Αν. ΓΓ του ΚΕΒΕ: Οσο πιο στενή η συμφωνία ΕΕ - ΗΒ, τόσο πιο καλή για την Κύπρο

Όσο πιο στενή θα είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί σε σχέση με την μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου τόσο πιο καλή θα είναι για την Κύπρο αυτή η συμφωνία, λόγω των στενών δεσμών που έχει Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης. 
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι άλλο σημαντικό για την Κύπρο είναι το γεγονός ότι μέσα στη συμφωνία για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αναφέρεται ότι «για μικρής διάρκειας επισκέψεις μέχρι τριών μηνών δεν θα υπάρχει η ανάγκη έκδοσης βίζας, ακόμη και μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου».
 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την έξοδο από απόψε του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Πασχαλίδης ότι μέχρι το τέλος του 2020 δεν θα αλλάξει κάτι, παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα είναι γεγονός στις 12.00, απόψε, πρόσθεσε πως, όπως έχει συμφωνηθεί, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2020 με προοπτική επέκτασης αν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, μέχρι το τέλος του 2022.
 
Ανέφερε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου και θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί όπως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν θα είναι η ίδια κατάσταση που ήταν προηγουμένως».
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Βασίλειο θα εφαρμόζει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο μέχρι το τέλος 2020 μη συμμετέχοντας στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 
Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι μαζί με την αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ είχαμε και την Διακήρυξη Πολιτικής, η οποία θέτει ένα πλαίσιο και κάποιες αρχές που θα διέπουν τις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν αποτελεί νομικό έγγραφο και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει κανένα.
 
«Το ΚΕΒΕ θα παρακολουθεί (τις διαπραγματεύσεις) για τα θέματα που επηρεάζουν τα μέλη του και μόλις έχουμε εξελίξεις θα τα πληροφορούμε», υπογράμμισε και σημείωσε ότι η προσπάθεια είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.
 
Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί μεταξύ των δύο πλευρών για τα περισσότερα προϊόντα αλλά με την εμπειρία που έχουμε από άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει η ΕΕ με τρίτες χώρες θα υπάρχουν τελωνειακές διαδικασίες και κανόνες καταγωγής.
 
Αναφερόμενος σε ορισμένα σημαντικά θέματα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου δικαιούται κάποιος που είναι εγκατεστημένος ένθεν και ένθεν να ζητήσει μόνιμη εγκατάσταση, αλλά μετά θα ισχύει η αρχή της μη διάκρισης και της αμοιβαιότητας.
 
Αυτό, συνέχισε, καταδεικνύει πως ό,τι παραχωρεί ο ένας να το παραχωρεί και ο άλλος.
 
Αναφορικά με τις προδιαγραφές, πρότυπα και άλλα για τα προϊόντα, ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε ότι στη Διακήρυξη Πολιτικής αναφέρεται πως «θα υπάρχει συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών», προσθέτοντας ότι αν θέλουν οι Βρετανοί να εξάγουν στην ΕΕ θα πρέπει τα προϊόντα τους να τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα
 
«Δεν βλέπω πώς τα προϊόντα των Άγγλων θα μπορούν να ελέγχονται ότι πληρούν αυτά τα πρότυπα από αγγλικούς οργανισμούς», είπε.
 
Αναφορικά με τη φορολογία, ο κ. Πασχαλίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως αναφέρεται στη Διακήρυξη ότι «θα πρυτανεύσει η αρχή της καλής διακυβέρνησης και της καταπολέμησης επιβλαβών φορολογικών πρακτικών με ό,τι ενδεχομένως», όπως είπε, θα σημαίνει αυτό.
 
Σε σχέση με τις δημόσιες ενισχύσεις, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι αυτό είναι σημαντικό για την κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα και διερωτήθηκε κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα δίδει δημόσιες ενισχύσεις για διάφορα προϊόντα του όπως για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Ανέφερε ότι η διακήρυξη λέει πως η προσπάθεια θα είναι να επικρατήσουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού προσθέτοντας πως αυτό ερμηνεύεται ότι δεν πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να δίνει δημόσιες ενισχύσεις έτσι ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στο εμπόριο με την ΕΕ.
 
Αναφορικά με τα φάρμακα, τα οποία σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει την κυκλοφορία τους στην ΕΕ, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι γίνεται αναφορά στην διακήρυξη πως θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών και διερωτήθηκε κατά πόσον οι δύο οργανισμοί θα έρθουν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο στην βάση της αμοιβαιότητας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους