N. Mustea: Έξι προγράμματα για εξαγωγή κυπριακών προϊόντων

Ευκαιρίες για προώθηση των κυπριακών προϊόντων σε μεγάλες αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ παρέχει η EBRD, με τελευταίο παράδειγμα το Fairway Market Campaign στη Νέα Υόρκη όπου κυπριακές επιχειρήσεις και η Κύπρος γενικότερα είχε την ευχέρεια να κτίσει το προφίλ χώρας παραγωγός με δυνατότητες διείσδυσης σε μια αγορά πέραν των 300 εκατ. κατοίκων.

Διαβάστε ακόμα:
Αυτά είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Κύπρο (φώτος)
Έρευνα: Τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια της Ryan Air (pics)

Η συμμετοχή των κυπριακών επιχειρήσεων στην εν λόγω εκστρατεία άφησε πολύ καλή εντύπωση σύμφωνα με την Nadedja Mustea, EBRD Principal Manager, Cyprus, SME Finance & Development Group η οποία σε συνέντευξη της στο InBusinessNews υπογραμμίζει πως στο παρόν στάδιο τρέχουν έξι συνολικά προγράμματα από την EBRD μέσω των οποίων διερευνώνται οι δυνατότητες εξαγωγής κυπριακών προϊόντων.

Παράλληλα, η κ. Mustea επισημαίνει πως από τον Μάιο του 2017 έχουν στηριχθεί πέραν των 200 ΜμΕ κυπριακών επιχειρήσεων μέσα από τα συμβουλευτικά προγράμματα της Τράπεζας και τονίζει πως οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν την επιλογή είτε να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν είτε σιγά σιγά να χαθούν από την αγορά.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα του Fairway Market Campaign στην Νέα Υόρκη;
Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι οι συμμετέχοντες και τα προϊόντα τους άφησαν πολύ καλή εντύπωση σε μια αγορά άνω των 300 εκατομμυρίων κατοίκων. H Fairway θα παραχωρήσει χώρο στα καταστήματά της για τους Κύπριους παραγωγούς για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τις εταιρείες να μπουν στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και για την Κύπρο να κτίσει το προφίλ της ως χώρα παραγωγός. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διείσδυση στην αγορά και η βιωσιμότητα.

Προγραμματίζονται κι άλλες εκστρατείες τέτοιου είδους και σε άλλες χώρες για προώθηση κυπριακών προϊόντων ΜμΕ; Αν ναι σε ποιες χώρες;
Η προώθηση των εξαγωγών αποτελεί βασικό πυλώνα των συμβουλευτικών προγραμμάτων της EBRD σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε έξι προγράμματα μέσα από τα οποία διερευνώνται οι δυνατότητες εξαγωγής.
 
Με ποιον τρόπο και πόσες κυπριακές επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί μέσα από το πρόγραμμα Advice for Small Businesses;
Το πρόγραμμα «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» (Advice for Small Businesses - ASB), που υλοποιείται από την EBRD, εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), είναι μία τριετής πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Μάϊο του 2017. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε μία σειρά προγραμμάτων για να στηρίξουμε μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει πάνω από 200 ΜμΕ σε διάφορους τομείς, μέσω της παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκπαιδεύσεις, mentoring και coaching, βοηθώντας τις να αναπτυχθούν.
 
Υπάρχουν και άλλα προγράμματα από την EBRD που τρέχουν παράλληλα για προώθηση των κυπριακών επιχειρήσεων;
Κάθε πρωτοβουλία της EBRD έχει διαφορετικό πεδίο εφαρμογής, για την επίτευξη διαφορετικών στόχων. Για παράδειγμα, φέτος εφαρμόσαμε το πρόγραμμα Business Clinics μέσω του οποίου προσφέραμε business coaching σε νέες επιχειρήσεις. Αυτή την περίοδο, τρέχουμε εκστρατεία στήριξης επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους, προσφέροντας εκπαιδεύσεις και coaching. Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας παραμένουν τα συμβουλευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων προσφέρουμε επιχορηγήσεις σε εταιρείες για να προσλάβουν Εξειδικευμένους Σύμβουλους σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κλάδων όπως, Μάρκετινγκ, Information and Communication Technologies, Energy/Resource efficiency, Λειτουργικότητα και Οργάνωση, Στρατηγική και άλλα.

Δεδομένου του μικρού μεγέθους της Κύπρου και των κυπριακών επιχειρήσεων πως μπορούν να ενδυναμωθούν, να αναπτυχθούν και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές;
Η EBRD δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες, περισσότερες από τις οποίες είναι στο μέγεθος της Κύπρου. Είναι σημαντικό να παραμένεις ανταγωνιστικός για να μπορέσεις να επιβιώσεις σε μια αγορά. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρουμε βοηθούν τις εταιρείες να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και να παραμένουν ένα βήμα μπροστά. Αυτές οι εταιρείες, καταφέρνουν να ξεπερνούν τα τοπικά σύνορα, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες στήριξης και προώθησης εξαγωγών σε νέες αγορές, μέσω του δικτύου εμπειρογνωμόνων που διαθέτουμε. Ως αποτέλεσμα δηλαδή καταφέρνουν να περιορίσουν τα ρίσκα και να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε πιθανούς πελάτες.

Με βάση την δική σας εμπειρία, πως θα χαρακτηρίζατε το κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον και πόσο έτοιμες παρουσιάζονται οι κυπριακές επιχειρήσεις για αλλαγές ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα ανταγωνιστικά δεδομένα;
Οι εταιρείες που αιτούνται για τη στήριξή μας αντιλαμβάνονται τα οφέλη και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα αποκτήσουν μέσα από τα προγράμματά μας. Είτε μιλάμε για μια προηγμένη ψηφιακή πλατφόρμα με ενσωματωμένο διαδικτυακό κατάστημα ή πιστοποιητικό ποιότητας διαχείρισης, η πολύτιμη καθοδήγηση ενός έμπειρου εξωτερικού Σύμβουλου μπορεί να αποφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στην επιχείρηση. Οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν την επιλογή είτε να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν είτε σιγά σιγά να χαθούν από την αγορά. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι οι περισσότεροι προτιμούν την πρώτη επιλογή.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη