Δημογραφική κρίση κρούει τον κώδωνα για συνταξιοδοτικό

Ολοένα και πιο κοντά σε μια δημογραφική κρίση που επηρεάζει άμεσα τα συνταξιοδοτικά συστήματα βρίσκεται η Γηραιά ήπειρος καθώς ο συνδυασμός της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού οδηγούν τους οικονομικούς αναλυτές να εκφράζουν φόβους πως αναμένεται να επηρεαστεί η οικονομική ανάπτυξη και οι δημόσιες δαπάνες.

Διαβάστε ακόμα:
Πρωταθλητής ο Πηλακούτας, ανεβασμένες οι Unicars, CTC και Loutsios

BidX1: Δημοπρασία 15 διαμερισμάτων από €50,000 (pics)



Η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού επηρεάζουν και τα Δημόσια Οικονομικά της Κύπρου καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δημόσιων δαπανών για καταβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης προς τους δικαιούχους, όπως επίσης και για την καταβολή επιδομάτων ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία των πολιτών. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2011-2018 το κράτος κατέβαλε πέραν των €11 δις σε κοινωνικές παροχές όπως είναι η θεσμοθετημένη σύνταξη και οι συντάξεις χηρείας και ανικανότητας. Σε σχέση με το 2011 οι εν λόγω δαπάνες το 2018 παρουσιάζονται αυξημένες κατά €306 εκατ., ενώ μόνο η δαπάνη για την θεσμοθετημένη σύνταξη αυξήθηκε από €770,5 εκατ. το 2012 σε €1,08 δις το 2018.

Οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει μπορεί να πιστώνεται θετικά η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την καταβολή συντάξεων, ωστόσο κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την επάρκεια των συντάξεων. Δηλαδή, κατά πόσον το χρηματικό ποσό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι θα είναι επαρκές για την ποιότητα ζωής τους.

Μέσα σε αυτά στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εποπτεία των Ταμείων Προνοίας, το Υπουργείο Εργασία προωθεί αριθμό μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας και Συνταξιοδοτικών Παροχών ως ο δεύτερος πυλώνας συντάξεων, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

Η Ευρώπη γερνάει
Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times επισημαίνουν ότι η Ευρώπη είχε υψηλότερη μακροζωία και χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να αποτελεί την ήπειρο με τον γηραιότερο πληθυσμό με την μέση ηλικία να είναι 43,12 έτη μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο κόσμο. Σημειώνουν πως η εν λόγω τάση της γήρανσης του πληθυσμού αναμένεται να γίνει ακόμη περισσότερο αισθητή από το 2021 και μετά οπόταν και ο συνολικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αρχίσει να μειώνεται.
 

Μειώνεται ο ενεργός πληθυσμός της Ευρώπης
Ο ενεργός πληθυσμός της Ευρώπης, ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών, έφθασε στο μέγιστο το 2010. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά περίπου 12 εκατ. (2,6%), ενώ μέχρι το 2035 ο ενεργός πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί κατά 50 εκατ. σε σχέση με το 2010.
 

Αντίκτυπο στην Οικονομία
Με βάση και τις εκτιμήσεις για την γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης εκφράζονται φόβοι πως η εν λόγω τάση θα έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως το κατά κεφαλήν ΑΠΕ αναμένεται να συρρικνωθεί, ενώ, σύμφωνα με τους FT, εκτιμάται πως μέχρι το 2050 η δημογραφική αλλαγή θα πλήξει το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία κατά €4.759 - €6.548 με τιμές 2010.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη για ηλικιωμένους και τις συντάξεις, οι οποίες ήδη αντιπροσωπεύουν το 25% του ΑΕΠ στην ΕΕ, θα αυξηθούν κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2040.
 

 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών