Υπουργικό: Κατά χάριν οικονομική βοήθεια στο Πισσούρι

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 21η Αυγούστου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε το Υπουργικό για το φαινόμενο της αστάθειας του εδάφους στην περιοχή «Λίμνες» στην Κοινότητα Πισσουρίου όπως επίσης και για την ειδική μελέτη που εκπονείται προκειμένου να καταδείξει την οριστική λύση του προβλήματος, η οποία θα είναι έτοιμη αρχές του επόμενου έτους.


Ενδιάμεσα, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ληφθούν αμέσως τα ακόλουθα μέτρα:

Nα παραχωρηθεί, ως προσωρινό μέτρο και για ανθρωπιστικούς λόγους κατά χάριν οικονομική βοήθεια στους πληγέντες ιδιοκτήτες που με διάταγμα του Επάρχου Λεμεσού έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν για λόγους ασφαλείας τις κατοικίες τους. Το ποσό που θα παραχωρείται μετά από αίτηση στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, θα είναι για σκοπούς προσωρινής στέγασης και θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που αυτό υπολογίζεται και για τους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

 

Να εγκρίνει την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή των πιο κάτω υποστηρικτικών έργων:

 
α) Κατασκευή πασσαλότοιχου κατά μήκος της οδού Κίμωνος με σκοπό την σταθεροποίηση της περιοχής ως άμεσο μέτρο διαχείρισης της αστάθειας του εδάφους που παρουσιάζεται στην περιοχή.  Τα γεωλογικά δεδομένα και άλλα στοιχεία για τον σχεδιασμό του πασσαλότοιχου θα παρασχεθούν στον μελετητή από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
 
β) Άμεσος επανασχεδιασμός από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος που να καλύπτει όλη την Κοινότητα Πισσουρίου ώστε τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη σταθεροποίηση της κατολίσθησης στην περιοχή.
 
γ) Εφαρμογή σχεδίου στεγανοποίησης των υφιστάμενων απορροφητικών λάκκων και αντικατάστασή τους με στεγανές δεξαμενές μέσω επιδότησης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών κατοικιών που διαμένουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από το μέτωπο της παλαιοκατολίσθησης. Το μέτρο αυτό αφορά το νότιο πέταλο, τις υπερκείμενες κατοικίες στο κεντρικό μέρος μέχρι το δρόμο επί της οδού Αποστόλου Ανδρέα και τις μεμονωμένες κατοικίες παρά το εκκλησάκι της Παναγίας Ακονόπετρας στο βόρειο πέταλο.
 

Να κληθούν εκ νέου οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες των αναπτύξεων στην περιοχή αυτή, να προβούν μέσω των ιδιωτών μελετητών τους σε αναθεώρηση των αρχικά εκπονηθέντων στατικών μελετών και στον έλεγχο της στατικότητας ώστε να προχωρήσουν αμέσως στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των κατοικιών τους. 

 
Διευκρινίζεται ότι η Απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας και άμεσης τροχιοδρόμησης μέτρων για καταστολή του φαινομένου της κατολίσθησης δεν συνδέεται ή επηρεάζει την πολιτική απόφαση που θα ληφθεί στη βάση των διαπιστώσεων της εξειδικευμένης μελέτης που γίνεται. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης από το κράτος για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της αστάθειας του εδάφους.  
 
 
 

Δειτε Επισης

Και η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης Χριστοδουλίδη με Φατάχ αλ Σίσι
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας