10+1 επιχειρηματίες με καταγωγή από το Πελένδρι

Υπάρχουν χωριά στην Κύπρο, έστω και πολύ λίγα, που σαν τα πρωτογνωρίσεις, ζητάς επίμονα να μάθεις και να πληροφορηθείς πως τα κατάφεραν να επιζήσουν πάνω στο τραχύ και άγονο βουνίσιο τοπίο που βρίσκονται αλλά και το πως μπόρεσαν να αυξήσουν την πληθυσμό τους σε επίπεδα που ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες του χωριού.

Ένα τέτοιο χωριό είναι το Πελένδρι, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Πιτσιλιάς, στα ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά - Σαϊττά, περιτριγυρισμένο από λόφους, σε υψόμετρο 880 μέτρα. Έχει απόσταση από τη Λεμεσό 40 περίπου χιλιόμετρα και συνδέεται βορειοδυτικά με το χωριό Κάτω Αμίαντος, ανατολικά με την Ποταμίτισσα και τον Αγρό και δυτικά με την Τριμίκλινη.
 

Διαβάστε ακόμα: Η επόμενη πενταετία για το λιανεμπόριο

Διαβάστε ακόμα: Piazza di Ritrovo: Στα σκαριά η επέκταση στην Κύπρο!

 

Από το γραφικό χωριό της Πιτσιλιάς κατάγονται γνωστά άτομα που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον επιχειρηματικό στίβο. Δικηγόροι, πρώην βουλευτές, ιδιοκτήτες οινοποιείων, εταιρειών με αλλαντικά, αρτοποιοί και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.  Το InBusinessNews παρουσιάζει σήμερα 10+1 επιχειρηματίες με καταγωγή από το Πελένδρι με τη βοήθεια του κοινοτάρχη του χωριού Νίκου Πατσιάουρου.

Αναλυτικά:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
 
 
Γεννήθηκε στο Πελένδρι της Κύπρου το 1967. Είναι ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Andreas Sofocleous & Со. Αποφοίτησε από το Patrice Lumuba People's Friendship Univeгsity of Moscow το 1993 και εντάχθηκε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το 1994. Αποτελεί ενεργό μέλος της κυπριακής κοινωνίας. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος "ΚΕΠΑΚΥ"  και πρόεδρος της ΑΕΛ.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΘΩΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Ο Γιαννάκης Θωμά γεννήθηκε στο Πελένδρι στις 2 Ιουνίου 1956. Σπούδασε νομικά στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών. Επιπλέον, κατέχει δίπλωμα μεταφραστή και καθηγητή της ρωσικής γλώσσας. Σήμερα διατηρεί δικηγορικό γραφείο.  Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με το ΑΚΕΛ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2001 και στις βουλευτικές εκλογές του 2006. Δεν διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2011.  Στο δικηγορικό γραφείο εργάζεται και ο υιός του Κωνσταντίνος Θωμά.

O Κωνσταντίνος Θωμά

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΤΣΙΑΚΚΑ

Ο Κώστας Τσιάκκας ξεκίνησε το οινοποιείο το 1988, μαζί με τη σύζυγο του Μαρία Τσιάκκα. Το Οινοποιείο Τσιάκκα βρίσκεται στο χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού. Διαθέτει 5 εκτάρια αμπελώνων, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000-1400m.Το οινοποιείο παράγει περίπου 170.000 φιάλες ετησίως, με 10 διαφορετικές ετικέτες κρασιών. Κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα είναι το Chardonnay, το Ξυνιστέρι, το Sauvignon Blanc και το Cabernet Sauvignon.


ΜΑΜΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Ο Μάμας Ευαγγέλου γεννήθηκε στο Πελένδρι και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στον κλάδο της ανάπτυξης γης και των κατασκευών.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ
Γεννήθηκε στο χωριό Πελένδρι και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων οχημάτων.

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 

Ο Χριστάκης Βασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε το Πελένδρι στο οποίο δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα επιχειρηματικά καθώς είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Αλλαντικών Βασιλείου. Ο κ. Βασιλείου είναι ο πατέρας της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου.


ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΟΥΝΕΛΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ
 

Ο Σοφοκλής Αυγουστή είναι οι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου κουνελοτροφείου στην Κύπρο με την επωνυμίας «Ο ΔΙΑΣ». Είναι επίσης ιδιοκτήτης τουριστικών αγροκτημάτων.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
 

Ο Νίκος Βασιλείου είναι ιδιοκτήτης της πασίγνωστης ταβέρνας το Συμπόσιο στο Πελένδρι. Η μικρή ταβέρνα στεγάζει και ένα μικρό μουσείο χαλλουμιού και κυπριακής αγροτικής ζωής.  Σήμερα είναι επίσης και μεγάλης φάρμας και τουριστικών καταλυμάτων στο Πελένδρι με την βοήθεια του υιού του Γιώργου.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΙΕΚ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
 

Διατελεί Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού από το 2001 μέχρι σήμερα, είναι Μέλος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, του Δ.Σ. ΣΑΛΑ Λεμεσού και του Δ.Σ. Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου, διετέλεσε και Επαρχιακός Γραμματέας της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Ο κ. Βασιλείου είναι απόφοιτος των Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης, Σύμβουλος Σπουδών και Επαγγελματικής Καριέρας και Ιδιοκτήτης του ΙΕΚ Μιχάλη Βασιλείου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ
 

Ο Αντώνης Κωνσταντίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πελένδρι και σήμερα είναι ιδιοκτήτης του φημισμένου Αρτοποιείου το Πελεντρίτικο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ
Ο Σταύρος Σταύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πελένδρι και δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων έχοντας δική του εταιρεία.
 
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή