Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης: Χάνονται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο

Την αντίθεση του ΚΕΒΕ σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνεται στο οικονομικό και ειδικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον εξέφρασε από το βήμα της 92ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος εστίασε σε τέσσερα σημεία που πλέον δεν είναι ανεκτά. 

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις εργατικές κινητοποιήσεις και «τα ατεκμηρίωτα αιτήματα προνομιούχων ομάδων, που προκαλούν πλέον το δημόσιο αίσθημα», στην εικόνα που τείνει να δημιουργηθεί ότι όσοι επιχειρηματίες αξιοποιούν το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων «είναι περίπου επιτήδειοι ή κομπιναδόροι», στις καθυστερήσεις στην προώθηση των νομοσχεδίων για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία και στην κατάσταση που αφορά τις κατακυρώσεις προσφορών και τις διαδικασίες προσφυγών, που καθυστερούν την υλοποίηση έργων.

Μιλώντας για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον του ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και η οικονομία, ο κ. Αγκαστινιώτης έθεσε ξανά θέμα νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και τα κόμματα να το ψηφίσουν.

Εξέφρασε, επίσης, την πλήρη απογοήτευση του ΚΕΒΕ για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης, την Ψηφιοποίηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την πάταξη της γραφειοκρατίας, και άλλους ζωτικούς τομείς λειτουργίας του κράτους.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι λόγω της ατέλειωτης γραφειοκρατίας και της δαιδαλώδους κατάστασης που επικρατεί στις κρατικές υπηρεσίες, χάνονται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και αναβάλλονται νέα επιχειρηματικά ανοίγματα με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», επεσήμανε.
 
Η ποσοστιαία αύξηση του κρατικού μισθολογίου να μην υπερβαίνει αυτήν του ΑΕΠ

Ένα άλλο ζήτημα της οικονομίας, που προβληματίζει ιδιαίτερα το ΚΕΒΕ είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο τάσσεται υπέρ της θέσης που αναφέρει πως η ποσοστιαία αύξηση του κρατικού μισθολογίου (απολαβές και συντάξεις), λόγω διαφοροποίησης στα επίπεδα απασχόλησης, προσαυξήσεων, προαγωγών και γενικών ή τιμαριθμικών αυξήσεων, δεν θα πρέπει υπερβαίνει την ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ.
 
Εκ νέου μελέτη για «κόκκινα δάνεια» και εξυγίανση των τραπεζών

Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, παρά τα όλα αρνητικά, ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να σχεδιάζει, να αναλαμβάνει νέες δράσεις και να προβαίνει σε επενδύσεις και νέα ανοίγματα, σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης, προσθέτοντας ότι «η οικονομία βαίνει καλώς».
 
«Όμως, η οικονομία συνεχίζει να έχει εγγενή προβλήματα και πληγές που προέρχονται από την οικονομική κρίση. Ως κυριότερο αυτών των προβλημάτων είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να ανέρχονται γύρω στα 10 δις ευρώ στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ακόμα περισσότερα στα χαρτοφυλάκια επενδυτικών ταμείων».

«Παρά τα διάφορα μέτρα που λήφθηκαν η πληγή αυτή δεν λέει να επουλωθεί. Και δεν επουλώνεται, όχι μόνο γιατί υπάρχουν οι γνωστοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, τους οποίους το ΚΕΒΕ κακίζει, αλλά και γιατί οι τράπεζες δεν επιδεικνύουν πάντοτε την αναγκαία βούληση να διευκολύνουν προβληματικούς δανειολήπτες. Δυστυχώς, ούτε και το Σχέδιο Εστία, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους του».

Το ΚΕΒΕ ζητά από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να ξαναμελετήσουν όλα τα εργαλεία που επιστρατεύτηκαν για τα «κόκκινα δάνεια» με τρόπο που να επιτυγχάνουν περισσότερες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, επαναφέροντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα των τραπεζών να προχωρούν σε εκποιήσεις.

Στηρίζει επίσης τις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση. «Παρά τα όσα θετικά έγιναν στον τραπεζικό τομέα, συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν τρύπες και βαρίδια. Οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις τόσο για το εργατικό τους κόστος όσο και τον εξορθολογισμό των χαρτοφυλακίων τους».
 
Υπέρ της συνέχισης του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων το ΚΕΒΕ

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεδειγμένα συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση και συνεχίζει να προσελκύει ξένες επενδύσεις δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 
«Είναι αυτονόητο ότι πάνω απ’ όλα οφείλουμε να προστατέψουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, γι’ αυτό αναμένουμε από όλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα, στη διαχείριση αυτού του προγράμματος», πρόσθεσε.
 
Δημόσιες Συμβάσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη και ΓεΣΥ

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και στα θέματα κατακύρωσης προσφορών και της ευκολίας με την οποία δικαιούνται όσοι δεν είναι οι προτιμητέοι προσφοροδότες να προσφεύγουν είτε στην Αναθεωρητική Αρχή είτε στο Διοικητικό Δικαστήριο. Επί του θέματος, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι πρέπει το κόστος μιας προσφυγής ή της έκδοσης ενός απαγορευτικού διατάγματος να είναι ψηλό, ώστε να γίνεται χρήση αυτού του δικαιώματος με φειδώ.

Για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν θα ξεπεραστούν και θα προχωρήσει ομαλά ο σχεδιασμός ενώ για το ζήτημα που αφορά την απονομή δικαιοσύνης είπε πως «η αργοπορημένη απονομή δικαιοσύνης είναι θεραπεία χωρίς ουσία».

Τέλος και όσον αφορά το ΓεΣΥ υπογραμμίστηκε ότι από πλευράς ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι οποιεσδήποτε προτάσεις για αυξήσεις εισφορών στο προσεχές μέλλον.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή