Θ. Παρπέρης: Αυξάνονται κατακόρυφα οι επενδύσεις στην Κύπρο από Κίνα

Σε προσαρμογή των στόχων του έχει προβεί ο Κυπρό – Κινεζικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος δεδομένης και της κατακόρυφης αύξησης των επενδύσεων στην Κύπρο από Κίνα, με κύριο στόχο την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων από Κίνα. Αυτό επισημαίνει στο InBusinessNews, ο πρόεδρος τους Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Κίνας.

Διαβάσστε ακόμα:
Οι μεγαλομέτοχοι σε 30 εταιρείες της Κύπρου

Σχεδόν έτοιμο το νέο κτήριο στην είσοδο της Λευκωσίας

Ο Θεόδωρος Παρπέρης αναφέρεται στους τομείς της Οικονομίας όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις από Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ τονίζει πως για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων για κινεζικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου – Κίνας.

Mε την ανάληψη των καθηκόντων σας ως νέου προέδρου του Κυπρό –Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;
Έχουμε προσαρμόσει τους στόχους του Κυπρο-κινεζικού Συνδέσμου για να συνάδουν με τα νέα δεδομένα που δείχνουν ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παρουσία και οι επενδύσεις από την Κίνα προς την Κύπρο. Για αυτό το λόγο από τον Οκτώβριο του 2019 έχουμε διοργανώσει δυο σημαντικά επιχειρηματικά φόρουμ, ένα στην Κύπρο και ένα στο Λονδίνο με στόχο να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις από την Κίνα. Το ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για αυτό προγραμματίζουμε ακόμα πιο δυναμικές δραστηριότητες ούτως ώστε να αυξήσουμε την επιχειρηματικότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο και την ποιότητα των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας;
Ακόμα δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα ποσοτικά και ποιοτικά έχουν ανοδική πορεία. Η Κύπρος, ως μια από τις χώρες στο δρόμο του μεταξιού που καθόρισε η Κίνα ως προτεραιότητα, περιμένουμε πιο μεγάλα έργα και επενδύσεις από Κίνα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια τόσο από το κράτος όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από Κινέζους επιχειρηματίες για δραστηριοποίηση τους στην Κύπρο; Σε ποιους τομείς υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις ή μεταφορά μέρος των δραστηριοτήτων τους; Ποιες δραστηριότητες θέλουν να αναπτύξουν στην Κύπρο;
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από Κινέζους επιχειρηματίες στο τομέα των ακινήτων αλλά και του τουρισμού. Κινέζικοι οργανισμοί και επιχειρηματίες ενδιαφέρονται επίσης πολύ για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, ενέργειας και διαρθρωτικών έργων όπου αναμένω ότι θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ποια προϊόντα εισάγουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες από την Κίνα και ποια προϊόντα εισάγουν οι Κινέζοι επιχειρηματίες από την Κύπρο;
Οι κυπριακές επιχειρήσεις εισάγουν ένα ευρύ φάσμα από Κίνα, από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι διάφορα καταναλωτικά αγαθά κυρίως μη αναλώσιμα.

Οι Κινέζοι εισάγουν από την Κύπρο κυρίως ποτά όπως κρασιά (ειδικά Κουμανταρία) η οποία αρέσει πάρα πολύ στους Κινέζους, αλλά και κάποια φαγώσιμα. Στο μέλλον αναμένω ότι τόσο οι εισαγωγές όσο κι οι εξαγωγές από και προς Κίνα θα αυξηθούν σημαντικά, δεδομένης και της αυξημένης παρουσίας Κινέζων μόνιμων κατοίκων στη Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κύπρου και Κίνας;
Η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά για την Κίνα, παραταύτα υπάρχουν τομείς που μπορούμε να αναπτύξουμε, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων για Κινεζικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Για να το πετύχουμε αυτό είναι απαραίτητη η απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου - Κίνας κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι εφικτό.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους