Πρόωρο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των αποφάσεων για τις αποκοπές

Είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικούς τους νόμους που θεσπίστηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης επιβάλλοντας μειώσεις και παγοποίηση προσαυξήσεων στις απολαβές και στις συντάξεις των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, δήλωσε ανώτερη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών στο ΚΥΠΕ.
 
Μάλιστα, η ίδια πηγή εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το οικονομικό βάρος της απόφασης θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο απ’ ότι παρουσιάζεται.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κανένας υπολογισμός κόστους, επειδή ακριβώς η απόφαση πρέπει να ερμηνευθεί σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για το τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, πότε εφαρμόζεται και πώς εφαρμόζεται», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.

Διαβάστε ακόμα: Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Όχι μόνο στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα το βάρος της κρίσης
 
Διαβάστε ακόμα: ΟΕΒ: Κάθε απειλή για την πατρίδα θα την σηκώνει ο ιδιωτικός τομέας

Θεωρείται δεδομένο ότι η Δημοκρατία θα καταθέσει έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ταυτόχρονο αίτημα για αναστολή της εφαρμογής της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
 
Επίσης, εκτιμάται ως ακραίο σενάριο η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε αυτόματη και αναδρομική επιστροφή των αποκοπών, ενώ θεωρείται ότι αυτό το δικαίωμα πιθανώς να περιορίζεται αποκλειστικά σε όσους προσέφυγαν ονομαστικά κατά των νομοθεσιών αυτών, κάτι που περιορίζει σημαντικά το κόστος.
 
Παράλληλα, στην περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου θα εφαρμοστεί από εδώ και μπρος, ο αντίκτυπος μειώνεται, αφού ήδη υπάρχει ειλημμένη απόφαση για σταδιακή επιστροφή των απολεσθέντων εισοδημάτων στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, μια απόφαση που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.
 
Είναι πολύ πρόωρο, ανέφερε η ίδια πηγή, να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος χωρίς να ερμηνευθεί η απόφαση και συνακόλουθα να υπολογιστεί η όποια δημοσιονομική επίπτωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους