Τα προβλήματα από το κλείσιμο των καταστημάτων του Συνεργατισμού

Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε πολίτες από την απόφαση για κλείσιμο υποκαταστημάτων της Συνεργατικής, μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα, συζητήθηκαν σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι  τα καταστήματα του ενοποιημένου δικτύου της Ελληνικής Τράπεζας, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα καταστήματα του πρώην Συνεργατισμού, μειώθηκαν από 170 σε 120, δηλαδή έκλεισαν, όπως είπε, 50 καταστήματα.

Ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε εάν το πρόβλημα προκύπτει μόνο από το κλείσιμο αυτών των 50 καταστημάτων ή από το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων που έκλεισαν.
 

Όπως είπε, πριν από δέκα χρόνια ο αριθμός των καταστημάτων των τραπεζών στην Κύπρο ανερχόταν σε 923 και σήμερα είναι 386, λέγοντας πως μέσα σε δέκα χρόνια έκλεισαν 550 καταστήματα τραπεζών, δηλαδή, όπως είπε, τα 2/3 των καταστημάτων των τραπεζών έκλεισαν.

Είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 4η πιο ψηλή θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τραπεζικών καταστημάτων σε αναλογία πληθυσμού και στην 3η θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τραπεζικών υπαλλήλων.

Ανέφερε, επίσης, ότι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να μειωθούν περαιτέρω τα καταστήματα και οι υπάλληλοι «για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο Υπουργός συμφώνησε με τοποθέτηση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου λέγοντας ότι «αν θέλουμε να έχουμε υποκαταστήματα μέχρι και στον Κάμπο της Τσακίστρας πρέπει να αναβιώσει ο Συνεργατισμός».

Συμφώνησε, επίσης, με τη θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης αναφορικά με τη δυνατότητα κρατικής στήριξης της λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων, λέγοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.  

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Βουλής για ανασύσταση του Συνεργατισμού, είπε ότι θα μπορούσε ο Συνεργατισμός να έχει τα γραφεία του στην ύπαιθρο.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν δικαιούνται να βάζει κεφάλαια στις τράπεζες, «συνεπώς, δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να ανασυστήσει τον Συνεργατισμό».

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης υπήρξε έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη και του Υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Περδίκης επέκρινε τον κ. Γεωργιάδη, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη φράση, ότι αγνόησε επιστολές που του απέστειλε και στις οποίες του εξέφραζε την ανησυχία του για το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων. Ο Υπουργός απέρριψε την επίκριση εναντίον του, κατηγορώντας τον κ. Περδίκη για «show λαικισμού» που δεν θα έχει καμία επίπτωση πάνω στην Κυβέρνηση, όπως είπε.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι υπάρχουν δύο κινητές Τράπεζες οι οποίες εξυπηρετούν 27 κοινότητες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις
Στο Λονδίνο για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού ο Χριστοδουλίδης
Προς επανατοποθέτηση οι διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ιαπωνίας