John Christodoulou: Μεγιστάνας του real estate με φιλανθρωπικό έργο

Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μεγιστάνας του real estate καθώς η επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα των ακίνητων να τον έκανε δισεκατομμυριούχο, αλλά ποτέ δεν ξεχνά από που ξεκίνησε. Μπορεί να παραμένει παθιασμένος με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όμως του αρέσει να δραστηριοποιείται ενεργά στο φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας ενώπιον του 3ου Business Leader Summit ο John Christodouloy μίλησε για πρώτα του βήματα, τις αξίες του καθώς τους ανθρώπους που έχει ως πρότυπα.

H αρχή έγινε με ένα διαμέρισμα
H πρώτη του επαφή με τον τομέα των ακινήτων έγινε το 1985 στην ηλικία των 20 ετών όταν ο κ. Χριστοδούλου αγόρασε ένα στούντιο διαμέρισμα για 27 χιλιάδες στερλίνες και επένδυσε γύρω στις 10 χιλιάδες για να το ανακαινίσει και σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών προχώρησε την πώληση του, πράξη που όπως ο ίδιος ανέφερε του απέφερε κέρδος 25 χιλιάδες. «Τότε κατάλαβα πως ο τομέας αυτός είναι ένα καλό business» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δυσκολίες και προκλήσεις
Αναφερόμενος στις δυσκολίες και προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να πείσει τις τράπεζες να του χορηγήσουν δάνεια, καθώς στην ηλικία των 26 με τα εγχειρήματα του να εξασφαλίσει ακίνητα αξίας πέραν του εκατομμυρίου, τα τραπεζικά ιδρύματα άρχισαν να αναρωτιόνται για την πορεία και τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα. «Είναι σημαντικό να διαθέτεις το σωστό επιχειρηματικό ιστορικό. Μου αρέσει να σκέφτομαι όπως οι τράπεζες και να τοποθετούμαι κατά παρόμοιο τρόπο. Για παράδειγμα βρισκόμουν στη διαδικασία ανέγερσης 700 διαμερισμάτων σε 4 διαφορετικά σημεία στη Βρετανία, ήταν μια περίοδος πέραν του ενάμισι έτους όπου δεν υπήρχαν πωλήσεις αλλά μόνο έξοδα. Στο τέλος τα κατάφερα. Αυτό είναι που θέλουν να δουν και οι τράπεζες ότι πως αυτός ο άνθρωπος κάνει ότι λέει. Έτσι κατ’ αυτό τον τρόπο οι τράπεζες είναι πρόθυμες να σου παραχωρήσουν δάνεια».
 

Η ραγδαία ανάπτυξη
Κληθείς να αναφερθεί στους λόγους που οδήγησαν στην ραγδαία ανάπτυξη των επιχειρήσεων του και στο βαθμό που ο ίδιος ενεπλάκη στην όλη διαχείριση, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε πως απογοητεύτηκε στο παρελθόν από μια εργοληπτική εταιρεία και έτσι προχώρησε ο ίδιος στην εξαγορά και στήσιμο εργοληπτικής εταιρείας, επέλεξε ο ίδιος τα άτομα που είδε σε αυτούς ότι διαθέτουν δυνατότητες και αξιοπιστία. Πρόσθεσε ότι δίνει αρκετή έμφαση στη λεπτομέρεια.

Η καλύτερη επένδυση τα ακίνητα
Η Κύπριος διαθέτει αρκετά «αξιόλογα μυαλά» τα οποία έχουν σπουδάσει στην Μεγάλη Βρετανία. Πρόσθεσε πως η Μεγάλη Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα για τον ίδιον για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων διότι η Βρετανία διαθέτει αξιόπιστο σύστημα διακυβέρνησης και νομοθεσίας τις οποίες κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει. Η Κύπρος, είπε, θα πρέπει να αντιγράψει επιτυχημένα συστήματα του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί κάποιος να προβεί σε επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων όταν υπάρχει αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Τόνισε, ωστόσο, πως τα ακίνητα προσφέρουν την καλύτερη επένδυση και τον καλύτερο τομέα για επιχειρηματική δραστηριότητα.
 

Πρότυπο
Άνθρωπος πρότυπο για τον ίδιο αποτελεί ο πατέρας του ο οποίος μετά τα γεγονότα του 1974, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να χάσουν την περιουσία τους στον Βόρειο Πόλο στο Καϊμακλί, πήρε την απόφαση με 200 λίρες στην τσέπη να μεταναστεύσει με την οικογένεια του στην Μεγάλη Βρετανία. Προορισμός άγνωστος αλλά που φαίνεται, όπως είπε, να επέφερε τα θεμιτά αποτελέσματα.

Φιλάνθρωπος   
Πέραν της επιτυχημένης επιχειρηματικής του πορείας ο Τζον Χριστοδούλου είναι αρκετά ενεργός σε φιλανθρωπικά έργα. Έχει ιδρύσει το Yianis Christodoulou Foundation και είναι ο πρόεδρος του Jubilee Sailing Trust τόσο στο Μονακό όσο και στην Κύπρο.

Επεξηγώντας τη σημασία που έχει για τον ίδιο το φιλανθρωπικό έργο και ο χρόνος που ο ίδιος αφιερώνει, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι «Μου αρέσει η ενασχόληση μου στον τομέα των ακινήτων. Αλλά θέλω να κλέβω 30% του χρόνου μου, να τον αφιερώνω σε μένα και σε κάτι που με γεμίζει. Κάνοντας κέρδη ενός εκατομμυρίου σίγουρα θα με κάνει ευτυχισμένο, αλλά το να βλέπεις μικρά παιδιά να χαμογελούν αξίζει περισσότερο».

Μελλοντικά πλάνα
Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση του φιλανθρωπικού του έργου και ευχαρίστησε τον στενό του φίλο Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος, όπως είπε, τον βοηθά σε αυτή του την προσπάθεια.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες