Καρέ δικηγορικής συμμαχίας στην πρόταση Παμπορίδη

Πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το δικηγορικό κόσμο της Κύπρου βρίσκει η πρόταση του συνάδελφου τους Γιώργου Παμπορίδη, για το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι Νομικές Υπηρεσίες της Κύπρου από τη διαδικασία του Brexit, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Παμπορίδης στην εισήγηση του μέσω συνέντευξης στο InBusinessNews, διαβλέπει τη δυνατότητα της Κύπρου να προσελκύσει ένα κομμάτι της βρετανικής νομικής αγοράς, σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες έκδοσης διαιτητικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια προτείνει να γίνουν ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε το London Court of International arbitration να εγκαταστήσει στην κυπριακή Δημοκρατία ένα κυπριακό παράρτημα του, το οποίο θα εκδίδει διαιτητικές αποφάσεις σε διαφορές οι οποίες υποβάλλονται προς αυτό. 
 
Tην εισήγηση σχολίασαν στο InBusinessNews τέσσερεις γνωστοί Δικηγόροι και συγκεκριμένα οι Δώρος Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Κρις Γεωργιάδης, Συνέταιρος στο Δικηγορικό Γραφείο Χρύση Δημητριάδη, Παντελής Χριστοφίδης, Συνέταιρος στην L. Papaphilippou and Co LLC και ο Γιώργος Μούντης, Συνέταιρος στην Dr. K. Chrysostomides & Co. LLC.

 

Δώρος Ιωαννίδης: Τεράστιες οι προοπτικές για τις νομικές μας υπηρεσίες 
 
«Κατά την άποψη μου είναι πολύ καλή η εισήγηση του Γιώργου Παμπορίδη καθώς είναι τεράστιες οι προοπτικές για τις νομικές υπηρεσίες της Κύπρου, εάν γίνει ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στην Κύπρο. Θεωρητικά αντίπαλος μας στην προσπάθεια το London Court of International arbitration να εγκαταστήσει στην κυπριακή Δημοκρατία ένα κυπριακό παράρτημα του, το οποίο θα εκδίδει διαιτητικές αποφάσεις σε διαφορές οι οποίες υποβάλλονται προς αυτό είναι η Ιρλανδία», είπε στο InBusinessNews, o Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης. 
 
Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε, είναι να υπάρξει πολιτική βούληση, καθώς δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα. «Προσωπικά θα επικοινωνήσω με τον κ. Παμπορίδη για να συζητήσουμε την εισήγηση του», συμπλήρωσε.
 
Κρις Γεωργιάδης: Να γίνουν σωστές και μεθοδευμένες ενέργειες
 
Την άποψη πως η ιδέα του κ. Παμπορίδη είναι πολύ καλή και ότι πρέπει να στηριχθεί από τη νομική κοινότητα της Κύπρου εξέφρασε και ο Κρις Γεωργιάδης, Συνέταιρος του Δικηγορικού Γραφείου Χρύση Δημητριάδη.
 
«Δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί και χρειάζεται να γίνουν σωστές και μεθοδευμένες ενέργειες από πλευράς της πολιτείας. Χρειάζεται βέβαια να γίνουν και άλλα πράγματα, όπως η λειτουργία εμπορικού δικαστηρίου στην Κύπρο, για το οποίο υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση», πρόσθεσε.

 
Παντελής Χριστοφίδης: Συνεργασία με τον αγγλικό νομικό κόσμο
 
Μιλώντας για το θέμα, εκ μέρους της L. Papaphilippou and Co LLC, o Partner Παντελής Χριστοφίδης τάχθηκε υπέρ μιας συνεργασίας ιδιωτών και κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να υιοθετηθεί ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα συνεισφέρει στη συνεργασία των ιδιωτών δικηγόρων και διαιτητών στην Κύπρο μαζί με το LCIA. Ο ίδιος σημείωσε πως η συνεργασία θα πρέπει να ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, δηλαδή τις οδηγίες που αφορούν το δικηγορικό επάγγελμα.

«Υπάρχει η βούληση από τους ιδιώτες για συνεργασία με τον αγγλικό νομικό κόσμο… στα πλαίσια, ίσως, της δημιουργίας ενός παραρτήματος ή οποιασδήποτε άλλης νομικής οντότητας, η οποία θα έχει την έδρα της στην Κύπρο, με βάσει το κυπριακό δίκαιο, αλλά θα είναι ένα φόρουμ συνεργασίας είτε με το LCIA είτε με άλλους φορείς διαιτησίας της Αγγλίας, όπως το Chartered Institute of Arbitrators (CIArb)», είναι η άποψη που εξέφρασε.

 

Γιώργος Μούντης: Το LCIA δεν ανοίγει εύκολα παράρτημα


Η προσέλκυση περισσότερων Διαιτησιών στην Κύπρο είναι μία πολύ καλή εισήγηση, σύμφωνα με τον Partner της Dr. K. Chrysostomides & Co. LLC Γιώργο Μούντη, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται, όπως λέει, είναι το πώς μπορούμε να το καταφέρουμε, αφού «το LCIA δεν ανοίγει εύκολα παράρτημα σε ξένες χώρες».


Όπως εξηγεί, το LCIA θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές διαιτησίες και ότι υπάρχει ανάγκη για την παρουσία τους στην Κύπρο για την διαχείριση αυτών των διαιτησιών.

«Η επιλογή της έδρας μιας διαιτησίας (seat of arbitration) καθορίζει και ποιο θα είναι το επιβλέπον δικαστήριο. Δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει επιλογή όπως μια διαιτησία εκδικαστεί με βάση τα LCIA Rules με έδρα την Κύπρο, τα Δικαστήρια στην Κύπρο θα είναι τα αρμόδια για να επιλύσουν διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα μια αίτηση για τον παραμερισμό της Διαιτητικής Απόφασης ή αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας του Διαιτητή κλπ.».  
 
Εδώ ακριβώς, όπως αναφέρει, έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου, αφού οι καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στα Δικαστήρια μας είναι ένας παράγοντας ο οποίος αποθαρρύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα για την διεξαγωγή της Διαιτησίας τους.
 
Στο σημείο αυτό ο κ. Μούντης υπογραμμίζει πως, η δημιουργία ενός εμπορικού Δικαστηρίου στο οποίο θα παραπέμπονται τέτοια θέματα θα βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή των Δικαστών του εν λόγω Δικαστηρίου και του φόρτου εργασίας ο οποίος θα τους ανατεθεί. 

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά