Powered by

Τρία νέα κτήρια θα στεγάσουν ΥΠΕΣ και άλλα δύο Υπουργεία

Τη μεταστέγαση τμημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου, καθώς και την αξιοποίηση χώρου μπροστά από το ΥΠΕΣ για την ανέγερση τριών κτηριακών συγκροτημάτων συνολικά 30.000 τ.μ. που θα φιλοξενήσουν τρία Υπουργεία. 

Πρώτη μετακίνηση αναμένεται να γίνει για το Τμήμα Αρχείου και Μετανάστευσης, με την οποία θα ελευθερωθεί ο χώρος του Παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε χώρο 6,500 τ.μ. μπροστά από το ΥΠΕΣ
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, μπροστά από το κτήριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος 6,500 τ.μ. που έχει ήδη παραχωρηθεί στο Υπουργείο. 

Στο πλαίσιο αυτό, υποβλήθηκε μία συγκεκριμένη πρόταση στηριζόμενη στις πρόνοιες της νομοθεσίας και του Τοπικού Σχεδίου για την ανέγερση τριών κτηριακών συγκροτημάτων για τη στέγαση, πέραν του Υπουργείου Εσωτερικών, τουλάχιστον άλλων δύο υπουργείων.
 



Το κέντρο υπηρεσιών της πόλης
«Με αυτή την ιστορική απόφαση δημιουργείται ένας άξονας δραστηριότητας στην πρωτεύουσα, ξεκινώντας από το Προεδρικό Μέγαρο και απέναντι το Υπουργείο Εξωτερικών, προχωρώντας προς τη λεωφόρο Σεβέρη και έχοντας στα βόρεια το Υπουργείο Εσωτερικών και δύο άλλα Υπουργεία, ενώ σε κοντινή απόσταση ήδη υπάρχει το Υπουργείο Οικονομικών, η Ελεγκτική Υπηρεσία και το νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο υπηρεσιών της πόλης, αυτό που ο νομοθέτης ορίζει στο Τοπικό Σχέδιο, στον συγκεκριμένο άξονα», εξήγησε σχετικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε 30.000 τ.μ. θα γειτνιάζουν τρία Υπουργεία
«Θα προχωρήσουμε σύμφωνα με την εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου με τις διαδικασίες, προφανέστατα προκήρυξης ενός διαγωνισμού και ό,τι χρειάζεται να γίνει ώστε το συντομότερο να καταστεί υλοποιήσιμη η συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε ακόμα.

Ερωτηθείς για το ποια Υπουργεία θα στεγαστούν στα νέα κτηριακά συγκροτήματα, επεσήμανε ότι αν και έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις, εντούτοις πρόκειται για κάτι που θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες των άλλων Υπουργείων.

Διευκρινίζεται ότι στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν τρία Υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που ήδη υφίσταται στην περιοχή, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα θα πλαισιώνεται από δύο μεγάλους υπόγειους χώρους στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 450 θέσεων, σημειώνοντας ακόμα ότι η συνάθροιση κυβερνητικών υπηρεσιών θα μειώσει τις μετακινήσεις στις διάφορες υπηρεσίες του κράτους και κατ' επέκταση την κίνηση στους δρόμους.

Σημείωσε ακόμα ότι ο χώρος στέγασης θα ανέρχεται συνολικά σε 30.000 τ.μ.

Επέκταση διατάγματος για πολεοδομικά κίνητρα μέχρι τέλος 2021
Την ίδια στιγμή, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση της διάρκειας του διατάγματος για την εφαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων για τη νομιμοποίηση μικρών αυθαίρετων κατασκευών ή και νέων κατασκευών. 

Το συγκεκριμένο διάταγμα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Όπως είπε ο κ. Νουρής, έγινε μια αξιολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, είχαν υποβληθεί 2.174 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 1.454 αιτήσεις και αυτό κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για την άρση προβλημάτων που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. 

«Ως εκ τούτου, με εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει το διάταγμα, με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2021 και όχι τυχαία, διότι είναι ημερομηνία που αναμένουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί τα τοπικά σχέδια και κρίναμε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω επέκταση του διατάγματος». 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών της Κύπρου-Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων
Σημαντικά ημερήσια και εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ
Αμετάβλητο το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Στα €580,6 εκατ ή 1,6% του ΑΕΠ
Cyprus Forum-Cities: Καλή αλλά ακόμα με πολλές προκλήσεις η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σ. Χαραλάμπους: Θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα την ΑΤΑ-Αναμένουμε ενέργειες για εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων
Γιάννης Παναγιώτου: Ανθρωποκεντρική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
Ανδρέας Μάτσας: Πρώτος στόχος για το συνδικαλιστικό κίνημα η διασφάλιση της ΑΤΑ, η φιλοσοφία της δεν αλλάζει
Τα εργασιακά στην ατζέντα για το επόμενο διάστημα και το μήνυμα Χριστοδουλίδη στους κοινωνικούς εταίρους
«Αποφασιστικότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας-Στήριξη κάθε επιχείρησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις»
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τετάρτη