Χ. Γεωργιάδης: Η Κύπρος θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης

Την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος θα παραμείνει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέροντας εξαιρετικές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, μεταφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Σε συνέντευξη του στο περιοδικό GOLD, ο κ. Γεωργιάδης αναλύει τους παράγοντες που βοήθησαν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ενώ εστιάζει παράλληλα στην φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει αποφέρει αποτελέσματα.  Αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως χώρα ελκυστική για τη μεταφορά της έδρας ξένων εταιρειών, στις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ στέκεται και στην αρνητική στάση της ΕΕ έναντι των επενδυτικών προγραμμάτων κρατών μελών.
 
Διαβάστε ακόμα: Πώς προχωρά η Μαρίνα Αγίας Νάπας 
 
Ποιες κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές κατάφεραν να αλλάξουν το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου για ξένους επενδυτές,  μετά την κρίση του 2013;
Θα έλεγα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστίαζαν στο να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των επενδυτών όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, είμασταν πεπεισμένοι ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα αποτελούσε το κλειδί για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης. Μία διάσταση αυτής της προσπάθειας είχε να κάνει και με την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Λειτουργούμε με έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό - στην πραγματικότητα πλεονασματικό - από το 2014 και αυτό έχει συμβάλει στην εξασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Αυτό επίσης μας επέτρεψε να διατηρήσουμε σταθερή τη φορολογία, κάτι που αποτελεί μια ακόμη προϋπόθεση για προσέλκυση επενδυτών, όπως και την προώθηση φορολογικών διευκολύνσεων και κινήτρων, όπως η μείωση των φόρων επί των μισθών, των περιουσιακών στοιχείων, των επενδύσεων κεφαλαίου, των ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, σημαντικές εκπτώσεις επί του φόρου εισοδήματος για ξένους υπαλλήλους που μεταφέρονται στην Κύπρο. Η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει ακόμη μή φορολογικά κίνητρα, μεταξύ των οποίων πολεοδομικά, και άλλα που αφορούν αδειοδοτήσεις για μαρίνες, λιμάνια,  καζίνο, άνοιγμα νέων τομέων, όπως η διαχείριση κεφαλαίων και η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών. Περιλαμβάνει επίσης την στήριξη τομέων, συμπεριλαμβανομένης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια άλλη διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής ήταν η βαθμιαία επούλωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε θέση να προσφέρει χρηματοδότηση με επιτόκια που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για την Κύπρο. Συνοπτικά, ακολουθήσαμε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομική πολιτική, η οποία έχει αποφέρει αποτελέσματα και τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε.
 
Διαβάστε ακόμα: Έτσι είναι το Rio Premier cinemas στο Nicosia Mall (φωτογραφίες)

Ποια οφέλη προσφέρει η Κύπρος σε ξένους επενδυτές και εταιρείες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν την έδρα τους στο νησί μας; Ποιο το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, που ακολουθούν την ίδια στρατηγική;
Είναι όλα όσα προανέφερα. Η Κύπρος αποτελεί ένα αξιόπιστο μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, διαθέτοντας ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, ένα προβλέψιμο και ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, ένα ευρύ δίκτυο συνθηκών αποφυγής διπλής φορολογίας, ένα αγγλοσαξονικού τύπου νομικό πλαίσιο. Προσφέρει, επίσης, ένα πολύτιμο δίκτυο επαγγελματιών υψηλής εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας. Η Κύπρος διαθέτει μια κυβέρνηση που επικροτεί και στηρίζει τις ξένες επιχειρήσεις και η οποία συνεχώς προσπαθεί να βελτιώνει περαιτέρω το οικονομικό της περιβάλλον. Πάνω απ 'όλα, η χώρα μας είναι ένα ελκυστικό, ασφαλές και φιλόξενο μέρος για να επενδύσει κανείς επιχειρηματικά αλλά και να διαμείνει.
 
Σας ανησυχεί η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στο Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων και τα αποκαλούμενα καθεστώτα «Χρυσής Βίζας»; Κατά πόσο πιστεύετε ότι αυτά τα προγράμματα θα πρέπει τελικά να καταργηθούν σταδιακά;
Ναι, μας ανησυχεί το θέμα αυτό.  Στην πραγματικότητα, οι ανησυχίες των εταίρων μας στην ΕΕ είναι ίδιες και με τις δικές μας, επομένως μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε με ακρίβεια τι είναι εκείνο που δημιουργεί αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές. Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο της δέσμης εργαλείων των κινήτρων για ξένους επενδυτές που δείχνουν πίστη στην Κύπρο. Επενδυτές, που έχουν εγκαθιδρύσει την πραγματική παρουσία τους στην Κύπρο και οι οποίοι περνούν από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου. Η Κύπρος ήδη απολαμβάνει την αποκατασταθείσα φήμη της και το επαναλαμβάνω, είμαστε έτοιμοι να συμβουλευτούμε τους εταίρους μας στην ΕΕ για όποια πτυχή τους απασχολεί επί του συγκεκριμένου θέματος.
 
Ποιες περαιτέρω βελτιώσεις θα πρέπει να γίνουν στην οικονομία προκειμένου η Κύπρος να εδραιωθεί ως διεθνές κέντρο επενδύσεων και έδρας;
Αναγνωρίζουμε ότι η διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της οικονομίας μας απαιτεί μια ατέρμονη προσπάθεια. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να παραμείνουν κορυφαία προτεραιότητα και αυτή είναι ακριβώς η δέσμευση της κυβέρνησής μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα αναφέρω τη μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εμπορικού και ναυτιλιακού δικαστηρίου, την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού ως μέσο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης καθώς επίσης και την επικύρωση ενός νομικού πλαισίου για τη θέσπιση διαδικασιών ενιαίας εξυπηρέτησης για μεγάλες επενδύσεις.
 
Ποιες οι προσδοκίες σας για την ανάπτυξη ξένων επενδύσεων  στην Κύπρο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα; Ποιοι τομείς της οικονομίας είναι οι πιο ελπιδοφόροι;
Είμαστε βέβαιοι ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ξεχωρίζει ως ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επιχειρήσεις και επενδύσεις, σε όλους τους τομείς. Ήμασταν σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις του παρελθόντος και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Κύπρος θα παραμείνει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέροντας εξαιρετικές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις.
 
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού Gold
 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»