Υπό μελέτη η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

Γύρω στο 80% φθάνει η μείωση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, ένα χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσής της, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Τεχνικός Περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Χριστοδουλίδου, σημειώνοντας επίσης ότι μελετάται το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς. 

Σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ερωτηθείσα για τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης υπενθυμίζει ότι από την 1η Ιουλίου 2018 εφαρμόζονται οι κανονισμοί για μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς οι οποίοι εγκρίθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει, «η πρόνοια για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, δηλαδή της χρέωσης των 5 σεντ συν ΦΠΑ,  από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία πώλησης».
 
«Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς καθώς το κοινό αποδέχτηκε με σχετική ευκολία το μέτρο αυτό και ανταποκρίθηκε θετικά σε ποσοστό που φθάνει γύρω στο 80% μείωσης της χρήσης συγκρίνοντας με τα δεδομένα πριν από την εφαρμογή του μέτρου», σημειώνει.

Ερωτηθείσα πόσο μακριά είναι η Κύπρος από τον πλήρη τερματισμό της χρήσης πλαστικών σακούλων η κ. Χριστοδουλίδου απαντάει ότι «μελετάται το ενδεχόμενο της πλήρης απαγόρευσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς με σχετική τροποποίηση του περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμου και των σχετικών κανονισμών που αφορούν τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς».
 
Σε ερώτηση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τα υπόλοιπα πλαστικά μίας χρήσης αναφέρει ότι «προβλέπονται μελλοντικά και άλλα μέτρα για το πλαστικό γενικότερα, στα πλαίσια της συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την νέα οδηγία που εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα πλαστικά μιας χρήσης για τη μείωση των επιπτώσεων από συγκεκριμένα πλαστικά προϊόντα στο περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα τα καλαμάκια, τα δοχεία φαγητών, τα αποτσίγαρα, οι μπατονέτες κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις