anner-cyta-vodafone

Χάρης: Ο Πρόεδρος θα αποφασίσει ακριβώς πότε θα φύγω

InBusinessNews  15/10/2019 12:44
Χάρης: Ο Πρόεδρος θα αποφασίσει ακριβώς πότε θα φύγω

Χάρης: Ο Πρόεδρος θα αποφασίσει ακριβώς πότε θα φύγω

InBusinessNews  15/10/2019 12:44

«Έχω αποφασίσει να ολοκληρώσω τον κύκλο μου πριν από το τέλος αυτού του έτους, σε ακριβή χρόνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει», είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. 

RELATED ARTICLES


Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «αυτός που θέλει να κάνει αίτηση για το Εστία θα μπορέσει να κάνει αίτηση και θα διευκολυνθεί να κάνει, διευκρινίζοντας, όμως, ότι «το κράτος δεν παρακαλεί κανένα για να ενταχθεί στο Εστία». 

Οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο «ενέκρινε τον δεύτερο και τελευταίο στη βάση της νομοθεσίας, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2019 που προβλέπει επιπρόσθετες δαπάνες 332 εκ. ευρώ. κατά κύριο λόγο λογιστικές, ενδοκυβερνητικές πράξεις που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, αλλά και σημαντικές πρόσθετες δαπάνες στον τομέα της υγείας πάνω από 100 εκ. 

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι για ένα πολύ υψηλό, υγιές πλεόνασμα», πρόσθεσε.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την επικείμενη έναρξη λειτουργίας δύο νέων σημαντικών Ερευνητικών Κέντρων. Το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών που λειτουργεί κάτω από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο που είναι μια σημαντική προσπάθεια στην οποία εμπλέκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ογκολογικό Κέντρο και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.
Το Ινστιτούτο έχει εξασφαλίσει και σημαντική ιδιωτική χορηγία. 

Ενίσχυση ενός εκατ. για τα Ερευνητικά Κέντρα
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια πρώτη ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ για το κάθε ένα από αυτά τα Ερευνητικά Κέντρα και πρόσθετο εκατομμύριο για το Ινστιτούτο Κύπρου που είναι άλλο ένα Ερευνητικό Κέντρο που λειτουργεί στην Κύπρο. 

Επειδή με ικανοποίηση διαπιστώνουμε κινητικότητα στον τομέα της έρευνας, με σημαντικές πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται, έχει εγκριθεί μηχανισμός αξιολόγησης τέτοιων ερευνητικών προτάσεων και αιτημάτων που έχει καταρτίσει και θα υλοποιεί ο Επικεφαλής Επιστήμονας, δίδοντας τις εισηγήσεις του στην Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας έχει υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και έχει εγκριθεί, πλάνο για αξιοποίηση των πόρων που θα διοχετεύονται προς το ίδρυμα μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών.

Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης ενθάρρυνσης της έρευνας». 

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι τα Ινστιτούτα που θα λειτουργήσουν έχουν μεγάλο σημασία «έχοντας υπόψη τις σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, στις οποίες η Κύπρος μπορεί και πρέπει να έχει συμμετοχή». 

Αναφερόμενος σε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την «κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί και εισάγει καινούριο πλαίσιο για το τέλος χαρτοσήμου». 

Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για ένα νόμο «απηρχαιωμένος, του 1963, που ήταν δυσλειτουργικός και ανεφάρμοστος και τώρα θα υπάρχει απλοποίηση, ενώ περιορίζεται το εύρος εφαρμογής αυτής της φορολογίας και μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση κατά ένα τέταρτο». 

«Δεν παρακαλάμε κανένα για το Εστία»
Ερωτηθείς για το σχέδιο Εστία και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις επ΄ αυτού, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι απαιτήσεις για το σχέδιο είναι παρόμοιες με αυτές του ΕΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να υποβάλλονται δικαιολογητικά και να γίνεται έλεγχος. 

Πρόσθεσε ότι από ενημέρωση που έχει από τράπεζες θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

«Αυτός που θέλει να κάνει αίτηση για το Εστία θα μπορέσει να κάνει αίτηση και θα διευκολυνθεί να κάνει. Αλλά το κράτος δεν παρακαλεί κανένα για να ενταχθεί στο Εστία». 

Σημείωσε ότι πρόκειται για σχέδιο βοήθειας, στήριξης προς δανειολήπτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν το δάνειο τους για την κύρια κατοικία τους. Και για «όσους επιθυμούν να ενταχθούν το σχέδιο, αυτό είναι εκεί. Όποιος δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση ή να αποκαλύψει εισοδήματα και επιμέρους στοιχεία ας μην υποβάλει», είπε ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας το σχέδιο Εστία ως γενναιόδωρο. 

Τέλος, ερωτηθείς αν θα παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχω αποφασίσει να ολοκληρώσω τον κύκλο μου πριν από το τέλος αυτού του έτους, σε ακριβή χρόνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας