Βουτιά €10 εκατ. στις αποζημιώσεις για πλεονάζον προσωπικό στην Κύπρο

 
Αισθητά μειωμένο ήταν το ποσό που καταβλήθηκε από το ταμείο πλεονασμού το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα οποία επεξεργάστηκε το InBusinessNews, το συνολικό ποσό που δόθηκε ως αποζημίωση το 2018 περιορίστηκε στα €17,45 εκατ.  έναντι €28,14 εκατ. το 2017, με το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε αιτητή να φθάνει τις €9,045 σε σύγκρισή με €10,898 το 2017. Συνολικά εξετάστηκαν το 2018 2,698 αιτήσεις, σε σύγκριση με 3,394 το 2017 και απορρίφθηκαν 768 αιτήσεις το 2018, έναντι 811 το 2017.
 
Διαβάστε ακόμα: Νέες αεροπορικές εταιρείες θα «προσγειωθούν» στην Κύπρο

Αναλυτικά το 2018 οι μεγαλύτερες αποζημιώσεις δόθηκαν στους ακόλουθους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας:
-Χονδρικό και λιανικό εμπόριο €4,31 εκατ.
-Μεταποίηση €2,82 εκατ.
-Μεταφορά και αποθήκευση €1,79 εκατ.
-Υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης €1,44 εκατ.
-Ενημέρωση και επικοινωνία €1,37 εκατ.
-Κατασκευές €1,31 εκατ.
-Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες €1,02 εκατ.
-Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες €913 χιλιάδες.
Οι μεγαλύτερες και μικρότερες αποζημιώσεις
Τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις πάντως με βάση τα στοιχεία έλαβαν οι εργαζόμενοι στους κλάδους μεταφορών και αποθήκευσης, ενημέρωσης και επικοινωνίας και μεταποίησης. Αντίθετα, τις μικρότερες αποζημιώσεις έλαβαν όσοι έλαβαν το χαρτί εξόδου από την αγορά εργασίας στους κλάδους της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και στην επεξεργασία λυμάτων.
 
Διαβάστε ακόμα: Στο σφυρί 32 διαμερίσματα στην Λευκωσία

Ανώτατο ποσό αποζημίωσης
Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει εργαζόμενος από το ταμείο πλεονασμού ανέρχεται σήμερα με βάση τη σχετική νομοθεσία στις €52 χιλιάδες.

Δικαίωμα εργοδοτουμένου σε πληρωμή λόγω πλεονασμού για πλεονάζον προσωπικό
Όταν εργοδοτούμενος, ο οποίος απασχολήθηκε συνεχώς για 104 εβδομάδες στον ίδιο εργοδότη, απολυθεί λόγω πλεονασμού, πριν από τη συμπλήρωση της συντάξιμης ηλικίας, δικαιούται πληρωμή λόγω πλεονασμού από το Ταμείο για Πλεονάζον προσωπικό. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση λιμενεργάτη, απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότες θεωρείται ως απασχόληση στον ίδιο εργοδότη. Σημειώνεται, επίσης, ότι η εποχική απασχόληση εργοδοτουμένου που απασχολείται κάθε χρόνο στον ίδιο εργοδότη και ο ετήσιος μέσος όρος απασχόλησης για όλη την περίοδο απασχόλησής του στον ίδιο εργοδότη είναι τουλάχιστον 15 εβδομάδες, θεωρείται συνεχής.

Πότε εργοδοτούμενος θεωρείται πλεονάζων
Εργοδοτούμενος θεωρείται πλεονάζων όταν απολυθεί:
-Επειδή ο εργοδότης έπαυσε ή προτίθεται να παύσει να διεξάγει την επιχείρηση στην   οποία ο εργοδοτούμενος απασχολείται
-Επειδή ο εργοδότης έπαυσε ή προτίθεται να παύσει να διεξάγει επιχείρηση στον τόπο   όπου ο εργοδοτούμενος απασχολείται,.
-Εξαιτίας οποιουδήποτε από τους πιο κάτω λόγους που έχουν σχέση με τη λειτουργία   της επιχείρησης: • εκσυγχρονισμού, μηχανοποίησης ή οποιασδήποτε άλλης αλλαγής στις μεθόδους παρα-  γωγής ή οργάνωσης, η οποία μειώνει τον αριθμό των εργοδοτουμένων που χρειάζονται, • αλλαγής στα προϊόντα ή στις μεθόδους παραγωγής ή στις απαιτούμενες ειδικότητες   των εργοδοτουμένων, • κατάργησης τμημάτων, • δυσκολιών στην τοποθέτηση προϊόντων στην αγορά ή πιστωτικών δυσκολιών, • έλλειψης παραγγελιών ή πρώτων υλών.

Εργοδοτούμενος δεν δικαιούται πληρωμή λόγω πλεονασμού έστω κι αν η απόλυση οφείλεται σε πλεονασμό:
-Εάν πριν από τον τερματισμό της απασχόλησης ο εργοδότης προσφέρει άλλη κατάλληλη απασχόληση και ο εργοδοτούμενος αδικαιολόγητα αρνείται την προσφορά
-Εάν η απόλυση έγινε επειδή μεταβιβάστηκε η επιχείρηση του εργοδότη σε άλλο    εργοδότη που ανανέωσε τη σύμβαση εργασίας.
-Εάν ο εργοδότης του είναι εταιρεία εγγεγραμμένη με βάση τον περί Εταιρειών Νόμο   και τον μεταθέτει σε κατάλληλη απασχόληση σε άλλη εταιρεία που είναι συνδεδεμένη   με την εταιρεία στην οποία απασχολείται. Δυο εταιρείες θεωρούνται συνδεδεμένες, αν   η μια είναι θυγατρική της άλλης, ή αν και οι δυο εταιρείες είναι θυγατρικές τρίτης εταιρείας. Ο όρος θυγατρική εταιρεία έχει την έννοια που του αποδίδεται από το άρθρο 148   των Νόμων περί Εταιρειών (Κεφ.113 και Τροποποιητικοί Νόμοι)
-Εάν πριν από τον τερματισμό της απασχόλησης, άλλος εργοδότης, ο οποίος είναι εταιρεία στην οποία ο προηγούμενος εργοδότης είναι κύριος μέτοχος ή ασκεί ουσιαστικό   έλεγχο, προσφέρει στον εργοδοτούμενο κατάλληλη απασχόληση.
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή