής περιόδου, και θα αποτελέσει µία ουσιαστική διέξοδο και συνδετήριο άξονα της περιοχής µε το θαλάσσιο µέτωπο.

Το έργο περιλαµβάνει δίκτυο ποδηλατόδροµου, διαπλάτυνση πεζοδροµίων, διαβάσεις πεζών και κυκλοφοριακούς κόµβους, ανακατασκευή οδοστρώµατος, φυτεύσεις και νέο φωτισµό, ενίσχυση συστήµατος οµβρίων υδάτων, αρδευτικό σύστηµα, αστικό εξοπλισµό και πεζογέφυρα. Το κόστος του έργου, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021, θα ανέλθει σε περίπου €4 εκατ. 

Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων

Το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων θα φιλοξενηθεί επί της οδού Φιλελλήνων. Στο κέντρο θα δηµιουργηθούν χώρος συνάθροισης, ενιαίος χώρος πολλαπλών χρήσεων, ο οποίος θα µπορεί να διαχωρίζεται ώστε να δηµιουργούνται δύο αυτόνοµοι χώροι µε ανεξάρτητες προσβάσεις, εξωτερική βεράντα, χώρος αναγνωστηρίου / βιβλιοθήκης / ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφείο Διεύθυνσης/συνεδριάσεων, γραφείο ιατρικής στήριξης, χώροι υγιεινής, κουζίνα και αποθήκες.

Ταυτόχρονα, θα δηµιουργηθούν οι απαραίτητοι χώροι στάθµευσης και ενιαίος ελεύθερος εξωτερικός χώρος µε τοπιοτέχνηση/δεντροφύτευση για δραστηριότητες όπως κηπουρική και γυµναστική µε όργανα εξωτερικής χρήσης. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021, µε κατασκευαστικό κόστος περίπου €1.46 εκατ.

Κέντρο Καινοτοµίας
Το Κέντρο Επιχειρηµατικότητας - Καινοτοµίας, στις δηµοτικές υποδοµές της Φραγκλίνου Ρούσβελτ, θα εστιάσει στην υποστήριξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων σε µια σειρά από κλάδους, συµπεριλαµβανοµένης και της εµπορικής ναυτιλίας, στην οποία η Λεμεσός κατέχει κορυφαία θέση στην Ευρώπη. Θα διαθέτει «θερµοκοιτίδα» για την υποστήριξη νέων επιχειρήσεων στους διάφορους κλάδους, όπως επίσης και δυνατότητες παραγωγής και διάχυσης καινοτοµίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριµένους κλάδους.

Η µεταφορά τεχνογνωσίας και η διάχυση καινοτοµίας θα αφορά στην εκπαίδευση νέων επιχειρηµατιών αλλά και προσωπικού, που θα εξειδικευτεί στις νέες τεχνολογίες. Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί σε άµεση συνεργασία και σύνδεση µε το ΤΕΠΑΚ και τους σχετικούς επαγγελµατικούς φορείς. Οι εργασίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το Δεκέµβριο του 2020, µε προϋπολογιζόµενο κόστος περίπου €450.000. 

Έργα στις συνοικίες

Ανάπλαση ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας


Στο στάδιο της έναρξης εργασιών βρίσκεται το µεγάλο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, το οποίο βρισκόταν σε αναστολή τα τελευταία χρόνια. Τα υπό κατασκευή έργα, που θα καλύψουν την ευρύτερη περιοχή νότια και βόρεια του ιερού ναού Παναγίας Xρυσαφυλιώτισσας, περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων την αναµόρφωση µε πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας, βελτίωση και εξωραϊσµό των προσόψεων όλων των παρακείµενων διατηρητέων κατοικιών,  την εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισµού και νέου αστικού εξοπλισµού.

Παράλληλα περιλαµβάνουν ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις πεζοδροµίων, δηµιουργία χρήσεων και δηµοσίων χώρων, οι οποίοι θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς επίσης µέτρα σωστότερης κυκλοφοριακής διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής Αγίας Φύλας.  

Αθλητικός Πολυχώρος Συνοικισµού Αγίας Φύλας
Αθλητικός Πολυχώρος θα κατασκευαστεί στον συνοικισµό αυτοστέγασης Αγίας Φύλας, σε τµήµα τεµαχίου που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δηµοκρατία. Το έργο περιλαµβάνει την κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης µε κερκίδες στο βόρειο τµήµα του οικοπέδου, δηµιουργία χώρων υγιεινής, χώρων πρασίνου και χώρου στάθµευσης.

Περιβαλλοντικές γειτονιές


Σε  πορεία υλοποίησης βρίσκεται το εξαιρετικά σηµαντικό για τους κατοίκους της πόλης, πρόγραµµα δηµιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών. Τα κατασκευαστικά έργα για την πρώτη περιβαλλοντική γειτονιά στην περιοχή Ζακακίου-Οµονοίας αναµένεται να αρχίσουν εντός του 2020. Θα ακολουθήσει η δεύτερη περιβαλλοντική γειτονιά στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα και η τρίτη γειτονιά στον Άγιο Νικόλαο, ενώ το πρόγραµµα θα συµπεριλάβει σταδιακά γειτονιές από όλες τις συνοικίες της πόλης, µε σκοπό την ουσιαστική αναβάθµιση τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το έργο προβλέπει τον ανασχεδιασµό επιλεγµένων δρόµων, οι οποίοι συνδέονται µε χώρους πρασίνου και σχολεία, και θα περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων ποδηλατοδρόµους, εµπλουτισµό του πρασίνου και οργανωµένους χώρους στάθµευσης. Οι γειτονιές αυτές θα αναγνωρίζονται µε ειδικές σηµάνσεις και µέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, ώστε να καταστούν πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς για τα παιδιά και πιο ελκυστικές. Ο προϋπολογισµός για την κάθε γειτονιά αναµένεται να κυµανθεί γύρω στο €1.2 εκατ. 

Γήπεδο αετού στην οδό Σπερχειού
Τα τεµάχια στην οδό Σπερχειού αποτελούν τουρκοκυπριακή περιουσία και είναι εκµισθωµένα στον Δήµο Λεµεσού για τη δηµιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα) για τους συνοικιακούς συλλόγους της Λεμεσού και την προώθηση του κοινωνικού αθλητισµού. Ο Δήµος Λεµεσού έχει προβεί σε διεξαγωγή µελέτης και καταρτισµό σχεδίων, τα οποία περιλαµβάνουν γήπεδο µε γρασίδι, κερκίδες, αποδυτήρια και χώρους για ενισχυτικές δράσεις για άλλου τύπου αθλήµατα, όπως π.χ. τοξοβολία. Εξασφαλίστηκαν όλες οι άδειες και εγκρίσεις τόσο από την πολεοδοµική αρχή όσο και από τον ΚΟΑ και ζητήθηκαν προσφορές µε τις νενοµισµένες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο ΚΟΑ θα επιχορηγήσει το έργο κατά περίπου 80 - 85% και αναµένεται εντός του 2020 η έναρξη και η ολοκλήρωση των εργασιών.

Ανάπλαση πάρκου οδού Γκογκέν στο Ζακάκι


Το έργο αφορά την ανάπλαση ενός µεγάλου χώρου πρασίνου στην περιοχή Ζακακίου, στην οδό Γκογκέν. Ήδη είναι στο στάδιο της εκπόνησης των αρχιτεκτονικών σχεδίων και θα περιλαµβάνει τοπιοτεχνήσεις, παιδότοπους, χώρο για εκδηλώσεις, πεζόδροµους κλπ. Με την ολοκλήρωσή του, αναµένεται να δηµιουργήσει ένα πόλο έλξης και κοινωνικοποίησης για µια πολύ µεγάλη οικιστική περιοχή του Ζακακίου.

Σηµεία αναφοράς

Α’ Δηµοτική Αγορά

 
Αρχίζει τον ερχόµενο Μάρτιο η λειτουργία της εντυπωσιακά αναβαθµισµένης Α’ Δηµοτικής Αγοράς. Πρόκειται για μία νέα εκσυγχρονισµένη αγορά, στη βάση όµως του παραδοσιακού παντοπωλείου που λειτουργούσε στο παρελθόν.

Η συνολική επιφάνεια της Δηµοτικής Αγοράς, η οποία ξεπερνά τα 1.950 τ.µ., θα περιλαµβάνει χώρους φαγητού και εστίασης, καφέ µπαρ, καταστήµατα παραδοσιακών προϊόντων και λαϊκής τέχνης, καταστήµατα λιανικής πώλησης προϊόντων, χώρους αναψυχής για όλη την οικογένεια, σύγχρονα διαµορφωµένο παιδότοπο, γραφειακούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων και χώρους πολλαπλής χρήσης για διάφορες παραστάσεις, εκθέσεις και άλλα. 

Τη διαχείριση της Α’ Δηµοτικής Αγοράς ανέλαβε η κοινοπραξία Prosperity Group και το κόστος του έργου εκτιµάται ότι θα φτάσει τα €2.7 εκατ. 

Αρχιτεκτονικός διαγωνισµός πλατείας Ηρώων


Στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισµού προχώρησε ο Δήµος Λεµεσού µε στόχο την ανάπλαση της πλατείας Ηρώων και των παρόδων της. Κύρια επιδίωξη του Δήμου είναι η ανάδειξη της σηµασίας της πλατείας µέσα από τα ιστορικά και κοινωνικά δεδοµένα, τα αρχιτεκτονικά και µνηµειακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή και έπαιξαν σηµαντικό ρόλο µέχρι και σήµερα στην ανάπτυξη της πόλης.

Με το έργο αυτό, ο Δήµος στοχεύει στην ενθάρρυνση της επαφής κοινοτήτων και πολιτισµών, την προσέλκυση νεολαίας αλλά και όλων των ηλικιών, ντόπιων και επισκεπτών, τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τη γενικότερη αναβάθµιση της περιοχής.

Η µελέτη αρχιτεκτονικού διαγωνισµού θα περιλαµβάνει την ανάπλαση της πλατείας και παρόδων και τη λειτουργική και οργανική σύνδεση της πλατείας µε την περιοχή έργου. Το έργο αναµένεται να αρχίσει εντός του 2021.

Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο-ΓΣΟ


Στις 2 Δεκεµβρίου 2019 ξεκίνησε µια νέα εποχή για το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο-ΓΣΟ µε την υπογραφή συµφωνίας µεταξύ του Δήµου Λεµεσού, του ιδιοκτήτη του ΓΣΟ και του ΤΕΠΑΚ, η οποία θα οδηγήσει στη ριζική αναβάθµιση και αναγέννηση του Κέντρου.

Ο ιστορικός αυτός χώρος, γεµάτος µε τις ωραιότερες αθλητικές αναµνήσεις για τους Λεµεσιανούς, θα διορθωθεί, θα συντηρηθεί, θα συµπληρωθεί µε νέες υποδοµές και θα ξαναµπεί στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της. Με τη συµφωνία που υπογράφηκε, ο Δήµος και το ΤΕΠΑΚ αναλαµβάνουν τη διαχείριση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου-ΓΣΟ, για µια περίοδο δέκα χρόνων, που θα ανανεώνεται ανά πενταετία. Το ΤΕΠΑΚ θα διαχειρίζεται τις αθλητικές υποδοµές για χρήση από τους φοιτητές του, αλλά και από τους πολίτες της Λεµεσού.

Ο Δήµος Λεµεσού αναλαµβάνει τη διαχείριση όλων των άλλων χώρων, συµπεριλαµβανοµένου και του Αθλητικού Μουσείου ΓΣΟ που θα ανεγερθεί στο χώρο. Το όλο έργο έχει ενισχύσει οικονοµικά η κυβέρνηση, µε τη χορηγία ποσού ύψους 

Μουσείο του λεµεσιανού καρναβαλιού

Ο Δήµος Λεµεσού προχωρεί στη δηµιουργία του πολυ-αναµενόµενου μουσείου του λεµεσιανού καρναβαλιού, το οποίο θα στεγαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολοµωνίδης. Η ειδική οµάδα στην οποία κατακυρώθηκε η προσφορά θα εκπονήσει µελέτη για τον εκθεσιακό χώρο και τις θεµατικές ενότητες που θα περιλαµβάνει, µέσα από τις οποίες ο επισκέπτης θα µπορεί να παρακολουθήσει την ιστορική εξέλιξη του λεµεσιανού καρναβαλιού από τις απαρχές του έως τις µέρες µας, τον τρόπο που η Λεµεσός γιόρταζε και γιορτάζει το καρναβάλι, αλλά και τον τρόπο συµµετοχής των διαφόρων κοινωνικών στρωµάτων της πόλης, διαχρονικά. Ο επισκέπτης θα µπορεί επίσης να έχει συµµετοχική δυνατότητα, την οποία θα του προσφέρει η χρήση της πιο σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας και των διαδραστικών προγραµµάτων.

Τα εργαστήρια δηµιουργίας µάσκας και καρναβαλίστικης αµφίεσης, σχεδιασµού και εκτέλεσης κατασκευών και αρµάτων θα αποτελέσουν σηµαντικό κεφάλαιο και επί τούτου θα µελετηθεί η δηµιουργία υπερυψωµένου στεγάστρου στην οροφή του κτιρίου για τη διαµόρφωση νέων εκθεσιακών χώρων που να επιτρέπουν τη φιλοξενία µεγάλου µεγέθους κατασκευών και αρµάτων.

Αναβάθµιση δηµόσιου κήπου / ζωολογικού κήπου

 
Μετά από αρκετά χρόνια, το Δηµοτικό Συµβούλιο Λεμεσού αποφάσισε να προχωρήσει σε εκτεταµένες ανακαινίσεις και αναβαθµίσεις στον δηµόσιο κήπο και στον ζωολογικό κήπο, που θα τους δώσουν µια πιο σύγχρονη εικόνα και λειτουργία. Η αναβάθµιση του δηµόσιου κήπου θα γίνει στη βάση µιας µελέτης τοπιοτέχνησης που ετοιµάστηκε από οµάδα ειδικών και αφορά τόσο τον παιχνιδότοπο όσο και τους άλλους χώρους και τις υποδοµές του κήπου. 

Εξάλλου, εντός του 2020 αναμένεται να ανατεθεί σε αρχιτέκτονα µελετητή η διαµόρφωση της πρότασης για τα κατασκευαστικά έργα. Αναφορικά µε το ζωολογικό κήπο, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας της η αρχική πρόταση που διαµορφώθηκε από τις υπηρεσίες του δήµου για αναβάθµιση και εµπλουτισµό των υποδοµών του.   

Lady’s Mile

 
Η ακτή Lady’s Mile είναι η πιο εντυπωσιακή ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Εδώ και περίπου δύο χρόνια η Πολεοδοµία κατέληξε στον κατ’ αρχήν σχεδιασµό της αναβάθµισης των υποδοµών στην περιοχή αυτή. Ο Δήµος Λεµεσού, θέλοντας να συµβάλει στη γρήγορη προώθηση του έργου, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών πριν µερικούς µήνες την ανάληψη της διαχείρισης του έργου. Μετά τη θετική απάντηση του Υπουργού, ο Δήµος θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση του ρυθµιστικού σχεδίου και την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών ώστε το έργο να φτάσει το συντοµότερο στο στάδιο της υλοποίησης. 

Στόχος του Δήµου είναι, όπως η ανάπτυξη αυτής της εξαίρετης περιοχής γίνει µε τρόπο που να σέβεται και να συνδυάζεται µε τον παρακείµενο βιότοπο της Αλυκής, ώστε να καταστεί ένας εντυπωσιακός προορισµός για κάθε ντόπιο και ξένο επισκέπτη.

Αντιπληµµυρικά έργα

 
Η νέα Δηµοτική Αρχή, µαζί µε το ΣΑΛΑ, από πολύ νωρίς άρχισαν εντατικές ενέργειες για να αποδεσµευτούν τα απαραίτητα κονδύλια και να µπουν σε τροχιά υλοποίησης τα αντιπληµµυρικά έργα για την πόλη. Το 2020 αρχίζουν από το ΣΑΛΑ οι κατασκευαστικές εργασίες για αντιπληµµυρικά έργα συνολικού προϋπολογισµού που υπερβαίνει τα €35 εκατ. 

Τα έργα περιλαµβάνουν συστήµατα οµβρίων αγωγών και λιµνών κατακράτησης στις περιοχές της Αγίας Φύλας, Εκάλης, Αγίου Γεωργίου Χαβούζας και σε άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα σηµαντικά είναι τα έργα στο κέντρο της πόλης και συγκεκριµένα στις οδούς Αγίας Φυλάξεως, Θεσσαλονίκης, Γλάδστωνος και Ναβαρίνου. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα καλυφθούν σε πολύ µεγάλο βαθµό τα υπάρχοντα κενά στο σύστηµα οµβρίων υδάτων, που ταλαιπωρούν την πόλη µας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρόταση για προσιτή στέγη - 700 νέα διαμερίσματα


O Δήµος Λεµεσού λαµβάνοντας υπόψη το οξύτατο πρόβληµα στέγασης των χαµηλά αµειβοµένων, αποφάσισε την αξιοποίηση των δύο δηµοτικών τεµαχίων στον Άγιο Νικόλαο και ενός τεµαχίου στον Άγιο Ιωάννη, όπου κτίστηκαν τη δεκαετία του ‘40 οι δηµοτικές πολυκατοικίες, για σκοπούς ανέγερσης οικιστικών µονάδων, οι οποίες θα διατεθούν ως κοινωνική στέγη και προσιτή κατοικία σε χαµηλές και µεσαίες εισοδηµατικά τάξεις. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήµος ήδη κατέθεσε σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για κατεδάφιση των συγκεκριµένων κατοικιών και την ανέγερση, στη θέση τους, οικιστικών µονάδων για κοινωνική στέγη και προσιτή κατοικία. Με βάση το καθαρό συνολικό εµβαδό των τριών τεµαχίων που ανέρχεται στα 41,725 τ.µ., είναι δυνατό να ανεγερθούν πέραν των 700 οικιστικών µονάδων διαφόρων µεγεθών.

Σύµφωνα µε την πρόταση του Δήµου Λεµεσού, τα διαµερίσµατα αυτά θα µπορούσαν να κτιστούν και να διατεθούν τα επόµενα πέντε χρόνια προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια, οικογένειες και φοιτητές, στη βάση εισοδηµατικών κριτηρίων µε τρόπο που να διασφαλίζει την ισορροπηµένη σύνθεση των ενοίκων της κάθε πολυκατοικίας και να αποφεύγεται η γκετοποίηση των άπορων οικογενειών.

Δειτε Επισης

Μονόωρη απεργία μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΡΙΚ
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός