Θετικό για τα δημόσια οικονομικά το μέτρο για πρόωρη αφυπηρέτηση στο δημόσιο

Θετική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά αναμένεται να έχει η εφαρμογή εφάπαξ κυβερνητικού μέτρου παροχής κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης για υπαλλήλους του κρατικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. 
 
Το σχέδιο απευθύνεται στους υπάλληλους που είτε θα υπολείπονται πέντε έτη από τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είτε θα έχουν συμπληρώσει 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι την 31η Αυγούστου 2020.
 
Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αρχικά είχε ως σκοπό να δώσει ώθηση στην ανανέωση κατά κύριο λόγο του εκπαιδευτικού προσωπικού, μετά από νομική γνωμάτευση έπρεπε να ισχύσει και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Το νομοσχέδιο, όπως είπε, θα δημιουργεί ένα παραθυράκι 45 ημερών, περίοδο κατά την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση χωρίς να υφίστανται την αναλογιστική μείωση 12% που καταβάλλεται στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα για υπηρεσία από την 1-1-2013 και μετά. Από τον νόμο δεν καλύπτονται υπάλληλοι που διορίστηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011 ή ωρομίσθιοι.
 
Παράλληλα με τον συγκεκριμένο νόμο, στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν και κάποιες επιπρόσθετες τροποποιήσεις που αφορούν την ΑΤΑ κατά τη συνταξιοδότηση, τα δικαιώματα των χήρων και την υποχρεωτική συνταξιοδότηση. Ωστόσο και εξαιτίας ενστάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμφωνήθηκε κάποια από αυτά τα θέματα να συζητηθούν ξεχωριστά.   
 
Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Αναλογιστής της συγκεκριμένης πρότασης Μαρίνος Θεοδοσίου, το σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για πρόωρη αφυπηρέτηση είναι 4.088 από τους οποίους 1.175 εκπαιδευτικοί και 2.913 άτομα από τον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το κόστος για το δημόσιο από την κατάργηση της αναλογιστική μείωσης του 12% σε περίπτωση που όλοι οι δικαιούχοι θα επιλέξουν να αποχωρήσουν θα είναι περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, με προσδόκιμο ζωής τα 82 έτη. Ωστόσο το κράτος αναμένεται να εξοικονομήσει γύρω στα 106 εκατομμύρια ευρώ για το ίδιο διάστημα, σε μισθούς και εισφορές που θα κατέβαλλε σε υψηλόμισθους, ενώ θα μπορέσουν να γίνουν περισσότερες προσλήψεις νέων υπαλλήλων.
 
Κι ενώ το κόστος από την καταβολή της σύνταξης θα γίνει σε βάθος χρόνου, η Κυβέρνηση θα πληρώσει άμεσα τα εφάπαξ των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν.
 
Στην Επιτροπή κλήθηκε και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ωστόσο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν άπτεται του Υπουργείου της, αφού δεν αφορά τις συντάξεις που καταβάλλονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συμπλήρωσε επίσης ότι σύντομα ολοκληρώνεται μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Προώθηση αλλαγών σε συντάξεις χηρείας, ΑΤΑ και ποινές στο δημόσιο

Παράλληλα, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, παρουσίασε στην Επιτροπή σχετικές τροποποιήσεις.
 
Η πρώτη αφορούσε την αναγνώριση για σκοπούς σύνταξης χηρείας, του εκάστοτε συζύγου σε γάμο διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών, ακόμα κι αν ο γάμος έγινε μετά την αφυπηρέτηση του υπαλλήλου. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε δικαίωμα για σύνταξη χηρείας για σύζυγο, αν ο γάμος γινόταν μετά την αφυπηρέτηση. Όπως ανέφερε η εκ μέρους του Τμήματος Δημόσιας η Τούλα Τρυφωνος, με την τροποποίηση αυτή θα αναγνωρίζεται για σκοπούς σύνταξης χηρείας η τελευταία σύζυγος ή ο σύζυγος, νοουμένου ότι ο γάμος είχε διάρκεια τουλάχιστον 5 ετών.
 
Παράλληλα και όπως λέχθηκε, ύστερα από καθοδήγηση από τη νομική υπηρεσία, εισάγεται τροποποίηση με την οποία οι συντάξεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναπροσαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με βάση τον δείκτη της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με την καταβολή του 50% του ποσοστού της αύξησης του υποκείμενου δείκτη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατά το έτος που προηγείται του έτους αναφοράς. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν πρόκειται για πολιτική κίνηση αλλά είναι καθαρά ένα σημείο που μπήκε μετά από εισήγηση της νομικής υπηρεσίας. Ωστόσο από τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, εκφράστηκε διαφωνία με την συγκεκριμένη τροποποίηση, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο καταργεί τον κοινωνικό διάλογο για το θέμα και ζητήθηκε να παραμείνει ότι θα καταβάλλεται η αποδιδόμενη ΑΤΑ.
 
Εισάγεται επίσης τροποποίηση όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που καταβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους σε περίπτωση επιβολής της πειθαρχικής ποινής της αναγκαστικής αφυπηρέτησης. Όπως αναφέρθηκε μέχρι τώρα επικράτησε η πρακτική όποιος φεύγει να παίρνει όλα τα δεδουλευμένα όπως αυτός που παίρνει πρόωρη αφυπηρέτηση ανεξάρτητα της όποιας ποινής του είχε επιβληθεί.

Έτσι εισάγεται μια ενδιάμεση ποινή που ονομάστηκε «τερματισμός υπηρεσιών», ώστε αν κάποιος κάνει ένα πολύ μεγάλο παράπτωμα να μην παίρνεις όσα πήρε κάποιος με πρόωρη αφυπηρέτηση. Εκ μέρους της ΣΕΚ και της ΠΕΟ αναφέρθηκε ότι συμφωνούν με την ανάγκη επιβολής ποινών ωστόσο θα πρέπει οι ημικρατικοί οργανισμοί να τροποποιήσουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ τόνισαν την ανάγκη να προηγηθεί διάλογος για το θέμα. Η ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης για το θέμα.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης εισηγήθηκε όπως θέματα ΑΤΑ και ποινών να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο και να εξεταστούν μόνα τους, ώστε να μην καθυστερήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Εισηγήθηκε όπως ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα η κατ’ άρθρο συζήτηση με διορθωμένα κείμενα με στόχο να πάει στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε μετά το πέρας της Επιτροπής, ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αφορούν τα επαγγελματικά σχέδια των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχουν να κάνουν με τις συντάξεις που παραχωρούνται από το ΤΚΑ. Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ζητά να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα το συγκεκριμένο μέτρο και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συντάξεων με το ΤΚΑ. Πρόσθεσε ότι η Υπουργός Εργασίας είπε ότι συνεχίζεται η μελέτη για το σκοπό αυτό και ότι σύντομα θα απαντήσει επί τούτου.

Ζήτησε επίσης οι οποίες αφυπηρετήσεις γίνουν να αναπληρωθούν από μόνιμο προσωπικό και όχι με μίσθωση υπηρεσιών, ενώ εξέφρασε διαφωνία με την πρόταση για την ΑΤΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών