Και εγένετο Υφυπουργείο Καινοτομίας

Πράσινο φως άναψε η Ολομέλεια της Βουλής  στο νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Διορισμού Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Συναφών Θεμάτων. 
 
Υπέρ ψήφισαν 42 βουλευτές και 4 εναντίον.
 
Με τη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου  δημιουργείται ένας κεντρικός φορέας με συντονιστικές και οριζόντιες αρμοδιότητες για την προώθηση του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και της έρευνας και καινοτομίας, ώστε να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό συνθήκες που να επιτρέπουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού, καθώς και την ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος νόμος προβλέπει τα ακόλουθα:

1.        Ο υφυπουργός θα διορίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα λογοδοτεί, θα αποτελεί τον πολιτικό προϊστάμενο του υφυπουργείου, θα διαχειρίζεται τα ζητήματα και τις υποθέσεις που εμπίπτουν στις εξουσίες και στα καθήκοντα που του ανατίθενται και θα καταρτίζει τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου.
2.        Ο υφυπουργός θα υποβάλλει προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θα δύναται να υποβάλλει προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο και να παρίσταται στις συνεδριάσεις αυτού μόνο για θέματα για τα οποία του ανατίθεται εξουσία ή αρμοδιότητα από τον προτεινόμενο νόμο ή το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να μετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
3.        Το υφυπουργείο, για σκοπούς διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του, θα στελεχωθεί με το προσωπικό του ΤΥΠ του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΗΕ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 
 
Οι κύριες αρμοδιότητες του υφυπουργείου θα είναι:
1.        Η χάραξη και εφαρμογή εθνικής ψηφιακής πολιτικής και στρατηγικής και  η συμμετοχή στη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ανάπτυξη ψηφιακής πολιτικής.
2.        Η χάραξη, ο συντονισμός και η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία και η γενική εποπτεία της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας.
3.        Η εξειδίκευση και εφαρμογή εθνικής πολιτικής στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια υπηρεσία.
4.        Η διαμόρφωση και ο συντονισμός της υλοποίησης εθνικού ευρυζωνικού πλάνου.
5.        Η προώθηση της νεοφυούς και ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
6.        Η πολιτική καθοδήγηση και εποπτεία του ΙδΕΚ.                            
            Περαιτέρω και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημειώνονται τα ακόλουθα:
1.        Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό μέσω κυρίως της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, όπως και της περαιτέρω ενίσχυσης της καινοτομίας. 
2.        Η έρευνα και καινοτομία, καθώς και oι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών αναγνωρίζονται ως οριζόντιος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της συμμετοχής των πολιτών.
3.        Η ενίσχυση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για ενθάρρυνση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις αποτελούν σημαντική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.
4.        Ο εκσυγχρονισμός, η ενσωμάτωση και η ορθή αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους κρίνονται επιτακτικά για τη δημιουργία συνθηκών αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας.
              
Χαιρετίζει την έγκριση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την έγκριση από τη Βουλή της δημιουργίας Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής χαιρετίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα για επίτευξη του στόχου να καταστεί η Κύπρος μια ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, ωθούμενη από την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη».

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη