€4,7 εκατ. για άμεση υλοποίηση 124 μικρών 'ωριμων Έργων σε 103 Κοινότητες

Συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η έγκριση 4,7 εκ. ευρώ για άμεση υλοποίηση 124 μικρών ώριμων έργων σε 103 Κοινότητες.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση ο Υπουργός ανέφερε:
«Είναι η τρίτη χρονιά που σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου εφαρμόζουμε ένα ομολογουμένως επιτυχημένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα για μικρά έργα σε κοινότητες της Κύπρου. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά πρόσθετα έργα, πέραν από αυτά που προϋπολογίζονται κάθε έτος και προκύπτει από πρόσθετες πιστώσεις μέσω εξοικονομήσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών. Γι’ αυτό, χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουμε υπόψη τις διαθέσιμες εξοικονομήσεις τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε σε μικρά έργα στις κοινότητες της Κύπρου. Μικρά έργα μεν τα οποία όμως είναι μεγάλα σε σημασία για την καθημερινότητα, για την ασφάλεια, για τη ζωή στις κοινότητες και στην ύπαιθρο.
Φέτος το πρόγραμμα αφορά 4,7 εκ. ευρώ για 124 μικρά έργα σε 103 Κοινότητες της Κύπρου. Είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο συμφωνούμε με την Ένωση Κοινοτήτων ανάλογα και με τις ανάγκες, πρόκειται για ώριμα έργα που βρίσκονται στις κοινότητες, ούτως ώστε να μπορούν αμέσως να υλοποιηθούν. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των 4,7 εκ. ευρώ θα διατεθεί σε 103 κοινότητες, για 124 έργα, στις Επαρχίες ως ακολούθως:
Επαρχία Λευκωσίας         €1.076.000      για 23 έργα      σε 21 Κοινότητες
Επαρχία Λεμεσού                €350.000       για 10 έργα      σε 9 Κοινότητες
Επαρχία Λάρνακας              €583.100      για 20 έργα      σε 18 Κοινότητες
Επαρχία Πάφου                 €1.647.668      για 53 έργα      σε 50 Κοινότητες
Επαρχία Αμμοχώστου       €1.047.795      για 18 έργα       σε 5 Κοινότητες
 
Τα ποσά που θα διατεθούν αφορούν σε βελτιώσεις δρόμων και κατασκευή/βελτίωση πεζόδρομων, με στόχο την βελτίωση της προσπελασιμότητας των Κοινοτήτων και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

-πάρκα, εξωραϊσμό χώρων και κατασκευή/βελτίωση πάρκων και χώρων πρασίνου, με στόχο την διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας και
-αντιπλημμυρικά έργα για αντιμετώπιση προβλημάτων/πλημμυρών από όμβρια ύδατα.
 
Τα έργα είναι ώριμα και θα υλοποιηθούν άμεσα, είτε από τα συνεργεία των  Επαρχιακών Διοικήσεων με αυτεπιστασία, είτε από ιδιώτες Εργολάβους,  στα πλαίσια υφιστάμενων η/και νέων προσφορών που θα προκηρυχθούν προσεχώς.
Αυτό το πρόγραμμα, γίνεται στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνει η καλύτερη χρήση και του τελευταίου ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό μας προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και θέλω πολύ να ευχαριστήσω την Ένωση Κοινοτήτων για την αγαστή συνεργασία που έχουμε, γιατί  χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα ανάλογα και με τις προτεραιότητες και με την ωριμότητα των έργων για τα οποία και οι κοινοτάρχες και η Ένωση Κοινοτήτων εργάζονται συστηματικά», κατέληξε ο Υπουργός.
Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου κ. Ανδρέας Κιτρομιλίδης ανέφερε: «Μέσα από αυτή την αγαστή συνεργασία που έχουμε τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών και όσο και με τον ίδιο τον Υπουργό, για τρίτη χρονιά εξαγγέλλεται αυτή η επιχορήγηση για μικρά ώριμα έργα τα οποία με τη συνεργασία της Ένωσης Κοινοτήτων και των κοινοτήτων και μέσα από τη συνεργασία της Ένωσης Κοινοτήτων με τις Επαρχιακές Διοικήσεις ωριμάζουμε έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν για να υλοποιηθούν. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη σημερινή εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών γι’ αυτή την έγκριση των 4,7 εκ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για άμεση υλοποίηση 124 μικρών ώριμων έργων σε 103 κοινότητες. Είναι μια μεγάλη βοήθεια για τις κοινότητες, ιδιαίτερα τις μικρές,  έστω και προς το τέλος του χρόνου, ούτως ώστε να γίνουν έργα τα οποία θα είναι ωφέλιμα για τις κοινότητες και τους κατοίκους. Ευχαριστούμε τον υπουργό Εσωτερικών και τους Λειτουργούς του Υπουργείου και τις Επαρχιακές Διοικήσεις για την αγαστή συνεργασία. Ευελπιστούμε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι συνεχής και θα προχωρήσουμε και σε άλλες εξαγγελίες οι οποίες θα είναι προς όφελος των κατοίκων μας» κατέληξε ο κ. Κιτρομιλίδης.
 

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»