Συμβούλιο για τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων

Στην αντιμετώπιση των σημαντικών κενών που παρατηρούνται στον τομέα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στοχεύει η νέα πρόταση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου προς τη κυβέρνηση για δημιουργία Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων (Equity Fund). 

Παρά την οικονομική ανάκαμψη και τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην κυπριακή οικονομία, οι οποίες αντικατοπτρίζονται μέσα και από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι δείκτες παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων συνεχίζουν να παραμένουν σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα. Οι κυπριακές επιχειρήσεις φαίνεται να υστερούν σε σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν τη βιώσιμη λειτουργία και ανταγωνιστικότητά τους, γεγονός που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδοτικών κεφαλαίων για ενδυνάμωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις, και κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις,  σε ότι αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η οποία στο παρόν στάδιο προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τον τραπεζικό τομέα καθώς και σε ένα μικρό βαθμό από επιχορηγήσεις, αναδεικνύονται και μέσα σχεδόν από όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή πλαίσια συγκριτικής αξιολόγησης της ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερα χαμηλή η αξιολόγηση και η αντίστοιχη διεθνής κατάταξη της κυπριακής οικονομίας σε ότι αφορά τη διάθεση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων.

Η πρόταση του Συμβουλίου αφορά στη σύσταση και λειτουργία ενός επενδυτικού ταμείου χρηματοδότησης κεφαλαίου, μέσα ενδεχομένως από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και στη βάση αντίστοιχων βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Τα αρχικά κεφάλαια του Ταμείου θα μπορούσαν να διατεθούν από το Κράτος, είτε από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών χρηματοδότησης, καθώς και ιδιωτών επενδυτών. Πρόσθετα το Συμβούλιο εισηγείται την στοχευμένη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου, δίνοντας προτεραιότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις και σε επενδύσεις που προάγουν την καινοτομία, την τεχνολογική αναβάθμιση, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων καθώς και την ένταξή τους σε αλυσίδες αξίας, τόσο σε νέους όσο και σε υφιστάμενους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. 

Ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου και την επίτευξη των στόχων που επιδιώκει, θεωρεί το Συμβούλιο τη διαχείριση του Ταμείου από ανεξάρτητο ειδικό στον τομέα και αδειοδοτημένο από την αρμόδια Εθνική Αρχή Διαχειριστή Ταμείου (Fund Manager). Επίσης σημαντική, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου, η άσκηση  εποπτικού ρόλου εκ μέρους του Κράτους, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτό θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του κράτους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σημαντική τέλος η ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την επίτευξη της οποίας το Συμβούλιο εισηγείται τη διαμόρφωση και προώθηση ενημερωτικής εκστρατείας από την κυβέρνηση και βασικούς εμπλεκόμενους φορείς. 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου ο Πρόεδρος κ. Τάκης Κληρίδης και Μέλη του Συμβουλίου εξήγησαν τις επιδιώξεις και βασικές παραμέτρους της παρούσας πρότασης του Συμβουλίου το κείμενο της οποίας βρίσκεται αυτούσιο στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου (www.ecompet.cy).

Δειτε Επισης

Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης